Ελληνική ναΐφ ζωγραφική από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή στο Βελιγράδι

Θεοφίλης Γιάννης, Το ξελάκωμα, λάδι σε ξύλο, 33x40

Η έκθεση Ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, στο Εθνογραφικό Μουσείο Βελιγραδίου, από τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Σερβία, κ. Ηλία Ηλιάδη.

Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Εθνογραφικό Μουσείο Βελιγραδίου και έχει διάρκεια έως τις 7 Απριλίου 2017.

Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι κυρίες Πόλλυ και Γεωργία Κολλιαλή, παρουσιάζονται 60 έργα γνωστών Ελλήνων ναΐφ, όπως του Χρήστου Καγκαρά, του Γιάννη Θεόφιλη, της Καίτης Νικολάου, του Μποστ, του Γιάννη Αμοργιανού, της Νίκης Ελευθεριάδη κ.ά.

Τα έργα δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα και έχουν ως θέμα την Ελληνική ιστορία και παράδοση αλλά και την καθημερινότητα τόσο της αστικής όσο και της αγροτικής ζωής στα Ελληνικά νησιά και την ύπαιθρο.

«Ναΐφ τέχνη είναι το είδος της τέχνης που χαρακτηρίζεται από απλοϊκότητα, αφέλεια, πρωτογονισμό και παιδικότητα. Ο διεθνής πλέον όρος ναΐφ, προέρχεται από την γαλλική λέξη naïf που σημαίνει αφελής. Έτσι, με τον όρο ναΐφ νοούνται σήμερα οι αυτοδίδακτοι ζωγράφοι, συνήθως ασπούδαστοι, – αλλά και κάποιες φορές και εκείνοι με ακαδημαϊκή παιδεία που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο έκφρασης, – που ζωγραφίζουν κυρίως οδηγούμενοι από το ένστικτό τους…

Η συλλογή του ζεύγους Κολλιαλή αριθμεί περί τους 150 πίνακες Ελλήνων και Κυπρίων ναΐφ ζωγράφων με ποικίλη θεματολογία από την ελληνική ιστορία, την παράδοση, την καθημερινή ζωή στην πόλη, στην ύπαιθρο της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ανακαλώντας ξεχασμένες εικόνες από μια Ελλάδα που όλοι νοσταλγούμε…

Έτσι, μετά  την επιτυχημένη παρουσίασή της εκτός των τειχών της Ελλάδας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην Αδριανούπολη και στη Ρίγα της Λετονίας, η Συλλογή παρουσιάζεται στη Σερβία, αδελφή γείτονα χώρα που αγαπούν πολύ οι συλλέκτες και εκπληρώνουν με τον τρόπο αυτό το όνειρό τους να μοιράζονται με περισσότερους ανθρώπους τη  χαρά του ωραίου αυτού ταξιδιού στη ναΐφ τέχνη, πιστεύοντας  ότι ο πολιτισμός και η τέχνη  ανήκει σε όλους και  ενώνει όλους, ειδικά σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της γενικής περιφρόνησης των αξιών, που διανύουμε.»

-Απόσπασμα από τον πρόλογο της κας Γεωργίας Κολλιαλή στο ενημερωτικό έντυπο της έκθεσης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ