Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας που προσφέρει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio.
Το πρόγραμμα του κάθε κύκλου αναπτύσσεται σε 15 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρό του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές περιηγήσεις και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται δια ζώσης στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Δημιουργική Φωτογραφία – 1ος Κύκλος
ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ – ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου
Διάρκεια πρώτου κύκλου: 15 εβδομάδες
Περίοδος μαθημάτων:
16 Φεβρουαρίου – 8 Ιουνίου 2023
1ο τμήμα: Τρίτη, 18.30 – 21.30
2ο τμήμα: Πέμπτη, 10.30 – 13.30
3ο τμήμα: Πέμπτη, 18.30 – 21.30
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45
O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, ένα πρωινό και δύο απογευματινά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Δημιουργική Φωτογραφία – 2ος Κύκλος
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου
Περίοδος μαθημάτων:
24 Φεβρουαρίου – 16 Ιουνίου 2023
Διάρκεια δεύτερου κύκλου: 15 εβδομάδες
Ημέρα διεξαγωγής: Παρασκευή 18.30–21.30
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45
Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μεθοδολογία Εκπαίδευσης
Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και αποβλέπει στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά, πρακτικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν. Τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη μιας σειράς φωτογραφιών (portfolio) που θα διέπεται από συνοχή καθώς και η δημόσια παρουσίαση των εργασιών στο κοινό.
Προσκεκλημένοι Εισηγητές
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.
Διδάσκουσα
Η Ηώ Πάσχου γεννήθηκε το 1977 στο Παρίσι. Από το 2006 είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I –Sorbonne, Institut d’Art et d’Archeologie, με τίτλο: Προς μία αρχαιολογία των εικόνων: Η σχέση του ανθρώπου με τα μνημεία μέσα από την φωτογραφία στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη του κ. Philippe Dagen) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου DEA του ιδίου πανεπιστημίου ως υπότροφος του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με αντικείμενο μελέτης την ιστορία και την αισθητική της φωτογραφίας. Από το 2009 έως σήμερα διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων ενώ από το 2007 μέχρι και το 2010 υπήρξε Λέκτορας Φωτογραφίας του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στη Γαλλία καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Χώρος διεξαγωγής
Το εργαστήρια θα διεξαχθούν στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.
Επιπλέον παροχές
-Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
-Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
-Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival, στο Μουσείο Μπενάκη.
Δηλώσεις Συμμετοχής
Για περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα, κόστος συμμετοχής και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Photo Credit: Erik Mclean, Unsplash