Εμείς και η Παγκοσμιοποίηση: Διάλεξη του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου στο Μegaron Plus

Εχθρός ή σύμμαχος, απειλή ή υπόσχεση, ένοχη ή ευεργετική, η παγκοσμιοποίηση, νέα … θρησκεία για όσου

Εχθρός ή σύμμαχος, απειλή ή υπόσχεση, ένοχη ή ευεργετική, η παγκοσμιοποίηση, νέα

θρησκεία για όσους επωφελούνται και ανάθεμα για τα θύματά της, είναι η συνθήκη που αλλάζει τους χάρτες, μετατοπίζει τα κέντρα εξουσίας, αποσταθεροποιεί τους παλιούς προνομιούχους, δημιουργεί καινούργιο πλούτο και επιβάλλει νέες ισορροπίες.

Για αυτό το τόσο σύνθετο φαινόμενο της εποχής μας, που αντιστέκεται στις εύκολες περιγραφές και τις προβλέψεις, θα μιλήσει ο Θεοδόσης Τάσιος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πολύ-θεματικού κύκλου Megaron Plus.

Η παγκοσμιοποίηση είναι φαινόμενο με πολλές όψεις, θα θυμίσει ο ομιλητής και όχι αποκλειστικά οικονομικό. Οι αδιανόητες εξελίξεις της τεχνολογίας, ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια, ακύρωσαν τα σύνορα και τις αποστάσεις, δημιούργησαν μια ανοιχτή και χωρίς περιορισμένη ταυτότητα κοσμοαντίληψη, επέτρεψαν στις πληροφορίες να κυκλοφορούν χωρίς φίλτρα σκοπιμότητας, επέβαλαν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και εξουδετέρωσαν την τοπικότητα.

Οι επιστήμες, οι τέχνες, οι κοινές γλώσσες, ο αθλητισμός, οι θρησκείες, το εμπόριο υπήρξαν διεθνικά φαινόμενα, πολύ πριν οι σημερινές τάσεις αποκτήσουν την καταλυτική και ολοκληρωτική δυναμική τους και έγιναν το φορείο της σύγχρονης οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος θα φωτίσει το έλλειμμα μιας ηθικής και συνεπώς πολιτικής θεωρίας που χαρακτηρίζει  την παγκοσμιοποιητική επανάσταση και το οποίο υπονομεύει την ευστάθεια του συστήματος με έναν επικίνδυνο συνδυασμό ακραίου, αλλά και ολιγαρχικού φιλελευθερισμού στην οικονομία και εξίσου ακραίας αποδόμησης των ηθικών αξιών.

Οι ανισότητες που προκαλεί αυτή η μεταμορφωτική μετάβαση, θα απασχολήσουν επίσης τον  ομιλητή, ο οποίος θα ανιχνεύσει τις σοβαρές και ποικίλες αιτίες της ταχύτητας με την οποία η οικονομία της πληροφορίας διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες με πολύ διαφορετικά μεταξύ τους συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η Παγκοσμιοποίηση, όπως όλες οι σοβαρές ιστορικές ανατροπές, μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στον κόσμο, να προσαρμόσουμε τη σκέψη μας σε νέα δεδομένα και να αποδεχτούμε τα κέρδη και τις απώλειες, το αναπόφευκτο δίπολο των ιστορικών μεταμορφώσεων. 

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία) και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ