Τι είναι η θηλυκότητα και τι το θηλυκό; Τι είναι η αρρενωπότητα και τι το αρσενικό; Σε μια κοινωνία που όλα αλλάζουν και ρέουν με φρενήρεις ρυθμούς, τα ερωτήματα που αφορούν στην αντίληψη της έννοιας του ανθρώπινου σώματος προβάλλουν πιο σύγχρονα από ποτέ.

Τι «πρέπει», «δεν πρέπει», «αν πρέπει» για το ανθρώπινο σώμα; Ποια είναι η δύναμη των οπτικών μιντιακών μέσων στη δημιουργία του έμφυλου αισθήματος στις (μετα)νεωτερικές κοινωνίες και πώς μετασχηματίζονται τα υπάρχοντα πρότυπα, αν μετασχηματίζονται; Πώς κατασκευάζεται το «προφανές», το «φυσικό», το «κανονικό» όταν μιλάμε για το ανθρώπινο σώμα;

Τελικά, δύναται να ξεφύγει ο δυτικός τρόπος σκέψης από τις διπολικές βάσεις του τύπου αρσενικό/θηλυκό, καλό/κακό, όμορφο/άσχημο, λευκό/μαύρο, κ.ο.κ. και αν ναι, πού θα οδηγούσε αυτό;

Η απεμπλοκή από τέτοια στερεότυπα στα νέα κοινωνικά δεδομένα, αν και κάποιες φορές μοιάζει εφικτή, συνήθως εμποδίζεται συστηματικά από την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων. Οι κοινά αποδεκτές αντιλήψεις και τα πρότυπα για τα σώματα των ανθρώπων έχουν γεννήσει μια σειρά συζητήσεων, απόψεων, λόγων και αντιλόγων σχετικά με τη φυσικότητα, το είδος και τη μοναδικότητα της ύπαρξής τους.

Η έκθεση «Emfylo-ποιείν / to construct the Gender» γίνεται ο κοινός τόπος σχολιασμού για την ανάπτυξη ιδεών πάνω σε αυτά κι άλλα σύγχρονα ερωτήματα. Κάθε καλλιτέχνιδα, καλλιτέχνης και καλλιτεχνικό ον στοχάζεται, ερμηνεύει και δημιουργεί στη βάση του κατά πόσο το φύλο είναι εν τέλει, μερικώς ή ολικώς, μια κατασκευή της ανθρώπινης διανόησης.

Τα καλλιτεχνικά έργα της έκθεσης αποτελούν διάφορες τομές δημιουργικής έκφρασης και οδηγούν σε μία παραγωγή λόγων και εικόνων για μία ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν στη διαφορετικότητα, στους ρόλους και στις ταυτότητες όλων των φύλων και ενίοτε στη μελέτη της σεξουαλικότητας. Η έκθεση σχολιάζει καυστικά αυτά που η κοινωνία θεωρεί «προφανή». Τα πρότυπα «άνδρας/γυναίκα» ξεδιπλώνουν ένα πολιτικό αφήγημα για ζητήματα που αφορούν στον περιορισμό της έκφρασης, της σκέψης και της διαφορετικότητας, και εν τέλει της ελευθερίας να διαχειρίζεσαι το ίδιο σου το σώμα.

Τα έργα των αξιόλογων Ελλήνων και ξένων δημιουργών καλύπτουν ένα φάσμα εκφραστικών μέσων όπως βίντεο, φωτογραφία, γλυπτική, εγκαταστάσεις, ζωγραφική και άλλα.

Συντελεστές

Συμμετέχουν: Δημήτριος Αντωνίτσης, Αντώνης Βολανάκης, Daglara, Georgia Fambris, Georges Jacotey, Ντέμη Κάια, Navine Khan-Dossos, Sia Kyriakakos, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Άννα Λάσκαρη, Rick Lowe & Ντόρα Παπαδημητρίου, Θάνος Μούρραης Βελλούδιος, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Εύα Παπαμαργαρίτη, Νάνα Σαχίνη, Γιάννης Σαχπάζης, Anne Marie Slater, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Stef Van Looveren, Βέρα Χοτζόγλου, Αλέξανδρος Ψυχούλης.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Έργο από τη σειρά Les Fleurs du Ma(le) (The Flowers of …Evil), 1999 – Δημήτριος Αντωνίτσης