Είτε βρίσκονται σε καραντίνα, είτε κλείνονται προληπτικά στα σπίτια τους για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, οι καλλιτέχνες βρίσκουν τρόπους να επικοινωνήσουν τις εμπειρίες τους από αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας.
Ο 82 ετών David Hockney, για παράδειγμα, από τη Νορμανδία της Βόρειας Γαλλίας, όπου βρέθηκε για μια έκθεσή του και δεν κατάφερε να φύγει ξανά, μοιράστηκε με το Louisiana Museum of Modern Art της Δανίας μία νέα ψηφιακή ζωγραφιά, που απεικονίζει ανθισμένους ασφόδελους. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει ο τίτλος του έργου που φέρει ένα ηχηρότατο μήνυμα αισιοδοξίας: “Do remember they can’t cancel the spring.” (Μην ξεχνάτε πως δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη).
Ο Αργεντινός καλλιτέχνης Tomás Saraceno, ο οποίος είχε μία σημαντική έκθεση στο πλέον κλειστό Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία, ανέβασε ένα βίντεο στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιταλικού μουσείου, στο οποίο συνδέει το έργο του Particular Matter(s) Jam Session με την πανδημία του κορωνοϊού για να εξηγήσει τη μεταφορά του παθογόνου. Το έργο χρησιμοποιεί ένα φως για να αναδείξει τα εκατομμύρια σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα, εξηγώντας τρόπον τινά πώς οι μετακινήσεις μας επηρεάζουν την αερομεταφερόμενη ύλη και ειδικά, τον Covid-19.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Ai Weiwei από τη μεριά του μας παροτρύνει να μείνουμε σπίτι, αφού ο ιός δεν γνωρίζει “σύνορα, εθνικότητες, τάξεις ή θρησκεία.”, ενώ ο Olafur Eliasson παραθέτει το απόφθεγμα της Rebecca Solnit: “Η ελπίδα τοποθετείται σε μέρη που δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί και στην ευρυχωρία της αβεβαιότητας μένει χώρος για δράση.”
Άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Wolfgang Tillmans, προσφέρουν πιο πρακτικές συμβουλές, ποστάροντας μάντρα που λένε: “Κράτα τις αποστάσεις σου, εσύ με προστατεύεις, εγώ σε προστατεύω.”