Ένα γυναικείο βλέμμα: Το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καρύστου εστιάζει σε Σύγχρονες Ελληνίδες Ντοκιμαντερίστριες

Δείτε το πρόγραμμα για το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καρύστου, με τίτλο «Ένα γυναικείο βλέμμα», που εστιάζει στο έργο σύγχρονων ελληνίδων ντοκιμαντεριστριών.

Το πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Καρύστου για το 7ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καρύστου που πραγματοποιείται στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2024 στον θερινό κινηματογράφο “Αύρα” στην Κάρυστο. Το φεστιβάλ έχει δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

20:00 | Χαιρετισμοί και Έναρξη Φεστιβάλ
Χαιρετισμός από την κα. Μαρία Βερούχη – Λεμονιά, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρου της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Καρύστου.
Χαιρετισμός από την κα. Μιρέλλα Λεγάκη, μέλος του ΔΣ του WIFT και της ΟΚΛΕ.
Την έναρξη του φεστιβάλ θα κηρύξει ο πρόεδρος της ΟΚΛΕ, κ. Δημήτρης Καλαντίδης.

20:15 | «Καλάβρυτα – Guernica»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ισμήνη Σακελλαροπούλου
2022, διάρκεια 20’

Δύο πόλεις που έχουν χαρακτηριστεί σύμβολα αντίστασης στο παρελθόν έχουν την ίδια ιστορία: και οι δύο δέχθηκαν επίθεση από τον Αδόλφο Χίτλερ. Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να συνδέσει τις δύο πόλεις μέσα από τις αξιοσημείωτες ομοιότητες και τις ιστορίες τους.

Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτρια.

20:40 | «Η μητέρα του σταθμού»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κωστούλα Τωμαδάκη
2022, διάρκεια 80’

Το ντοκιμαντέρ «Η μητέρα του σταθμού» ακολουθεί την ζωή εκείνων των γυναικών που από τη δεκαετία του ’60 έως το 1973 μετανάστευσαν στη Γερμανία. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έριξε την σκιά του όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην ελληνική ιστορία. Για την Ελλάδα σήμαινε τη μεγάλη έξοδο από τα χωριά στην ξενιτιά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δίνει φωνή στις μητέρες και τις κόρες που ταξίδεψαν με πλοία και τρένα διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τη δική τους και την επόμενη γενιά.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Κωστούλας Τωμαδάκη για το ντοκιμαντέρ «Η μητέρα του σταθμού» στο CultureNow και τη Χριστίνα Μανωλακάκη εδώ.

Η μητέρα του σταθμού

22:00 | «Hantush – Ένα Παραμύθι»

Σκηνοθεσία: Αλεξία Τσούνη
2022, διάρκεια 6′

Όταν ισραηλινές μπουλντόζες φτάνουν στο χωριό των Βεδουίνων για να γκρεμίσουν το σπίτι της, μια 14χρονη πρόσφυγας από την Παλαιστίνη, η Salha, καλεί το ιπτάμενο αρνί της, Hantush, για να την πάρει κάπου μακριά. Ένα ντοκιμαντέρ που διασώζει την φωνή αυτού του παιδιού και μεταφέρει την ελπίδα για ελευθερία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτρια.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

20:00 | Αφιέρωμα στη Μαρία Πλυτά

Αφιέρωμα στη Μαρία Πλυτά (1915-2006), σκηνοθέτρια της ταινίας «ο Άσωτος» (1963), τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Κάρυστο. Θα μιλήσει ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σολδάτος.

20:15 | «Women of Saos – Γυναίκες του Σάος»

Σκηνοθεσία: Άλκηστης Βούλγαρη
2022, διάρκεια 18′

Χρονολόγιο της εμπειρίας του Quokka στη Σαμοθράκη. Οι συναντήσεις με τις γυναίκες της ντόπιας κοινότητας, οι χαλαρές συζητήσεις του καλοκαιριού, η πανέμορφη φύση του νησιού, οι εξομολογήσεις, τα κεράσματα, η ζεστασιά. Το ντοκιμαντέρ δομείται με τα φυσικά τοπία του νησιού αποτελώντας τον καμβά πάνω στον οποίο ξεδιπλώνονται οι αφηγήσεις από τις εμπειρίες των γυναικών για τη σχέση τους με τη φύση και τη μετανάστευσή τους στη Γερμανία.

Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτρια.

20:35 | «Αδέσποτα κορμιά»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
2024, διάρκεια 109’

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα Κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Αδέσποτα κορμιά

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

20:00 | Στοιχεία της κοινωνικής πραγματικότητας στο ντοκιμαντέρ

H Ιστορικός Κινηματογράφου κα. Χρυσάνθη Σωτηροπούλου θα μας μιλήσει για τα: «Στοιχεία της κοινωνικής πραγματικότητας στο ντοκιμαντέρ».

20:15 | «Lumen»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ειρήνη Τζούλια
2023, διάρκεια 20’ 

23 Ιουλίου 2018. Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ξεσπά η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά στην Ιστορία του 21ου αιώνα. H προσωπική απώλεια συντίθεται με τη συλλογική καταστροφή, σε ένα ημερολόγιο εξαϋλωμένων τοπίων, θραυσματικών μαρτυριών και εικόνων που αναζητούν μετατραυματικά λίγο φως…

Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτρια.

20:40 | «A deux voix +» – «Με δυο φωνές»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
2023, διάρκεια 30’ ώρα

Δύο μητέρες, από τις αντίθετες πλευρές της τρομοκρατίας, ενώνουν τις φωνές τους. Η μία είναι μητέρα ενός τρομοκράτη του ISIS και η άλλη μητέρα ενός θύματος τρομοκρατικού χτυπήματος. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την ιστορία τους και τις σκέψεις τους χτίζοντας έναν δρόμο ανθρωπιάς και ελπίδας.

Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτρια.

21:10 | «Femicidio» – «Γυναικοκτονία»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Νίνα Μαρία Πασχαλίδου
2022, διάρκεια 68’ ώρα

Η Λάουρα Ρόβερι, επιζήσασα άγριας δολοφονικής επίθεσης από τον πρώην φίλο της, τραβάει την κουρτίνα στον σκοτεινό κόσμο της έμφυλης βίας στην Ιταλία και μεταμορφώνεται σ’ ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους. Στην Ιταλία μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες. Η Νούντσια Μαγιοράνο και η Άλμπα Κιάρα Μπαρόνι δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως και η Λορένα Κουαράντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους πενθούν και συντάσσονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της γυναικοκτονίας.

Κεντρική εικόνα θέματος: Από την ταινία «Χαντούς, ένα παραμύθι»/”Hantush”

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ