Την Τρίτη 9 Μαρτίου η μουσική σκηνή Αυλαία θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση για την Γάζα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του διεθνούς Free Gaza Movement, αλλά και με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Ψαραντώνης με τη Νίκη Ξυλούρη, το συγκρότημα αραβικής μουσικής Al Mahaba, τον κιθαρίστα Αχιλλέα Περσίδη και τον μπασίστα Αλέκο Βρετό, και την Κάτια Γέρου (Θέατρο Τέχνης), η οποία θα διαβάσει Mahmoud Darwish.
Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα,
έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τη θαλάσσια πολιορκία της Γάζας. Έδειξαν σε όλον τον κόσμο πως απλοί άνθρωποι, χωρίς πολεμικά μέσα, οπλισμένοι με τη θέληση που γιγαντώνει το δίκιο, μ’ ένα καλό σχέδιο και σωστή τακτική, μπορούν να νικήσουν το άδικο.
Αλλες τέσσερις φορές, σκάφη του Free Gaza Movement έσπασαν την πολιορκία της Γάζας. Μετά την ισραηλινή γενοκτόνα εισβολή τον Δεκέμβριο του 2008, όμως, αυτές οι αποστολές αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από τη μεριά του Ισραήλ.
Δρώντας σαν πειρατές της Μεσογείου, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, το κράτος του Ισραήλ διεμβόλισε το «Dignity», τον Δεκέμβρη του 2008, απείλησε με βύθιση τον «Αρίωνα», τον Ιανουάριο του 2009, και κατέλαβε το ίδιο σκάφος τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, οδηγώντας τα μέλη της αποστολής στις ισραηλινές φυλακές.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τι κι αν η Έκθεση Goldstone και η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καταδικάζει τη χρήση λευκού φωσφόρου και καταγγέλλει τις δολοφονίες αμάχων, τι κι αν ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει την άρση της πολιορκίας που έχει επιβληθεί από τους κατακτητές κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου…
Το κράτος – πειρατής της Μεσογείου συνεχίζει να παρανομεί αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας. Έτσι μια νέα αποστολή, πολυεθνική, ριζικά αναβαθμισμένη, για το σπάσιμο της πολιορκίας ξεκίνησε, συγκροτώντας την ελληνική πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (http://www.shiptogaza.gr/).
Αυτήν την άνοιξη, ένας μικρός στόλος με σκάφη και επιβάτες από πολλές χώρες, θα πλεύσει και πάλι προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας τούτη τη φορά, κυρίως, υλικά ανοικοδόμησης και ζωτικής σημασίας υποδομών.
Αυτήν τη στιγμή, ο μόνος τρόπος που έχουν οι φυλακισμένοι κάτοικοι της Γάζας να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους είναι να ψάχνουν τα σίδερα στα ερείπια των βομβαρδισμών, να κονιορτοποιούν τα απομεινάρια του μπετόν και να τα ενώνουν με το λιγοστό, πανάκριβο τσιμέντο που καταφέρνουν να περάσουν από τα λαγούμια της Ράφας.
Στόχος είναι το ελληνικό τμήμα της αποστολής να συμμετάσχει με ένα τουλάχιστον πλοίο, κατάλληλο για μεταφορά ανθρώπων και υλικών.
Το πλοίο αυτό δεν θα ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, θα ανήκει, μόνο τυπικά, σε μια συμμετοχική συλλογικότητα, πραγματικά όμως θα ανήκει στον παλαιστινιακό λαό, στον οποίο θα μεταβιβαστεί και θα παραδοθεί μετά το τέλος της αποστολής, με τρόπο κοινά αποδεκτό και νομικά έγκυρο, για να εξυπηρετήσει τις πρώτες ανάγκες μιας μόνιμης θαλάσσιας επικοινωνίας της Παλαιστίνης, από λιμάνι της Λωρίδας της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο.