Σολίστ στο βιολί ο Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας, ενώ διευθύνει ένας από τους πλέον δραστήριους Έλληνες μαέστρους της γενιάς του, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Το ‘Μπολερό’ αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και δημοφιλή μουσικά κομμάτια όλων των εποχών. Σύγχρονοι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο Ραβέλ το έγραψε βρισκόμενος στα πρώτα στάδια μίας νευροεκφυλιστικής νόσου, γεγονός που αν συνδυαστεί με τις ιδιαιτερότητες αυτής της σύνθεσης, ενισχύει την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, που όταν κατανοηθεί πλήρως μελλοντικά ίσως προσφέρει καλύτερη διαβίωση σε ανθρώπους που νοσούν από παρόμοιες ασθένειες.

Η ‘Εισαγωγή και ροντό καπριτσιόζο’ είναι μία ρομαντική σύνθεση με πλούσιες αναφορές στο ισπανικό φολκλόρ. Είναι γραμμένη από τον Σαιν-Σανς για τον μυθικό βιολονίστα Πάμπλο δε Σαρασάτε, ο οποίος ζήτησε από τον σχετικά άγνωστο και νεαρό ακόμη συνθέτη κάποια έργα για τις περιοδείες του. Ο Σαιν-Σανς κολακευμένος από τη μεγάλη τιμή που του γινόταν δημιούργησε το μικρό αυτό αριστούργημα που ο Σαρασάτε έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Έτσι το έργο αποτελεί την ενσάρκωση των ελπίδων ενός ταλαντούχου νεαρού να πετύχει στη ζωή του, ενώ πάνω στη συνεργασία αυτή χτίστηκε και μία γερή φιλία χρόνων.

Το συμφωνικό ποίημα ‘Μολδάβας’ ανήκει στον κύκλο έξι συμφωνικών ποιημάτων με τίτλο ‘Η πατρίδα μου’ που έγραψε ο Σμέτανα φιλοδοξώντας να κρατήσει ζωντανή τη τσεχική μουσική παράδοση σε καιρούς δύσκολους, που η χώρα του βρισκόταν υπό το στέμμα των Αψβούργων και να τονώσει το πατριωτικό αίσθημα των συμπατριωτών του κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας για τη λευτεριά. Το έργο περιγράφει τα όμορφα τσεχικά τοπία, καθώς ο επιβλητικός ποταμός Μολδάβας διασχίζει τη χώρα.

Το ’Λα Βαλς’ του Ραβέλ μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας περασμένης εποχής που ο χορός αυτός κυριαρχούσε στα βιεννέζικα σαλόνια, όμως μέσα από τη ματιά ενός συνθέτη που έχει μόλις βγει ζωντανός από τα συντρίμμια του ‘Μεγάλου Πολέμου’. Ο Ραβέλ δίνει ένα μήνυμα παρηγοριάς κι ελπίδας στον κόσμο θυμίζοντας την ανέμελη ζωή στα σαλόνια του παλιού καιρού, ενώ παράλληλα απλώνει το χέρι στον εχθρό για μία κοινή πορεία προς ένα ειρηνικό μέλλον τολμώντας να χρησιμοποιήσει τη μουσική του αντιπάλου του σε αυτό το μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

Το μελωδικό Χριστουγεννιάτικο ταξίδι μας καταλήγει στον βορρά και συγκεκριμένα στη Φινλανδία, την οποία υμνεί με το ομώνυμο συμφωνικό του ποίημα ο εθνικός της συνθέτης, Γιαν Σιμπέλιους. Ένα συγκλονιστικό κάλεσμα διαμαρτυρίας απέναντι στον κατακτητή για τη φίμωση του φινλανδικού τύπου στα χρόνια της ρωσικής κατοχής, καθώς και ένας ύμνος στην ελευθερία των Φινλανδών με την αποτίναξη του ρωσικού ζυγού από πάνω τους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.

Συντελεστές:

  • Βιολί: Σίμος Παπάνας
  • Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
  • Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
  • Διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Πρόγραμμα:

  • Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): Μπολερό
  • Καμίγ Σεν-Σανς (1835-1921): Εισαγωγή και Ροντό Καπριτσιόζο σε λα ελάσσονα, έργο 28
  • Μπέτριχ Σμέτανα (1824-1884): Ο Μολδάβας
  • Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): Λα Βαλς
  • Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Φινλανδία, έργο 26