Μία ενημερωτική εκδήλωση για Ηλιοπροστασία και τους κανόνες για την ασφαλή έκθεση στον ήλιο, διοργανώνεται βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου …
τη Δευτέρα 31 Μαΐου, στις 20:00 το βράδυ. Η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά, παθολογοανατόμος, Πρόεδρος ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, Οργανισμού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Μελανώματος, θα απαντήσει σε πολλά και άκρως επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με τον ήλιο και την επικινδυνότητά του, όπως πόσο επιζήμιος και αντίστροφα πόσο απαραίτητος είναι ο ήλιος για την υγεία μας, ποιός είναι ο σωστός τρόπος έκθεσης στον ήλιο, αλλά και ποιούς κανόνες ηλιοπροστασίας πρέπει ν’ ακολουθούμε προκειμένου να αποφύγουμε τις όποιες βλάβες του DNA και να προλάβουμε τον καρκίνο του δέρματος;
Λίγα λόγια για τον καρκίνο του δέρματος
Τις τελευταίες δεκαετίες ο καρκίνος του δέρματος παρουσιάζει αύξηση και η αλόγιστη έκθεση των ανθρώπων στην ηλιακή ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη του 90% των δερματικών καρκίνων. Ήδη το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στην ηλικία 15-29 ετών.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στην Αμερική μάλιστα εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που φτάνουν στην ηλικία των 65 χρόνων θα αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους τουλάχιστον έναν καρκίνο του δέρματος. Στην Ελλάδα είναι δεδομένη η ιστολογική διάγνωση μελανωμάτων ή άτυπων σπίλων ελιών, σε ολοένα και περισσότερα παιδιά και βρέφη ακόμα και 17 μηνών!
Η μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο που πυροδοτεί τον καρκίνο προκαλείται στα πρώτα 18 χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου και σχετίζεται αναμφισβήτητα με την πολύωρη παραμονή του κάτω από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού, των διακοπών ή και των αθλητικών δραστηριοτήτων του. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η αλόγιστη και παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία – ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με σοβαρά ηλιακά εγκαύματα –
προκαλεί μόνιμες βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων, διαταράσσοντας τη φυσιολογική λειτουργία τους. Η περιοδική και χωρίς μέτρο απότομη έκθεση στον ήλιο εκτρέπει τα κύτταρα από τη φυσιολογική τους λειτουργία, διαταράσσει την κυτταρική ισορροπία στον οργανισμό και οδηγεί μέσα από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων στη δημιουργία καρκίνου και ιδιαίτερα του μελανώματος, του σοβαρότερου κακοήθη όγκου του δέρματος.
Είναι προφανές, ότι το άτομο που θα υιοθετήσει σωστή συμπεριφορά έκθεσης στον ήλιο και θα εφαρμόσει τους κανόνες ηλιοπροστασίας, θα αποφύγει τη βλάβη του DNA και θα εξασφαλίσει την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.