Ένοχοι και αθώοι. 23 ιστορίες από τη «Μηχανή του χρόνου» – Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος

Οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν το βιβλίο των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλο, με τίτλο Ένοχοι και αθώοι. 23 ιστορίες από τη «Μηχανή του χρόνου».

Οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν το βιβλίο των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου, με τίτλο Ένοχοι και αθώοι. 23 ιστορίες από τη «Μηχανή του χρόνου».

Χαράτσια, δωσίλογοι, ευεργέτες, επαναστάτες, πληρωμένοι δολοφόνοι. Έλληνες που φόρεσαν τη στολή των ναζί και ξένοι εθελοντές που πολέμησαν για την Ελλάδα. Ο Χρίστος Βασιλόπουλος και ο Δημήτρης Πετρόπουλος παρουσιάζουν στο δεύτερο βιβλίο τους 23 ιστορίες από τη «Μηχανή του χρόνου». Διαβάστε όσα δεν είδατε στην τηλεοπτική εκπομπή.

Στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσετε 23 ιστορίες από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή:

Η διαγραφή των χρεών επί Σόλωνα, τα χαράτσια της Τουρκοκρατίας και η τιμωρία διεφθαρμένων πολιτικών τις πρώτες δεκαετίες της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας.

Η κατάληψη της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που την πήρε από τους Ιωαννίτες ιππότες με πολιορκία, αλλά και προδοσία.

Βιογραφίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στην εποχή τους, όπως ο λήσταρχος Κίτσος, που προστάτευε στο Λαύριο τον αδίστακτο επιχειρηματία Σερπιέρι.

O Μαρίνος Αντύπας, που, αν και επιστάτης, ξεσήκωσε τους αγρότες προτού δολοφονηθεί από τους τσιφλικάδες.

O γιατρός Παπανικολάου εφηύρε το τεστ Παπ, αλλά λίγοι ξέρουν ότι στην Αμερική πείνασε και αναγκάστηκε να γίνει πωλητής χαλιών.

Η Γαβριέλλα, η διασημότερη πόρνη της Αθήνας, σπούδασε και διέσωσε πολλά παιδιά με την γενναιοδωρία της.

Οι «Σουμπερίτες» και οι «Πουλικοί» ήταν Ελληνες συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών. Δολοφονούσαν στο όνομα του Χίτλερ και μεταπολεμικά ζήτησαν άφεση για να κυνηγήσουν κομμουνιστές.

Στα Δεκεμβριανά οι σκληρές εμφύλιες αναμετρήσεις ανέδειξαν τα Εξάρχεια ως μια περιοχή που συνεχώς αντιστέκεται και αμφισβητεί την εξουσία των όπλων.

Το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την πείνα, αλλά έφεραν στο προσκήνιο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Το λεγόμενο ανατολικό μπλοκ ήταν ένα ικανό φόβητρο όχι μόνο για να ξεκινήσουν διώξεις για τα πολιτικά φρονήματα, αλλά και οι αριστερές γυναίκες να αποκτήσουν το δικό τους νησί. Το Τρίκερι της εξορίας.

Στην υπόδουλη Κύπρο οι Άγγλοι αποικιοκράτες έστησαν τρομερούς μηχανισμούς βασανιστηρίων και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους εξεγερμένους της ΕΟΚΑ.

Τα βρόμικα χέρια της χούντας έκαναν «επανάσταση» και έδωσαν την εξουσία σε συγγενείς φίλους και στρατιωτικούς.

Το σιδέρωμα της Σπυριδούλας από τα αφεντικά της υπήρξε κορυφαία υπόθεση κακοποίησης. Αυτές είναι μερικές από τις 23 ιστορίες με «Ενόχους και Αθώους» που είτε χαρακτήρισαν είτε στιγμάτισαν τον πολιτισμό μας.

Γιατί στη «Μηχανή του χρόνου» πιστεύουμε ότι πατρίδα μας δεν είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, αλλά η ιστορία μας και οι άνθρωποι που την έγραψαν.

Η «Μηχανή του χρόνου» συμπλήρωσε δέκα χρόνια αδιάλειπτης δημοσιογραφικής έρευνας. Η εκπομπή ξεκίνησε το 2004 και έχει παρουσιάσει περισσότερα από 300 ντοκιμαντέρ, αφιερώματα και βιογραφίες που κατέγραψαν αναλυτικά τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Η κοινωνία, ο πολιτισμός και η πολιτική ήρθαν στο τηλεοπτικό προσκήνιο σε μια περίοδο που η εμπορική σκοπιμότητα θεωρούσε αυτά τα θέματα «πολυτέλεια για λίγους». Η κοινωνία όμως αγκάλιασε την προσπάθεια και η δημοσιογραφία τίμησε τον Χρίστο Βασιλόπουλο και τους συνεργάτες του με το βραβείο του ιδρύματος Μπότση για την καλύτερη εκπομπή έρευνας στην τηλεόραση.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ