Επετειακή Συναυλία Βυζαντινής και Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα 20 χρόνια προσφοράς της στη μουσική της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και στον Ελληνικό Μουσικό Πολιτισμό γιορτάζει …

Τα 20 χρόνια προσφοράς της στη μουσική της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και στον Ελληνικό Μουσικό Πολιτισμό γιορτάζει

η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία (Ο.Ε.ΒΥ.Χ.)  πραγματοποιώντας Επετειακή Συναυλία Βυζαντινής και Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής με τίτλο ΑΓΓΕΛΩΝ ΗΧΟΙ-ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΙΧΟΙ, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στην μεγάλη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ώρα: 8.30 μ.μ.).

Στη μεγάλη αυτή μουσική παράσταση ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας που περιλαμβάνει μελωδήματα μιας υπερχιλιετούς μουσικής παράδοσης, συμμετέχουν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η Βυζαντινή –Παραδοσιακή Χορωδία και η Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών καθώς και η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών.

Η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα θα απαγγείλει το ποίημα «Η γη των προγόνων  μου». Το πρόγραμμα της συναυλίας θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης. Η διδασκαλία- διεύθυνση ανήκει στον πρωτοψάλτη, ιδρυτή  και διευθυντή της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας, καθηγητή του Εθνικού Ωδείου και της Β/θμιας εκπαίδευσης Μιχάλη Μακρή.

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Παύλος Παπαδόπουλος βιολί, Φώτης Μυλωνάς νέυ, Αλέκος Βρέτος ούτι, Πέτρος Καραγιάννης σάζι, Νίκος Παγκράτης λαούτο, Γιάννης Καραγιάννης λαούτο, Αγγελίνα Τκάτσεβα σαντούρι, Ελένη Βασιλειάδη κανονάκι, Γιώργος Φίλλιπας κρουστά.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ερμηνεύονται συνθέσεις μεγάλων βυζαντινών  μελουργών του 13ου, του 18ου και του 19ου αιώνα όπως ο Ιωάννης Κουκουζέλης, ο Ιάκωβος Πρωτοψάλτης, ο Γρηγόριος Πρωτοψάλτης και ο Χουρμούζιος  Χαρτοφύλακας. Ξεκινά με το απολυτίκιο του Ακαθίστου Ύμνου «Το προσταχθέν» και  τελειώνει με το κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω». Στο δεύτερο μέρος αποδίδονται δημοφιλή τραγούδια από την ελληνική παράδοση ξεκινώντας με τον αλατσατιανό μπάλο «Καλώς ανταμωθήκαμε» και τελειώνοντας με το πολίτικο χασάπικο «Έχε γειά Παναγιά».

Τη μουσική των αγγέλων, τη ζωντανή λατρευτική μουσική μας τέχνη υπηρετεί με συνέπεια επί 20 χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η οποία έχει να επιδείξει μια συνεχή επιτυχημένη πορεία κι ένα λαμπρό αναγνωρισμένο έργο με 500 και πλέον εμφανίσεις, μεγάλες μουσικές παραστάσεις στο Ηρώδειο και αλλού, ενδιαφέρουσες συναυλίες, λειτουργικές και άλλες εκδηλώσεις και 30 δισκογραφικές παρουσιάσεις έργων εκκλησιαστικών μελοποιών διαφόρων αιώνων. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από αποφοίτους και σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου, ενώ συμπράττει από το 2008 με τη Βυζαντινή- Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών αλλά και τη Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου δρώμενα με χοράρχη και καθοδηγητή τον ακάματο Μιχάλη Μακρή.

Παράλληλα στην επετειακή αυτή μουσική βραδιά παρουσιάζεται ο 30ος ψηφιακός δίσκος της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας με ύμνους του Εσπερινού και του Όρθρου της Αγίας Παρασκευής. Ο ψηφιακός αυτός δίσκος ηχογραφήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στην Παιανία Αττικής και είναι αφιερωμένος στη μεγαλομάρτυρα  Αγία Παρασκευή, διαχρονικό πρότυπο αρετής και ηθικής με μεγάλη φιλανθρωπική, ιεραποστολική και θεραπευτική δράση. Αφιέρωσε τη ζωή της στην ανακούφιση των ανθρώπων από τον πόνο και τη δυστυχία διακονώντας το λόγο του Θεού έως το μαρτυρικό τέλος της. Στην ηχογράφηση αυτή συμμετέχουν επίσης η Βυζαντινή –Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών.

Για την επετειακή αυτή εκδήλωση, την πολύχρονη παρουσία στην λατρευτική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας και το αξιόλογο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας  μίλησαν σε Συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι: Λυκούργος Αγγελόπουλος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως, Μιχαήλ Μακρής, διευθυντής  της Ο.Ε.ΒΥ.Χ., Χαρά Καλομοίρη, γενική διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου και τα επίτιμα μέλη της Ο.Ε.ΒΥ.Χ. Παύλος Τούτουζας, καθηγητής καρδιολογίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας  και Νικόλας Βαφειάδης,  δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ο κ. Λυκούργος Αγγελόπουλος είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Και βέβαια οι πάντες, νομίζω κατανοούν πως, μια τέτοια πλούσια δραστηριότητα είναι καρπός μιας συνεχούς, κοπιώδους και αφιλοκερδούς εργασίας και διάθεση πολύτιμου χρόνου προετοιμασίας και παρουσίασης, τόσο από τον χοράρχη όσο και από τον πιο μικρό χορωδό – μιας και η εκκλησιαστική χορωδία συνεργάζεται συχνά με την παραδοσιακή χορωδία του Εθνικού Ωδείου, αλλά και τη μαθητική χορωδία του 2ου  Γυμνασίου Αχαρνών, για να παρουσιάσει μεγαλόπνοες αξέχαστες εκδηλώσεις.

Αυτή η προοδευτική και συνεχής εξέλιξη της Ο.Ε.ΒΥ.Χ. χαροποιεί και ικανοποιεί όλους τους φίλους και ακροατές της χορωδίας, που ενισχύουν όχι μόνο με τις ευχές τους αλλά και με την έμπρακτη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις ως ακροατές και υποστηρικτές του έργου που ο Μιχάλης Μακρής και οι άξιοι συνεργάτες και μαθητές του πραγματοποιούν με συνέπεια και συνέχεια όλα αυτά τα χρόνια.

Ας είναι ευλογημένοι και υγιείς για να συνεχίσουν με πίστη και αφοσίωση».

Ο κ. Μιχάλης Μακρής αναφερόμενος στην προσπάθεια των μελών της Ο.Ε.ΒΥ.Χ., τόνισε: «Της Βυζαντινής Μουσικής, αυτής της σπουδαίας μουσικής παράδοσης, αυτού του ζείδωρου ορμητικού ρεύματος, όμαιμα μέλη θέλησαν να γίνουν και οι άνθρωποι, που πριν 20 χρόνια συνάχθηκαν κάπου στην Αθήνα και τόλμησαν να συναποτελέσουν μία μουσική ομήγυρη, ένα βυζαντινό χορό, βάζοντας βαριές προϋποθέσεις του τολμήματός τους την όσο το δυνατόν πιστότερη τήρηση των μουσικών παρακαταθηκών, που έλαβαν και με την ευθύνη που απορρέει από τη γνώση ότι συν αποτελούν μαζί με άλλους βυζαντινούς χορούς και μουσικούς – με τις ίδιες απόψεις και οράματα – τους φορείς μιας υπερχιλιετούς ζωντανής μουσικής παράδοσης, θυσίασαν προσωπικούς στόχους, μα πάνω απ’ όλα πολύ κόπο και χρόνο, για να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στο αθάνατο οικοδόμημα της λατρευτικής μουσικής μας τέχνης.

Αυτή η ομήγυρη που με τη διδασκαλία και διεύθυνση του ομιλούντος αποτέλεσε και αποτελεί την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, τώρα στην επέτειο των 20 χρόνων της στέκεται ταπεινά ενώπιόν σας περισσότερο για να παρουσιάσει μια «καλήν απολογία» πιστότητας και προσπάθειας σ’ αυτή την εικοσαετή της πορεία με στόχο να συνεχίζει να προσφέρει τη δική της λατρευτικά καλλιτεχνική μαρτυρία μπροστά στα κράσπεδα του τέλειου Θεού».

Η κα Χαρά Καλομοίρη κατέληξε: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω την εκδήλωση αυτή στην οποία συμμετέχουν επίσης η Βυζαντινή- Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου και εύχομαι στον αγαπητό Μιχάλη Μακρή και όλους τους άξιους συνεργάτες του κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο σπουδαίο και δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.
Σε κάθε εποχή αλλά πιο ειδικά τώρα στους δύσκολους καιρούς που διανύει ο τόπος, η ενασχόληση με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα με την τέχνη της μουσικής, ανοίγει δρόμους και οδηγεί σε φωτεινές και ελπιδοφόρες  οάσεις  όπου ο νους βλέπει καθαρότερα και η ψυχή μπορεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις  και αντιξοότητες πιο νηφάλια, πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά».

Ο κ. Παύλος Τούτουζας επεσήμανε: «Αναμφιβόλως Ανατολή και Δύση μιμήθηκαν πολλά από το μεγαλείο αυτό του Βυζαντίου. Στην Ευρωπαϊκή μουσική δεν είναι μόνο το ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι, ντο, αντιγραφή αυτό της αρχαίας οκτάβας, αλλά και αρκετή μίμηση του πα, βου, γα, δι… Και στο Αιγαίο φυσικά είναι η ίδια μουσική που συνόδευσε όλα τα βάσανα και τις μεταπτώσεις των Ελλήνων και έδωσε γένεση στη δημοτική, στην ελαφρά, αλλά και την αποκαλουμένη κλασική μουσική.

Τολμώ να πω ότι στις παραπάνω εξελίξεις συμβαίνει υπέρβαση, όταν υπάρχει συντονισμός ταλάντων, με πολύ εργασία, πειθαρχία και άξιο ηγέτη, μαέστρο ή χοράρχη. Ναι βέβαια η  μονωδία, αλλά μαγεύει και η χορωδία. Δεν είναι δυνατόν κανείς να μη φέρνει τακτικά στο μυαλό του εκείνα τα ακούσματα της συναυλίας στο κατάμεστο θέατρο Ηρώδου του Αττικού με επικεφαλής τον καθηγητή της Μουσικής Μιχάλη Μακρή. Ο άνθρωπος έχει τάλαντα πολλά και εργάζεται αόκνως νύχτα και ημέρα. Έτσι μόνο μπορεί να δικαιολογηθεί το πλούσιο έργο του.

Μετά από 20 έτη σπουδαίας μουσικής παραγωγής, ο Μιχάλης Μακρής είναι πάλι παρών με το νέο του ψηφιακό δίσκο που ηχογράφησε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, Παιανία Αττικής. Μία ακόμη προσφορά προς θεραπείαν ψυχής και καρδίας, ώστε να διατηρούνται στα φυσιολογικά όρια η πίεση και οι σφυγμοί μας».

Τέλος, ο κ. Νικόλας Βαφειάδης  μιλώντας για τη νέα δισκογραφική παραγωγή  και γενικότερα το έργο της Ο.Ε.ΒΥ.Χ., τόνισε: «Ο ψηφιακός δίσκος που ηχογραφήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος στην Παιανία Αττικής είναι ο 30ος  της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 ετών γόνιμης δραστηριότητας και πλούσιου έργου με σημαντική προσφορά στον Ελληνικό Μουσικό Πολιτισμό και στην Ορθόδοξη Ανατολική Παράδοση.

Πάνω από 500 εκδηλώσεις συναυλιακές ή λειτουργικές μετράει η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία. Κορυφαίες στιγμές σε αυτή την εικοσαετή πορεία υπήρξαν οι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο με το Μεγάλο Μουσικό Αφιέρωμα στη Σμύρνη, η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στο νησί της Αποκάλυψης στην Πάτμο, η συναυλία ‘’Εάλω η Πόλις’’ στην Καστροπολιτεία του Μυστρά στα Παλαιολόγεια και η πρωτότυπη συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή με τίτλο ‘’Ίδε ο Αμνός’’ που εξιστόρησε το Θείο Πάθος μέσα από την Ανατολική και τη Δυτική Μουσική».

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ