Η ομαδική έκθεση «Επιμολύνσεις», διερευνά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την ταυτότητα, την παραμόρφωση, το οικείο/ανοίκειο, την βία, την αυτοδιάθεση του σώματος, την μνήμη, το δικαίωμα στην ανθρώπινη ύπαρξη, τον θάνατο, τον ερωτισμό και την απώλεια. Έννοιες και πολλαπλά στοιχεία που «επιμολύνουν» το ένα το άλλο, εμπλουτίζουν το ένα το άλλο, επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν διάλογο μέσα σε έναν ανομοιογενή χώρο, όπου ο θεατής ως βασικό στοιχείο της έκθεσης περιπλανιέται μέσα στις σύγχρονες και ποικίλες προβληματικές της καθημερινότητας, ενώ τα έργα επιχειρούν με μια ευρεία κριτική διάθεση να αποκαλύψουν τις αν μη τι άλλο φανερές αλλά και κρυφές πτυχές της κοινωνικής πραγματικότητας και να παρασύρουν τον θεατή σε διάφορα αισθητηριακά βιώματα.
Με την συμμετοχή 9 τελειόφοιτων σπουδαστών του τμήματος Fine Art & New Media της σχολής του Άκτο, η έκθεση «Επιμολύνσεις» επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα του κοινού πέρα από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της ταυτότητας και του σώματος που η κοινωνία επιβάλλει, να προσφέρει μια βιωματική αισθητηριακή εμπλοκή απέναντι σε ζητήματα που υπονομεύουν την διεκδίκηση της ανθρώπινης ζωής αλλά και της ψυχικής αυτοδιάθεσης, να αναδείξει μέσα από τα όρια του οικείου και του ανοίκειου περιβάλλοντος το φαινομενικά αψεγάδιαστο κόσμο στον οποίο ζούμε, να συμπαρασύρει τον θεατή στις βιωματικές εμπειρίες που μπορεί να επιφέρει η ανθρώπινη απώλεια και να παραλληλίσει μέσω της παραμορφωτικής απεικόνισης του σώματος το έντονο βίωμα που προκαλεί το ερωτικό συναίσθημα.
Οι νέοι καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα και τεχνικές παραθέτουν τις δικές τους εμπειρίες και προσεγγίσεις πάνω σε σύγχρονα αλλά και καταπνιγμένα κοινωνικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη και ξεκινώντας από το ύψιστο και πρωταρχικό ανθρώπινο αγαθό: την ίδια την ύπαρξη. Η έκθεση άλλωστε, δεν επιχειρεί να αποτελέσει αποκλειστικά και μόνο έναν ανώδυνο χώρο προοριζόμενο για αισθητική απόλαυση, αλλά κυρίως έναν χώρο μέσα στον οποίο θα αρχίσει ένας διάλογος με το κοινό, θα ενεργοποιηθεί η μνήμη και θα δημιουργηθεί ένα πεδίο προβληματισμού και κριτικής απέναντι στις τρέχουσες ροές της σύγχρονης πραγματικότητας.
Συμμετέχοντες: Κάρλοβιτς Μυρτώ, Τσιαμούλης Στέφανος, Αρβανίτη Μαρία, Ανδρεαδάκη Ευαγγελία, Αρβανιτάκη Λευκοθέα, Μπεθάνη Σοφία, Κατσαρού Μαριλένα, Καβρός Βασίλης, Καλαβρέζος Αντώνης
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Επιμελητική ομάδα: Κάρλοβιτς Μυρτώ, Τσιαμούλης Στέφανος, Αρβανιτάκη Λευκοθέα
Κεντρική εικόνα θέματος: Στέφανος Τσιαμούλης, Σκηνή νο. 3, 140 x 200 cm, ακρυλικά και λάδια σε καμβά. Λεπτομέρεια του έργου