Η Κλειώ Μακρή πλάθει με πηλό γυναικείες κυρίως μορφές και κάποια παιδάκια ανάμεσά τους σαν ταφικά αναθήματα που έχουν στηθεί, ως μια ελευσίνια πομπή, διακριτικά, ανάμεσα στις επιτύμβιες ρωμαϊκές και ελληνιστικές στήλες, στο Αίθριο του μουσείου.
«Ανακαλούν στο νου», όπως επισημαίνει στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη, «τα κτερίσματα- ομοιώματα ωραίων γυναικών της ανώτερης τάξης του 3ου και 4ου αι. π.χ που παρήγαγαν τα περίφημα εργαστήρια της Τανάγρας. Θυμίζουν ταυτόχρονα με τις περίτεχνες ενδυμασίες τους και τα καπέλα τους φιγούρες από την εποχή του ροκοκό, του ρομαντισμού και του συμβολισμού. Δείχνουν με τη γενναιοδωρία των χειρονομιών τους μια διαφορετική από την καθιερωμένη, αναπόσπαστα δεμένη με την ανεξάλειπτη, στη διάρκεια των αιώνων, θηλυκή συνείδηση της ύπαρξης.»
Βιογραφικό
Η Κλειώ Μακρή γεννήθηκε στη Βουδαπέστη. Σπούδασε στην Ecole Nationale des Beaux Arts, στο Παρίσι, ζωγραφική, ψηφιδωτό, γλυπτική, φρέσκο, ταπισερί και λιθογραφία. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Paris V της Σορβόννης στο τμήμα Art en Therapie et en Psychopedagogie.
Από το 1998 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως γλύπτρια και ως ειδική θεραπεύτρια(Art Therapie), στη Μονάδα Απεξάρτησης του 18 Άνω.