Επτά 7, Μία performance βασισμένη σε ποιήματα της Αμερικανίδας ποιήτριας Anne Sexton

Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει για 4 μόνο παραστάσεις την performance «Επτά 7» σε σκηνοθεσία – χορογραφία Τατούς Δέδε.

Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει για 4 μόνο παραστάσεις την performance «Επτά 7» σε σκηνοθεσία – χορογραφία Τατούς Δέδε.

Σάββατο 11 και 18 Μαΐου στις 21:00, Κυριακή 12 και 19 Μαΐου στις 20:00

Η  Τατού Δέδε , η  χορεύτρια  Εύη Σούλη και  η ηθοποιός  Μαρία Μαλταμπέ ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις μέσα από την κοινή τους ανάγκη για δημιουργία στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Με εργαλεία τους την μουσική, τον χορό και την υποκριτική εξερευνούν κάποιες από τις βασικές πτυχές της γυναικείας οντότητας μέσα από  επτά χαρακτηριστικά ποιήματα της αμερικανίδας ποιήτριας  Anne Sexton.

Η παράσταση “ΕΠΤΑ 7” χρησιμοποιεί ως άξονά της τον αριθμό – σύμβολο ( επτά ποιήματα , επτά κομμάτια της ζωής της ποιήτριας , επτά πτυχές της γυναικείας οντότητας ) και ως έμπνευσή της την ίδια την ποιήτρια. Mέσα από τα ποιήματα της Sexton, μιλάει για την γυναίκα στο σήμερα , για την σχέση της με τον εαυτό της , την μητέρα της , την σεξουαλικότητά της αλλά αγγίζει και δύο πτυχές ακόμα, αυτήν της τρέλας και της αυτοκτονίας. Δύο κομμάτια της ανθρώπινης φύσης που μαστίζουν στην σημερινή κοινωνία και κανείς δεν θέλει να θίξει. Πώς μια γυναίκα φτάνει σε διανοητικό ή σωματικό αδιέξοδο και πώς αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή της.

  

Βιογραφικά συντελεστών

 

Τατού Δέδε. Πτυχιούχος ειδίκευσης πιάνου του  Τμήματος  Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης  του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πτυχιούχος καθηγήτρια χορού (Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δήμου Σταυρούπολης & Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου) και διπλωματούχος πιανίστα του Ωδείου Μουσικού Συνδέσμου Αθηνών. Σπουδάζει θέατρο στην ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης ΕΜΠΡΟΣ . Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, κονσέρτα πιάνου, θεατρικές παραστάσεις. Αυτή είναι η τρίτη προσωπική της δουλειά, μετά την performance Λίλιθ (2011) και την παράσταση “Η επιστροφή της Ιφιγένειας “ (2012).

Εύη Σούλη. Είναι πτυχιούχος της ανώτερης σχολής χορού ”Ραλλού Μάνου” και φοιτά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια  κλασσικού και  σύγχρονου χορού, καθώς και σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και χορογραφίας .Έχει εργαστεί ως χορεύτρια με έλληνες χορογράφους  και ως κινησιολόγος στο θέατρο και τον κιν/φο. Διδάσκει κλασσικό και σύγχρονο χορό καθώς επίσης παραδίδει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού.Αυτή είναι η δεύτερη προσωπική της δουλειά μετά την performance Chromoσώματα (2011).

Μαρία Μαλταμπέ. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου και Ευρωπαϊκό πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο και στο ραδιόφωνο. Παράλληλα, διδάσκει θεατρική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Anne Sexton γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1928 στο Νιούτον της Μασσαχουσέτης και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της κοντά στη Βοστώνη. Ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας. Είναι γνωστή ως κατ’εξοχήν εκπρόσωπος της εξομολογητικής ποίησης. Για την ίδια η ποίηση αποτέλεσε ένα είδος ψυχοθεραπείας , μια προσπάθεια να ξορκίσει τους προσωπικούς της δαίμονες που την τυρρανούσαν από την παιδική της ηλικία. Μέσα από τα ποιήματά της τόλμησε να αγγίξει θέματα  – ταμπού για την εποχή της : η κακοποίηση κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων , ο άχαρος ρόλος της γυναίκας – νοικοκυράς – συζύγου , η απώλεια της ερωτικής  επιθυμίας  , η τρέλα , η αυτοκτονία . Όλα αυτά  παράλληλα και σε συνδυασμό με τον ερωτισμό και τη σεξουαλικότητα της γυναικείας φύσης , μιας και η ίδια υπήρξε μια πολύ όμορφη γυναίκα.

Το 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της με τίτλο “ Live or die” , αν και ήδη είχε καταφέρει να καταξιωθεί στη συνείδηση του αμερικάνικου – και όχι μόνο – αναγνωστικού κοινού. Σε όλο της έργο προσπάθησε – και κατάφερε – να επαληθεύσει την αγαπημένη της , από τον Κάφκα , ρήση “κάθε βιβλίο πρέπει να λειτουργεί σαν τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα μέσα μας”… Αυτοκτόνησε το 1974, αφού είχε κερδίσει τον θαυμασμό του Ρόμπερτ Λόουελλ , της Σύλβια Πλαθ και της Μαξίν Κούμιν μεταξύ άλλων.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – χορογραφία – μουσική :  Τατού Δέδε

Ερμηνεία – συνδημιουργία :  Εύη Σούλη , Μαρία Μαλταμπέ   

Μετάφραση : Δήμητρα Σταυρίδου

Βίντεο :  Γιώργος Αποσκίτης

Σχεδιασμός φωτισμών : Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Δημιουργία αφίσας : Χριστίνα Σηφιανού

Παίζει πιάνο η  Τατού Δέδε

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ