Έργα από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου

Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο Αποδομώντας τον Καμβά – Επινοώντας την Εικόνα: Έργα από τη συλλογή Αντώνη…

Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο Αποδομώντας τον Καμβά – Επινοώντας την Εικόνα: Έργα από τη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάννου …

σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Δημητρίων που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Ο Αντώνης και η Άζια Χατζηϊωάννου, ξεκίνησαν τη δημιουργία της συλλογής τους εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, με επίκεντρο την ελληνική παραστατική ζωγραφική. Έκτοτε, τον κύριο άξονά της συνέθεσαν ανθρωποκεντρικά έργα, ενώ δεν απουσιάζουν και οι τοπιογραφίες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Με αφορμή το διττό αυτό άξονα, μέρος της συλλογής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με τίτλο Όψεις της Μορφής / Σημάνσεις του Τοπίου.

Έκτοτε η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 600 έργα. Το κύριο σώμα της συγκροτείται από πίνακες ζώντων Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ δεν λείπουν και κάποιοι εκπρόσωποι παλιότερων γενεών, όπως ο Γιώργος Γουναρόπουλος, ο Ράλλης Κοψίδης, ο Γιώργος Μαυροΐδης ή ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου (Μποστ).

Σημαντική ακόμη είναι η παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της Ελληνικής Ζωγραφικής, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Χρόνης Μπότσογλου και ο Νίκος Στεφάνου, ενώ, κατά την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην απόκτηση σημαντικών εκπροσώπων της νεότερης παραστατικής τέχνης από τη γενιά του ’80-90: οι Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Στάθης Βατανίδης, Αλέξης Βερούκας, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Δημήτρης Γέρος, Κωστής Γεωργίου, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Σπύρος Κουρσάρης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Τάσος Μισούρας, Ραφαήλ Μπάικας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρήστος Παλλαντζάς, Θανάσης Παναγιώτου, Αχιλλέας Παπακώστας, Μαρίνα Παπαλαμπρίδη, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Παύλος Σάμιος, Δημήτρης Σαρασίτης, Πάνος Φειδάκης και  Μαρία Φιλοπούλου, αντιπροσωπεύονται με χαρακτηριστικά έργα τους στη συλλογή.

Τέλος, συνειδητή παραμένει η επιθυμία των ιδρυτών της να εντάξουν σε αυτήν έργα παραστατικής ζωγραφικής, που υπογράφονται από μια νεότερη και ιδιαίτερα δυναμική γενιά καλλιτεχνών, που εμφανίστηκαν στο εικαστικό προσκήνιο λίγο πριν ή και μετά το 2000: ζωγράφοι όπως οι Σάββας Γεωργιάδης, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Ελένη Γλύνη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Τζουλιάνο Καγκλής, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Νίκος Μόσχος, Έλενα Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παππάς, Δημήτρης Ρόκος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Στάθης Φλώρος, Μανταλίνα Ψωμά και πολλοί άλλοι, συνθέτουν ένα ανανεωμένο τοπίο της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής.

Για την παρουσίαση της συλλογής στο Κέντρο Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων \’10, επιλέχθηκαν 100 περίπου έργα ζωγραφικής που κυρίως δημιουργήθηκαν ή αποκτήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία: σύμφωνα με την Ίριδα Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης, στο μεγαλύτερο βαθμό τους, τα έργα αυτά αποτελούν «αυτοτελείς ιστορίες ζωγραφικής περιπλάνησης, νεωτερικής εικονοποιίας, διηνεκούς εξερεύνησης και γόνιμης ανατροπής που εκτείνονται πέρα και πίσω από τα συμβατικά όρια του καμβά». 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ