Θεσσαλονίκη, 1963-1964, στον απόηχο της δολοφονίας Λαμπράκη και σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και ανατροπών. Τις κυβερνήσεις της Δεξιάς διαδέχεται η κυβέρνηση του Κέντρου, στην οποία στηρίζονται οι ελπίδες πολλών πολιτών. Στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα εντάσσονται όλο και περισσότεροι νέοι. Ανάμεσά τους ο Αλέξης Τραυλός, φοιτητής της Ιατρικής, ξεχωρίζει για την αγωνιστική διάθεση, τις καθοδηγητικές ικανότητες, αλλά και για την έφεση προς την κοινωνική άνοδο.
Εκ των πραγμάτων, συγχρωτίζεται με τοπικούς κομματικούς μεγαλοπαράγοντες, οι οποίοι όμως –μαζί με μητροπολίτες, στρατηγούς και επιχειρηματίες– συναλλάσσονται με φαινομενικά απροσπέλαστους καθηγητές. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, που εντείνεται από τις αλληλεξαρτήσεις, τις αστυνομικές αυθαιρεσίες και την παρακρατική δράση ακραίων οργανώσεων, αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο ανάμεσα στον Αλέξη και τη Ραλλού, μια πλούσια συμφοιτήτριά του, μια κοπέλα που «θολώνει τα νερά». Σύντομα ο κεντρικός ήρωας θα έρθει αντιμέτωπος με σημαντικά ηθικά διλήμματα. Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες. Οι επιλογές θα καθορίσουν τη ζωή του για πάντα.
Ένα κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα για τα πάθη και τις συγκρούσεις μιας ταραγμένης εποχής, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα αποτυπωθεί στη λογοτεχνία επαρκώς.
Ο συγγραφέας
Ο Ντίνος Οικονόμου γεννήθηκε το 1938 στη Φλώρινα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν διευθυντής και έπειτα επιστημονικός σύμβουλος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Το 1962 διετέλεσε πρόεδρος των φοιτητών της Θεσσαλονίκης και από το 1996 έως το 2002 πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με αθηναϊκές εφημερίδες, δημοσιεύοντας άρθρα και χρονογραφήματα. Αυτό είναι το όγδοο βιβλίο του στις Εκδόσεις Καστανιώτη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί, 2014, Θα πεθάνεις, αν χρειαστεί (ePUB), 2014, Το σπασμένο τακούνι, 2010, Το σπασμένο τακούνι (ePUB), 2010, Το μνημόσυνο της χελώνας, 2008, Η πλαγιά με τα νίφαστρα, 2006, Ένας περιπτεράς και ταχυδρόμος, 1999, Περίπτωση μολότωφ, 1996, Το Μαναφούκι, 1995