Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης / Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Μετά από 11 εβδομαδιαίες συναντήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου 2017, δημιουργήθηκε ένα μουσικό σύνολο με δεκαεννέα συμμετέχοντες κρατούμενους της ανδρικής φυλακής Κορυδαλλού.
Μαζί με τις τέσσερις εμψυχώτριες της ΕΛΣ, Εύη Νάκου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων ΕΛΣ), Εύα Καρτερού, Μαρία Χριστίνα Harper, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, το μουσικό σύνολο παρουσίασε την πρώτη του συναυλία με κοινό συγκρατουμένους και εργαζόμενους της φυλακής.
Η μουσική ομάδα αποτελείται από κρατούμενους από περισσότερες από μία πτέρυγες του καταστήματος και από ευρύ ηλικιακό φάσμα. Πρόκειται για το πρώτο μουσικό εργαστήριο που υλοποιείται εντός της ανδρικής φυλακής του Κορυδαλλού, και όχι στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ενώ παράλληλα πρόκειται για την πρώτη συναυλία πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων των κρατουμένων ερμηνευμένων από τους ίδιους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στην συναυλία παρουσιάστηκαν επτά νέες μουσικές συνθέσεις των κρατουμένων, επτά κείμενα, ένα τραγούδι, ένα χορωδιακό με τίτλο “Πλανήτες” αλλά και η “Σονάτα του σεληνόφωτος” του Μπετόβεν. Η σύνθεση, η συγγραφή των κειμένων και η προετοιμασία της ορχήστρας, πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου.
Το μουσικό σύνολο αποτελείται από κρατούμενους οι οποίοι τραγουδούν και ερμηνεύουν κιθάρα, πιάνο, κρουστά, σε συνεργασία με τις τέσσερις εμψυχώτριες οι οποίες παίζουν άρπα και φλάουτο.
Την συναυλία παρουσίασαν ο Διευθυντής της Φυλακής Κορυδαλλού, κ. Χ. Γιαννακόπουλος, η υπεύθυνη κοινωνιολόγος του καταστήματος κ. Γ. Κωνσταντινίδη, οι τέσσερις εμψυχώτριες της ΕΛΣ και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.
Το Εργαστήριο Μουσικής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στην ανδρική φυλακή Κορυδαλλού, εντάσσεται στον κύκλο κοινωνικών δράσεων της Εναλλακτικής Σκηνής Δημιουργικά εργαστήρια σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:
– η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων μέσω της μουσικής
– η ενδυνάμωση της επικοινωνίας των συμμετεχόντων μέσω της δημιουργικής ενασχόλησής τους με τη μουσική
– η χρήση της μουσικής ως εργαλείου έκφρασης
Μεθοδολογική προσέγγιση/σχεδιασμός δημιουργικής διαδικασίας
– Προσβασιμότητα. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος εντός του καταστήματος και υλοποιήθηκε με κριτήριο το βαθμό συνέπειας και θέλησης των υποψήφιων συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως μουσικών γνώσεων ή προηγούμενης εμπειρίας.
– Μουσικός πειραματισμός. Τα βασικά εργαλεία του εργαστηρίου υπήρξαν ο ελεύθερος μουσικός αυτοσχεδιασμός και η χρήση γραφικών παρτιτούρων στη διαδικασία μουσικής σύνθεσης.
– Μουσικές δεξιότητες. Στο πλαίσιο της δημιουργικής πράξης οι συμμετέχοντες υποστηρίχθηκαν από τις εμψυχώτριες του εργαστηρίου σε θέματα βασικών αρχών ερμηνείας των μουσικών οργάνων, ρυθμού, μελωδίας και αρμονίας σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο.
– Πρωτότυπη δημιουργία. Οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση των εμψυχωτών συνέθεσαν και ερμηνεύουν τις δικές τους πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις καθώς επίσης και πρωτότυπους στίχους / κείμενα υπό τη μορφή απαγγελίας.
– Ομαδικότητα και συνεργασία. Η διαδικασία μουσικής σύνθεσης καθώς και ερμηνείας των πρωτότυπων συνθέσεων υπήρξε από την αρχή ομαδική.
Η παρουσίαση του τελικού δημιουργικού αποτελέσματος με τη μορφή συναυλίας αποτελεί για τις εμψυχώτριες της κοινωνικής δράσης, ένα σημείο της δημιουργικής διαδικασίας και όχι απαραίτητα την κορύφωση της. Έμφαση έχει δοθεί στη δημιουργική διαδικασία, δηλαδή στα ίδια τα εβδομαδιαία εργαστήρια. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου και ο πρώτος τους κύκλος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου.
Εμψυχώτριες: Μαρία Χριστίνα Harper, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, Εύα Καρτερού, Εύη Νάκου
Συντονισμός: Εύη Νάκου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ σε συνεργασία με τη Γιολάντα Κωνσταντινίδη, Κοινωνιολόγο Ανδρικής Πτέρυγας Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.