«Ερωτευμένος Σαίξπηρ»: Η κινητήρια δύναμη του Έρωτα

Φωτογραφίες: Δήμητρα Κανάκη

Ο “Ερωτευμένος Σαίξπηρ” που παρουσιάζεται στον Ελληνικό Κόσμο, είναι μια παραγωγή πλούσια, φωτεινή και καθάρια, ένας πετυχημένος πειραματισμός του σκηνοθέτη της, Γιάννη Κακλέα και όλων των συντελεστών.

Ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μετάφραση Λουΐζας Μητσάκου και πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Έλλη Τρίγγου.

Η παράσταση βασίζεται στην οσκαρική ταινία του 1998 «Shakespeare in love», διασκευασμένη για το θέατρο με το αριστουργηματικό κείμενο του Lee Hall, βασισμένο στο σενάριο των Μark Norman και Τοm Stoppard. Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Paddy Cunneen.

Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της People Entertainment Group.

Ένας μύθος αγάπης αφιερωμένος σε αυτόν που έγραψε τη διασημότερη ιστορία αγάπης όλων των εποχών, τον Γουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί αριστοτεχνικά πάνω σε αυτόν τον πλασματικό καμβά, εστιάζει στον ερωτικό πυρήνα του θεατρικού, αλλά και στην εποχή του μεγάλου δραματουργού. Δείχνει την ακμή του αγγλικού θεάτρου, στην Ελισαβετιανή Αγγλία, αποτίοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που το αγάπησαν και το στήριξαν, σε μια άκρως συντηρητική περίοδο.

Τα καταπληκτικά / καινοτόμα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα ακριβά και απαστράπτοντα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδήρη, οι μυσταγωγικοί φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και οι κομψές χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη, παράγουν με τη ρωμαλέα τους σύμπραξη αρτίστικο αποτέλεσμα. Δίνουν με την νεωτεριστική τους παρέμβαση, ρυθμό, λάμψη, ένταση και ζωηράδα σε ένα θεατρικό γίγνεσθαι γεμάτο χορό και τραγούδι.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως Σαίξπηρ, ερμηνεύει εξαιρετικά με μεγάλη ευλυγισία στην έκφραση και ποιητική πληθωρικότητα. Όλος δοσμένος στο ρόλο, υπηρετεί με ευθύνη και εντιμότητα και το δραματικό και το κωμικό στοιχείο που ρέει άφθονο. Η σύνδεσή του στη σκηνή με την Έλλη Τρίγγου, η οποία υποδύεται τη Βιόλα ντε Λέσεπς και τον Τόμας Κεντ, είναι λειτουργική και η χημεία τους αρμονική. Αυτό εξασφαλίζει αβίαστα την είσοδο του θεατή στο πνεύμα του έργου, κάνοντάς τον να νιώθει αυθόρμητα τη μυρωδιά μιας ποιοτικής δουλειάς. Η Ελλη Τρίγγου πολύ καλή, χειρίζεται σωστά τον κυματισμό του συναισθήματος, με χάρη, μπρίο και ζωντάνια. Συγκινητική, αυθόρμητη, ακτινοβολεί και με ύφος λυρικό κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ο νεαρός συγγραφέας μόλις είχε τελειώσει με το «Δύο άρχοντες από την Βερόνα» που είχε μεγάλη επιτυχία και έψαχνε τη μούσα του για να τον εμπνεύσει στην επόμενη προσπάθεια. Τότε συναντά την πανέξυπνη Βιόλα, μία θαυμάστριά του που λατρεύει το θέατρο και θέλει να γίνει ηθοποιός. Την ποθεί σφοδρά, χάνεται μέσα στη δίνη του έρωτά της και νιώθει να αναζωογονείται συναντώντας πάλι τον χαμένο του οίστρο. Η τρυφερή και μοναδική ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται ανάμεσά τους , θα εμπνεύσει το Σαίξπηρ να γράψει αργότερα το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Η βασίλισσα Ελισάβετ Α, είναι η υπέροχη Μπέτυ Λιβανού, στιβαρή και συνάμα νηφάλια μέσα στο εξουσιαστικό της σύμπαν, ψύχραιμη και ευαίσθητη. Η Μίνα Αδαμάκη που ενσαρκώνει την παραμάνα της Βιόλας με το ιδιαίτερο στυλ και το ηχόχρωμά της, συμπληρώνει με τον δικό της υποκριτικό αέρα και εμπειρία, το γενικό «outfit» της παράστασης.

Τις ηρωίδες Μόλυ ( πόρνη ), Ροζαλίνα ( σνομπ και φιλόδοξη μακιγιέζ ), Τζόαν ( γυναίκα του Αλέιν ) και Μπεθ ( έμπιστη της βασίλισσας ), τις υποστηρίζει με το μοναδικό ταλέντο της η πολύ καλή Δήμητρα Λημνιού. Μία «διάφανη» παρουσία, αξιοπρόσεκτη, παρότι οι ρόλοι που υποδύεται είναι βραχύβιοι, παίζει αφισιωμένη στο ερμηνευτικό της κέντρο. Συνέπεια, ήθος και υποκριτική γονιμότητα, συνοδεύουν πάντα την πολλά υποσχόμενη νεαρή ηθοποιό.

Ξεχώρισαν οι Νίκος Ορφανός (Λόρδος Γουέσεξ), Θάνος Μπίρκος (Μπέτμπαρτζ), Κωστής Μπούντας (Νεντ Αλέιν), Γιώργιος Κοψιδάς (Χιου Φένυμαν), Σωκράτης Πατσίκας (Χένσλοου) και Γιάννης Ποιμενίδης (Μάρλοου). Οι παραπάνω ηθοποιοί δυναμιτίζουν την εκρηκτική ατμόσφαιρα με τη σπιντάτη εμφάνισή τους, ενισχύοντας πολυδιάστατα το κωμικοτραγικό θεμέλιο του έργου.

Στη διανομή συμμετέχουν οι Βασίλης Αθανασόπουλος, Κων/νος Γεωργαλής, Αναστασία Κελέση, Νεφέλη Μαϊστράλη, Φραγκίσκη Μουστάκη, Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Κων/να Τσιριμώνα, Αχιλλέας Σκεύης, Αναστασία Στυλιανίδη, Δημήτρης Φουρλής και Βασίλης Ψυλλάς.

Όλοι τους χαρισματικοί, ζωγραφίζουν ο καθένας με το ζήλο και τη δεξιότητά του, το πορτραίτο μιας προικισμένης, συμπαγούς και εφάμιλλης με τις παραστάσεις του εξωτερικού, δημιουργίας. Συνολικά ο πολυπληθής θίασος αγωνίζεται με πάθος και μεράκι στο θεατρικό σανίδι για το τελικό αποτέλεσμα που αποζημιώνει και τους συντελεστές και το κοινό. Ένα κοινό πράγματι ενθουσιασμένο και χαρούμενο, καθώς η όλη δράση και η φαντασμαγορία το συνεπαίρνει, αφήνοντάς του μία γλυκειά γεύση.

«Ερωτευμένος Σαίξπηρ», μία αισθηματική κομεντί με κάποια στοιχεία μιούζικαλ -αν μπορούμε να το πούμε-, με τη δική της αισθητική, τη μουσικότητα, την ποιητική της ευρωστία και το ελαφρώς φιλοσοφικό της ανάστημα. Παραγωγή πλούσια, φωτεινή και καθάρια, ένας πετυχημένος πειραματισμός του σκηνοθέτη της, του Γιάννη Κακλέα και όλων των συντελεστών.  Μία πλειοδοσία θεατρικής ακμαιότητας, που δικαιώνει τις καλλιτεχνικές προσδοκίες του σκηνοθέτη της με τον καλύτερο τρόπο.


Διαβάστε επίσης:

Ερωτευμένος Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στον Ελληνικό Κόσμο!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ