“…Διατί κοιμάται; Πώς αγρυπνεί; Πώς μένει εξαπλωμένος; Και δεν εξέρχεται πνοή και στεναγμός από το στόμα του, και το όμμα του εκαρφώθη εκεί απλανές, και ζη, και δεν ζη, ενδόμυχον ζωήν; Τί σκέπτεται; Σκέψις χρειάζεται; Όχι, δράσις. Να σηκωθή… Να πηδήση… Να τρέξη… να πετάξη… Ν’ αναβή τον βράχον, σκαλοπάτια-σκαλοπάτια, στενούς δρομίσκους, λιθόστρωτα… Να φθάση εκεί επάνω… Να χυθή, να ορμήση… Να τους ταράξη. Να τους θαλασσώση… Να επίβάλη χείρα εις την νύφην, οπού στέκει στολισμένη και καμαρώνει. “Έλα εδώ, συ!”… Να την αρπάξη… Να την σηκώση ψηλά… Να την κατεβάση, κάτω από την σκάλαν… θα εξαφανισθούν… θα μείνουν απολιθωμένοι… θα τον νομίσουν διά τρελόν… θα συνέλθουν… θα τρέξουν κατόπιν του…” *
*Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Έρως Ήρως
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη.
Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε ένα βράδυ γιορτής στην Αθήνα, και δανείζεται τον τίτλο της από το γνωστό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενώ για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της συνεργάστηκαν δημιουργώντας νέα έργα ή προτείνοντας παλαιότερα από την προσωπική τους ή άλλες συλλογές, διακεκριμένοι και ανερχόμενοι εικαστικοί.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Θέμα της έκθεσης ωστόσο δεν είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης και ο αφηγηματικός κόσμος του, αλλά, κυρίως, η χαρά και η αγωνία, η λαχτάρα και η καταβύθιση του ανθρώπου εντός της ερωτικής συνθήκης.
Ο έρως-ήρως, ο ηρωικός έρωτας που θριαμβεύει και μαζί αφανίζει τους ανθρώπους, το ζωοποιό ετούτο στοιχείο που ενεργοποιεί και παιδεύει την πλάση, ο πλατωνικός και ο βέβηλος, ο απολλώνιος και ο διονυσιακός, ο απαγορευμένος έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ο σκοτεινός έρωτας του Τριστάνου και της Ιζόλδης, ο νικητής έρωτας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και ο απελπισμένος έρωτας του Μιμίκου και της Μαίρης, ο έρωτας των αθάνατων οπερατικών ζευγαριών στην Όπερα και ο έρωτας στα χρόνια της πανούκλας, ο έρωτας των ποιητών και ο τσαρουχικός έρως της ζωγραφικής, το ερωτικό πάσχον σώμα και ο ναρκισσιστικός έρωτας είναι η περιρρέουσα πρώτη ύλη της έκθεσης.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Άννα Αχιλλέως, Χριστίνα Ακτίδη, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σαββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Στέφανος Δασκαλάκης, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Δημητράκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Έφη Μάνου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χριστίνα Μαντζαβίνου, Λυδία Μαργαρώνη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τάσος Μισούρας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Γεύσω Παπαδάκη, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Πάστρα, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Αντώνης Τιτάκης, Αντώνης Τσακίρης, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βάσω Τρίγκα, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Φιλοπούλου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος σχεδιασμένος από τον Ανδρέα Γεωργιάδη. Μετά την ολοκλήρωσή της στο Ηράκλειο, η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα και αλλού, σε συνδιοργάνωση του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού