Παραγωγές και δημιουργοί από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και τη Γερμανία, συζητήσεις με καλλιτέχνες και θεωρητικούς του θεάτρου και παράλληλες δια ζώσης και ψηφιακές δράσεις, θα αποτελέσουν τη βάση ενός πλούσιου προγράμματος, που θα παρουσιαστεί στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, με στόχο μια διευρυμένη πρόσληψη της θεατρικής πράξης.
Το θέατρο, στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες που διανύει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, καλείται για άλλη μια φορά να αναρωτηθεί για το πώς κοιτούμε τον κόσμο γύρω μας, πώς συνομιλούμε μαζί του, και, τελικά, πώς κατοικούμε μέσα σ’ αυτόν. Η ίδια η θεατρική τέχνη εμπλουτίζεται, ενσωματώνει πρακτικές και διευρύνει τα μέσα της, σε έναν διακαλλιτεχνικό και πολυμεσικό διάλογο με την πραγματικότητα.
Η καλλιτεχνική επιτροπή του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, που απαρτίζεται από τους Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ.), Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και Νίκο Καπέλιο (ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε.), επέλεξε καλλιτέχνες που έρχονται σε ρήξη με τις συμβάσεις, με τις κυρίαρχες θεατρικές δομές, παίρνουν ρίσκα και υλοποιούν τις ιδέες τους, κόντρα σε κάθε περιορισμό, τολμώντας, αναθεωρώντας, προτείνοντας. Και όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ο κ. Σάββας Πατσαλίδης: «Ένα σύγχρονο φεστιβάλ, δεν είναι απλά μια γιορτή του πολιτισμού, αλλά και ένα εργοτάξιο, όπου δοκιμάζονται ιδέες και τάσεις, προκαλούνται ρήξεις, γίνονται λάθη, και παίρνονται ρίσκα. Ένα σύγχρονο φεστιβάλ σκέφτεται παγκόσμια και δρα τοπικά. Είναι ένα εργοτάξιο του δικού μας παρόντος».
Οι Agrupación Señor Serrano με την παραγωγή «The Mountain», έρχονται από την Ισπανία, χτίζοντας μια παράσταση γύρω από την έννοια της αλήθειας: Τι είναι η αλήθεια; Ένα σημείο στο οποίο πασχίζουμε να φτάσουμε ή μια συνεχής δύσβατη πορεία προς το άπιαστο;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η «Julia» της βραβευμένης με Χρυσό Λέοντα για το Θέατρο, το 2022, σκηνοθέτιδας Christiane Jatahy από τη Βραζιλία, βασισμένη στη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Αύγουστου Στρίνμπεργκ, προκαλεί με την καινοτόμα προσέγγιση του νατουραλισμού στο σήμερα και διαπραγματεύεται, πέρα από τη θεματική του φύλου, ζητήματα ταξικά καθώς και φυλετικά. Μέσα από τον μοναδικό τρόπο, με τον οποίο η σκηνοθέτιδα ενσωματώνει κινηματογραφικά στοιχεία και προβολές στον δραματουργικό ιστό της παράστασης, αποκαλύπτει τη δική της ξεχωριστή ματιά στη θεατρική πράξη.
Το «Jukebox Thessaloniki» είναι μια site specific performance με τη συμμετοχή ηθοποιών του ΚΘΒΕ, υπό την καθοδήγηση της γνωστής γαλλικής πειραματικής ομάδας Encyclopédie de la parole, που μελετά τα είδη των λόγων που αρθρώνονται μέσα σε συγκεκριμένα πολιτιστικά συμφραζόμενα.
Στη λογική της Autoteatro performance, το «The Quiet Volume»* και τo «Not to Scale» των Ant Hampton και Tim Etchells θα προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία συμμετοχικής δημιουργίας, κατά την οποία το κοινό, φορώντας ακουστικά και ακολουθώντας οδηγίες, θα περιπλανηθεί σε νέα μονοπάτια συνάντησης με τον εαυτό και με τον Άλλο.
*Η ελληνική εκδοχή του «The Quiet Volume» δημιουργήθηκε, κατόπιν ανάθεσης, από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο 2019 έως τον Ιανουάριο 2020, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Ο χαρισματικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Boris Nikitin γράφει και παρουσιάζει την μονολογική performance “Attempt on Dying”, που έρχεται από την Ελβετία και αποτελεί μια αποτύπωση των υπαρξιακών προβληματισμών του σύγχρονου ανθρώπου.
Το έργο «Δεσμώτης» / “Gefesselt” της Νατάσας Σίδερη, που έλαβε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού MYTHOS?!, που υλοποιήθηκε σε μια διεθνή συνεργασία του ΚΘΒΕ με το θέατρο του Regensburg, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, διαδικτυακά, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του στη Γερμανία. Παράλληλα, οι συντελεστές της παράστασης θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής παρουσίασης και συζήτησης με το ελληνικό κοινό.
Συζητήσεις με θεωρητικούς του θεάτρου αλλά και τους ξένους καλλιτέχνες θα πραγματοποιούνται για κάθε μία από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση και το αναλυτικό τελικό πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα on.ntng.gr.
Στην πλατφόρμα αυτή μπορεί κανείς να ανακαλύψει πληροφορίες και υλικό για τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, να συνδεθεί με τη διαδικτυακή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και να παρακολουθήσει τις διαδικτυακές δράσεις του Φεστιβάλ. Ένα διαδραστικό ημερολόγιο, επιτρέπει στον θεατή να ανακαλύψει μέρα – μέρα τις ποικίλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ και να επιλέξει αυτές που τον/την ενδιαφέρουν.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: “The Μountain” -Agrupación Señor Serrano (photo credits Jordi Soler)