Έρχεται το 9ο Rhodes Jazz Festival!

Για 9η χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Rhodes Jazz Festival, στην Παναγία του Μπούργκου.

To πολυδιάσταστο πρόγραμμα του 9ου Rhodes Jazz Festival φιλοξενεί 22 καλλιτέχνες από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ελλάδα που μας καλούν να ταξιδέψουμε μέσα από ήχους της πειραματικής τζαζ μουσικής σκηνής του Λονδίνου, τον χαρακτηριστικό ήχο του Organ όπως παρουσιάστηκε το 1955 από τον Jimmy Smith, την κιθάρα του Jim Hall και Βarney Kessel και ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Michel Legrand.

Το Rhodes Jazz Festival από την ίδρυση του το 2015, αποτελεί ένα ενεργό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας όπου μέσα από τις δράσεις του συνδέει από τη μια τη μουσική κοινότητα και τους καλλιτέχνες του Νοτίου Αιγαίου με την Παγκόσμια μουσική σκηνή και από την άλλη στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ρόδου αξιοποιώντας τοπικούς συνεργάτες.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται pop up events από καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Ρόδο καθώς και δράσεις που αναδεικνύουν τα μοναδικά τοπία του νησιού.

Από φέτος το Rhodes Jazz Festival συνδέει τη μουσική με την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση, την αφύπνιση και την κινητοποίηση και συνδέεται με την οργάνωση «Για τη φύση» υποστηρίζοντας το περιβαλλοντικό της έργο σε αναδασώσεις, δράσεις για τις ακτές και περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις.

Στο πνεύμα αυτό και η αφίσα του φεστιβάλ όπου παρουσιάζει ένα έργο του Δημήτρη Κονταράτου από την έκθεση “Ρευστές Σκιές”, το οποίο θέλει να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τις απώλειες ενός μοναδικού συμβόλου του νησιού, το ελάφι Πλατώνι (Dama – dama) από τις καταστροφικές πυρκαγιές που βίωσε η Ρόδος το 2023.

Το Rhodes Jazz Festival πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου – Δ.ΔΟΠΑΡ, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Arte Con Anima. Επίσης στηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 9ου Rhodes Jazz Festival:

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου
Πλατεία Αργυροκάστρου
Ώρα έναρξης 18:00

Επίσημη έναρξη του Rhodes Jazz Festival
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 21:00
Παναγία του Μπούργκου

Nikos Ziarkas ft. Chelsea Carmichael, Daisy George, Nate Ricketts

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 21:00
Παναγία του Μπούργκου

Stouraitis – Smarnakis Trio

Eleonora Strino Quartet

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 21:00
Παναγία του Μπούργκου

Stablemates

Dimitris Kalantzis Quartet | Αφιέρωμα στον Michel Legrand

Όλες οι συναυλίες στην Παναγία του Μπούργκου ξεκινούν στις 21:00 και είναι ελεύθερες για το κοινό.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Υμνώντας το ηλιοβασίλεμα της Ρόδου (pop up event)
Ώρα έναρξης 19:00
Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί

Ο Στάθης Άννινος στο πιάνο και ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν υμνούν μελωδικά το ηλιοβασίλεμα της Ρόδου.

30 Σεπτεμβρίου
Το Rhodes Jazz Festival ταξιδεύει στη Χάλκη
Πλατεία Δημαρχείου
Ώρα έναρξης: 21:00

Πληροφορίες για τους συντελεστές του 9ου Rhodes Jazz Festival:

Νίκος Ζιάρκας – κιθάρα, σύνθεση

Ο Νίκος Ζιάρκας είναι μουσικός και κιθαρίστας γνωστός για την καινοτόμα προσέγγισή του στον χώρο της πειραματικής τζαζ.

Μεγαλωμένος στη Ρόδο, ασχολήθηκε με την μουσική από μικρή ηλικία. Το ταξίδι του ξεκίνησε με τη συμμετοχή του σε εφηβικά ροκ συγκροτήματα, και οι πρώιμες εξερευνήσεις του στην τζαζ και στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό εξελίχθηκαν σε πάθος.

Το 2011, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε στο καταξιωμένο τμήμα τζαζ του Πανεπιστημίου Middlesex. Έχοντας ηγετικό ρόλο στο πρωτοποριακό σχήμα Valia Calda, διατηρώντας παράλληλα έντονη παρουσία στην τζαζ σκηνή του Λονδίνου, και συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο (Montreux Jazz Festival, Blue Note NY, Jazz Al Parq Bogota, Pori Jazz Festival) έχει χαράξει το δικό του μονοπάτι αποτελώντας έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους μουσικούς της πόλης.

Η μουσική του επιδεξιότητα και οι μοναδικές ηχητικές του εξερευνήσεις τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους πιο συναρπαστικούς κιθαρίστες του Λονδίνου. Στην καριέρα του ο Νίκος έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των Theon Cross, Chelsea Carmichael, Tyron Isaac Stuart, Moses Boyd, τους Steam Down, καθώς και τον Ron Trent ο οποίος θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της ηλεκτρονικής μουσικής του Σικάγο. Η δισκογραφία του καλύπτει είδη όπως η τζαζ, το ροκ, το πανκ και την παραδοσιακή μουσική, ενώ η μουσική του έχει εμφανιστεί σε ταινίες, ντοκιμαντέρ και ραδιοφωνικά προγράμματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιες από τις σημαντικότερες επιρροές στη μουσική του είναι κιθαρίστες όπως ο Bill Frisell, ο Nels Cline και ο Jimi Hendrix, ενώ συνεχίζει την πορεία του με στόχο να ξεπερνά τα όρια και να αναδιαμορφώνει το ακουστικό τοπίο, καθηλώνοντας το κοινό με την δημιουργικότητά και την φαντασία του.

Κωνσταντίνος Στουραΐτης – κιθάρα

Ο Κωνσταντίνος Στουραΐτης γεννήθηκε στη Ρόδο και σπούδασε τζαζ κιθάρα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Queens College της Νέας Υόρκης, όπου μαθήτευσε κοντά σε κάποιους από τους σπουδαιότερους μουσικούς της Τζαζ παγκοσμίως (Antonio Hart, Paul Bollenback, Peter Bernstein κ.α.). Έχει στο ενεργητικό του πλήθος συναυλιών με τον ακρογωνιαίο λίθο της εγχώριας τζαζ Γιώργο Κοντραφούρη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αλλά και διεθνή ονόματα όπως οι Mike Clark, Frank Lacy, Winard Harper, David Wong, Emmet Cohen, Milo Z κ.α. Επίσης είναι υπότροφος του ιδρύματος Fulbright και είναι ενεργός δισκογραφικά από το 2012.

Παναγιώτης Σμαρνάκης – όργανο

Ο Παναγιώτης Σμαρνάκης είναι απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι ο νεότερος εκπρόσωπος του Hammond Organ της χώρας μας. Με συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά και τη Γερμανία, θεωρείται συνεχιστής της κληρονομιάς τόσο του Jimmy Smith, όσο και του δικού μας Γιώργου Κοντραφούρη. Έχει σπουδάσει όργανο με τον Tony Monaco και τον Γιώργο Κοντραφούρη, ενώ το 2023 εκπροσώπησε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο IASJ Jazz Meeting, στην Ακαδημία Sibelius στο Ελσίνκι.

Ο κιθαρίστας Κωνσταντίνος Στουραΐτης και ο οργανίστας Παναγιώτης Σμαρνάκης γνωρίστηκαν το 2018 μέσω του μέντορα τους, Γιώργου Κοντραφούρη.

Μέσα από την κοινή τους αγάπη για το Hammond Organ και ιδιαίτερα για τον ήχο των Jimmy Smith/Wes Montgomery & Larry Young/Grant Green άρχισαν να βρίσκουν τον δικό τους προσωπικό ήχο και να γράφουν δικές τους συνθέσεις με αποτέλεσμα την ηχογράφηση του πρώτου τους προσωπικού δίσκου “Red Room” ο οποίος κυκλοφόρησε το 2024 από την Irida Jazz.

Απόφοιτοι του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το 2018 έως και σήμερα οι νεαροί μουσικοί διατηρούν ζωντανή την παράδοση του Jazz Organ Trio και έχουν εμφανιστεί σε πολλά club και φεστιβάλ της χώρας μας όπως τα Rhodes Jazz Festival, Syros Jazz Festival, Half Note Jazz Club, Notos Jazz Bar, Afrikana κ.α.

“This organ triο is a perfect example of the continuation of the jazz organ tradition that started in 1955 with Jimmy Smith. These three gentlemen show great respect for that tradition but also have a personal touch and a fresh sound.” – George Kontrafouris

Eleonora Strino – κιθάρα, σύνθεση

Αναγνωρισμένη από τους κριτικούς ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα ταλέντα στη διεθνή σκηνή της τζαζ, η Eleonora Strino εμφανίζεται σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ τζαζ σε όλο τον κόσμο.

Διευθύνει masterclasses σε πολλά αναγνωρισμένα ιδρύματα όπως το Ωδείο Salvador de Bahia στη Βραζιλία, το Ωδείο Lausanne στην Ελβετία (HEMU) και το Ωδείο της Νίκαιας στη Γαλλία. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ τζαζ.

Το 2021, το διεθνές περιοδικό Jazz Guitar Today την παρουσίασε στο εξώφυλλό του, μια τιμή που είχε προηγουμένως δοθεί σε μεγάλους της τζαζ όπως οι John Scofield, Kurt Rosenwinkel, Peter Bernstein, Jonathan Kreisberg και Scott Henderson. Το τελευταίο της άλμπουμ, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Βερολίνο με τους Joey Baron και Greg Cohen, θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2023 από την Cam Jazz, μια σημαντική ιταλική εταιρεία. Το άλμπουμ θα κάνει το ντεμπούτο του στο Blue Note στο Μιλάνο και θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της περιοδεία το 2024.

Τον Ιούλιο του 2022 προσκλήθηκε από τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα Martin Tayler για να εμφανιστεί με το τρίο της, μαζί με τον παγκοσμίου φήμης κιθαρίστα Ulf Wakenius στην περιοδεία The Great Guitars.

Τον Μάρτιο του 2023, το βιβλίο της Bebop Scales for Jazz Guitar εκδόθηκε από τον μουσικό οργανισμό Fundamental Changes και θα διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο.

Stablemates – Ομάδα Τμήματος Τζαζ Ωδείου Αθηνών

Ένα γκρουπ από το νέο αίμα της ελληνικής τζαζ σκηνής, με ήδη σημαντικές συμμετοχές τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά, που ” δέθηκε ” ως ομάδα στο πλαίσιο του τζαζ τμήματος του Ωδείου Αθηνών. Οι Stablemates θα βρεθούν στη Ρόδο στο Rhodes Jazz Festival για να μας παρουσιάσουν τη δική τους ματιά πάνω σε γνωστά τζαζ στάνταρτς.

Δημήτρης Καλατζής – πιάνο, ενορχήστρωση

Ο Δημήτρης Καλαντζής είναι κορυφαίος πιανίστας και ενορχηστρωτής στην ελληνική σκηνή της τζαζ. Πραγματοποίησε τις σπουδές του στη μουσική σε Ελλάδα και Ουγγαρία και από το 2013 διευθύνει την Σχολή Τζαζ του Ωδείου Αθηνών. Από το 1999, είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Νότης Μαυρουδής, Μάριος Τόκας κ.ά. Στην προσωπική του δισκογραφία ανήκουν τα Mano’s – A Jazz Tribute to Manos Hadjidakis(2011) (πλατινένιος δίσκος), Modes & Moods – Music by Mikis Theodorakis (2013), Santa’s Secret Dance (2014) και το Χθες το Βράδυ (2016).

Το Dimitris Kalantzis Quartet θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Ρόδο ένα ατμοσφαιρικό αφιέρωμα στις μελωδίες του Michel Legrand στο πλαίσιο του Rhodes Jazz Festival, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην Παναγία του Μπούργκου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Ο Michel Legrand είναι από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στο χώρο της μουσικής του κινηματογράφου. Τρία βραβεία Oscar, πέντε Grammy και πολλές ακόμη υποψηφιότητες επιβεβαιώνουν την επιρροή του Γάλλου συνθέτη στην ιστορία της κινηματογραφικής μουσικής.

Εκλεκτικός στις συνεργασίες του με κορυφαίους τζαζίστες και ερμηνευτές, δεξιοτέχνης πιανίστας της τζαζ ο ίδιος, ο Michel Legrand αναζήτησε πάντα στις συνθέσεις του την ισορροπία ανάμεσα στον αυθορμητισμό και το στοχασμό, στην ποίηση της μελωδίας και τη σοφία της φόρμας, πατώντας γερά στα θεμέλια της κλασικής του παιδείας.

Οι συνθέσεις του έχουν διασκευαστεί από διάσημους μουσικούς του είδους, όπως οι Bill Evans Art Farmer και πολλούς άλλους.

Στάθης Άννινος – πιάνο, σύνθεση

Ο Στάθης Άννινος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και είναι κάτοχος διπλώματος κλασικού πιάνου και πτυχίου Φούγκας. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα στον Τάκη Φαραζή. Συμμετείχε σε σεμινάρια των Daniel Carter, Shai Maestro, Γιώργου Χατζηνίκου κ.α. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και χώρους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Alte Opera Frankfurt, W-halll Auditorium, Jeunesses Musicales Fest, Union Chapel, Επίδαυρος, Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/Θεσσαλονίκης κ.α. Συνεργάστηκε με Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Δ. Σαββόπουλος, N. Ξυδάκης, Ε. Βιτάλη, Φ. Δεληβοριάς, Ε. Ρεμπούτσικα και μουσικούς (Γ. Κιουρτζόγλου, Γ. Καλούδη, X. Λαμπράκη, B. Καρίπη, Β. Ρακόπουλο , D. Lynch, κ.α) καθώς και με τους ηθοποιούς Γ. Κέντρο, Α. Μουτούση, Χ. Λούλη, Ν. Ψαρρά, Μ. Παπαδημητρίου κ.α.

Έχει συμπράξει με ορχήστρες (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Κουαρτέτο εγχόρδων ΚΟΑ, Ορχήστρα των Κυκλάδων) και μαέστρους (Α. Πυλαρινός, Σ. Σούλη, Γ. Αραβίδη κ.α.). Στο μουσικό σχολείο εξέδωσε μαζί με τους συμμαθητές του το άλμπουμ, “Όνειρα του Κόσμου“ (1998) με μελοποιήσεις ποιημάτων του Μάνου Χατζηδάκι (Μυθολογία). Συνέθεσε τη μουσική για την ταινία “NO ONE” (2018), επιμελήθηκε μουσικά το έργο «Γ. Σεφέρης: Προς την Καρδιά της Ποίησης» (2020), κυκλοφόρησε online σεμινάριο αυτοσχεδιασμού στο musiclass.gr (2021) και εξέδωσε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “ANTHOLOGY” (2021). Έχει παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών, μαζί με τον βραβευμένο Γερμανό βοκαλίστα Philipp Weiss, το έργο για πιάνο και φωνή DarkLIGHT, διασκευάζοντας τραγούδια του R. Schumann (2022). Το 2023 ηχογράφησε μουσική του με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Την ίδια χρόνια παρουσίασε τη βωβή ταινία “The Lodger” του A. Hitchcock με ζωντανή πρωτότυπη μουσική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Επιγραφικό Μουσείο. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως στα 8th Cyprus Jazz & World Music Showcase (2021), Μουσικό Σχολείο Αλίμου (2022), στο ΤΕΙ Λαϊκών Οργάνων (2020), κ.α.. Παράλληλα διδάσκει πιάνο στο Music Hub Αθηνών.

Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν, σύνθεση

Ο Θάνος Σταυρίδης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στο χώρο του ακορντεόν, με συνεργασίες τόσο σε παραστάσεις όσο και στη δισκογραφία, με κάποιους από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς τραγουδιστές αλλά και συνθέτες και μουσικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γιώργος Καζαντζής, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Αγγελιή Τουμπανάκη, Theodosii Spassov (BG), Petar Ralchev (BG), Vlatko Stefanovski (NMK), Saso Popovski (NMK), Vasko Atanasovski (SLO), Angel Demirev (BG), Nebojsa Sejdic (SRB), Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης και πολλοί άλλοι.

Είναι, επίσης, από τους πρωτεργάτες της Balkan σκηνής στη χώρα, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος ιστορικών σχημάτων, όπως οι «Βόρειοι Εταίροι», οι «Cabaret Balkan» και τώρα οι «Drom». Τα τελευταία χρόνια έχει φτιάξει μαζί με την Στέλλα Τέμπρελη το ντουέτο “Tales From the Box” με το οποίο κυκλοφόρησαν τον 3ο προσωπικό του δίσκο, ενώ το πιο πρόσφατο σχήμα στο οποίο είναι ιδρυτικό μέλος είναι οι “Salonique Brass Band”.

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων τόσο ως σολίστας, όσο κι ως ενορχηστρωτής. Τα δύο προσωπικά του album “a Suitcase full of Dreams” (2016) και “Spicy Margarita” (2021) έχουν αποσπάσει διακρίσεις και πολύ καλές κριτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. To “a Suitcase full of dreams” έχει ψηφιστεί μέσα στους 10 καλύτερους δίσκους world μουσικής στο σταθμό rutes del so της Βαρκελώνης, ενώ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία «μουσικές του κόσμου» της ένωσης Γερμανών κριτικών. Αντίστοιχα η “Spicy Margarita” έχει ψηφιστεί στα 20 καλύτερα albums από τα World Music Charts Europe για τον Μάρτιο 2021, έχοντας βγει νο129 για όλο το έτος ανάμεσα σε 900 περίπου δίσκους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ έχει ψηφιστεί 3ος στην κατηγορία “Best World Music Album” στα 9α Annual OWMR Awards του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ερευνητική – μουσικολογική του δραστηριότητα είναι πάνω στις λαϊκές μουσικές των Βαλκανίων. Από το 2000, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε σεμινάρια κι ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει συγγράψει σχετικά άρθρα συμμετέχοντας σε διάφορες εκδόσεις, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του στον τόμο «Ζητήματα Διδακτικής των Μουσικών Οργάνων: Γεφυρώνοντας Θεωρία και Πράξη» (εκδ. ΔiΣΙΓΜΑ). Τα τελευταία 14 χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Άρτας).

Το περιοδικό Accordion Stars Illustrated της Times Square Press με έδρα την Νέα Υόρκη τον συμπεριλαμβάνει στους 100 πιο γνωστούς ακορντεονίστες του κόσμου για τα έτη 2019 έως και σήμερα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ