Πέντε σολίστες από πέντε διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία με αφετηρία το καλλιτεχνικό τους πάθος για τον θρυλικό Αργεντίνο συνθέτη και μπαντεονίστα Astor Piazzolla, ενώνουν το ταλέντο και τις μουσικές τους ιδέες στη σκηνή της Αίθουσας Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Αναδημιουργώντας το Tango Nuevo (Νέο Ταγκό) του εμβληματικού Astor Piazzolla, που το κατέστησε κορυφαίο στο είδος του, το μουσικό σύνολο Escualo5 θα προσφέρει μια παράσταση η οποία υμνεί το ταλέντο και τη μουσική ευφυία ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη που ενσωμάτωσε στο παραδοσιακό αργεντίνικο ταγκό, στοιχεία της κλασικής και τζαζ μουσικής.
Η παραγωγή εντάσσεται στον Κύκλο Μουσικής Δωματίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το μουσικό σύνολο Escualo5 απαρτίζεται από δυο νικητές του βραβείου Latin Grammy Award, τον Franz Halász στην κιθάρα και την Débora Halász στο πιάνο, τον βιολονίστα Ιάσωνα Κεραμίδη, τον ακορντεονίστα Alexander Kuralionok και τον κοντραμπασίστα Philipp Stubenrauch. Οι πέντε βιρτουόζοι αυτοσχεδιάζουν, διασκευάζουν μουσικές και συνθέτουν μελωδίες σε μια παράσταση που στο εξωτερικό την περιέγραψαν ως «μοναδική και ανεκτίμητη εμπειρία».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πρόγραμμα:
Ástor Piazzolla:
Fracanapa
Milonga Del Angel
Escualo
Contrabajissimo
Le Grand Tango
Histoire du Tango: Nightclub1960 – Concert d’ Aujourd’ hui
Soledad
Adiós Nonino
Primavera Porteña
Vayamos al Diablo
Βιογραφικό Ιάσωνα Κεραμίδη
Ο Ιάσωνας Κεραμίδης μεγάλωσε στην Ελλάδα έχοντας τη μουσική ως καθημερινή του συντροφιά από την παιδική του ηλικία. Σπούδασε βιολί στις μουσικές ακαδημίες της Καρλσρούης και της Στουτγκάρδης πλάι στον Ingolf Turban και τον Ulf Hoelscher, καθώς και μουσική δωματίου δίπλα στον Michael Uhde και τον Markus Stange.
Ο Ιάσων Κεραμίδης έχει αποσπάσει βραβεία σε πολυάριθμους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
Ως σολίστ έχει δώσει παραστάσεις με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Μπάντεν-Μπάντεν, η Deutsche Staatsphilharmonie, η Βουλγαρική Συμφωνική Ορχήστρα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδας. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Αμερική, την Κίνα και την Ιαπωνία.
Από το 2018 κατέχει τη θέση του αναπληρωτή Εξάρχοντος της Φιλαρμονικής του Μονάχου και είναι μέλος της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Λουκέρνης και της Παγκόσμιας Ορχήστρας για την Ειρήνη.
Βιογραφικό Franz Halász
Γεννημένος στην Αμερική, ο κιθαρίστας Franz Halász κέρδισε το 2015 μαζί με την Débora Halász το βραβείο Latin Grammy Award (Καλύτερο Άλμπουμ Κλασσικής Μουσικής) για το άλμπουμ Alma Brasileira (BIS-2086).
Η διεθνής του καριέρα ξεκίνησε το 1993, όταν απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Andrés Segovia και τον διεθνή διαγωνισμό Seto-Ohashi. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος φεστιβάλ, όπως το Augustine Guitar Series, το Kissinger Sommer (Γερμανία) και το Bath Festival (Ηνωμένο Βασίλειο) κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βραζιλίας και η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης. Ήταν ο πρώτος που δίδαξε κιθάρα στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου και το 2007 του απονεμήθηκε το περίφημο Bavarian Culture Prize για το καλλιτεχνικό και διδακτικό του έργο.
Βιογραφικό Débora Halász
Η Βραζιλιάνα Débora Halász συγκαταλέγεται στους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς της στη Νότια Αμερική. Νικήτρια των σημαντικότερων διαγωνισμών στην πατρίδα της, έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σάο Πάολο στην ηλικία των δεκαπέντε ετών. Η εκτενής δισκογραφία της περιλαμβάνει μια σειρά έργων για πιάνο του Heitor Villa-Lobos, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο επιτυχημένη ηχογράφηση έργων του Villa-Lobos» (Fanfare).
Η Débora Halász έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ σε Ευρώπη και Νότια Αμερική, όπως το Φεστιβάλ του Μπαθ, το Brandenburgischer Sommer, το Φεστιβάλ του Μικέλι, το Φεστιβάλ του Μεντόν και το Φεστιβάλ του Campos do Jordão κι έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Patrick Gallois, ο Ingolf Turban, ο Lavard Skou Larsen, ο Sebastian Hess, η Sophia Reuter και ο Wen-Sinn Yang. Μαζί με τον σύζυγό της Franz Halász σχηματίζουν το ντουέτο Duo Halász (κιθάρα και πιάνο/τσέμπαλο).
Η Débora Halász διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών στο Μόναχο.
Βιογραφικό Philipp Stubenrauch
Ο Philipp Stubenrauch κατέχει από το 2004 τη θέση του κορυφαίου κοντραμπασίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των έξι ετών και κοντραμπάσου στην ηλικία των δεκατριών, παρακολουθώντας μαθήματα αρχικά πλάι στον Alexandru Chis στην Κωνστάντζα και αργότερα ως μέλος της Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Συνέχισε μαθήματα στην τάξη του Franco Petracchi στη Γενεύη, αποκτώντας το 2006 το Δίπλωμα Σολίστ με άριστα.
Ο Philipp Stubenrauch έχει βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Διαγωνισμού Jugend Musiziert, του Διαγωνισμού Julio Cardena (Πορτογαλία) και του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού Markneukirchener. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις ως σολίστ με ορχήστρες και ως μέλος μουσικής δωματίου στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Βιογραφικό Alexander Kuralionok
Ο Alexander Kuralionok ανήκει στους κορυφαίους σολίστ ακορντεόν της νεότερης γενιάς. Σπούδασε δίπλα στον Valentin Chaban στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Λευκορωσίας στο Μινσκ, αποφοιτώντας με άριστα. Το 2003 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό του δίπλωμα.
Ο Alexander Kuralionok έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο Coupe Suisse de l’Accordéon και τον Διαγωνισμό Gasteig στο Μόναχο, το τρίτο βραβείο στο Città di Castelfidardo και το δεύτερο βραβείο στον Deutscher Akkordeon Musikpreis. Είναι τακτικό μέλος της Όπερας Δωματίου του Μονάχου καθώς και συχνός προσκεκλημένος πολλών συμφωνικών ορχηστρών. Ο Kuralionok είναι πιστός στη σύγχρονη μουσική και άκρως παραγωγικός ενορχηστρωτής και συνθέτης.
*Όλες οι παραγωγές είναι covid free καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για ανήλικους από 4 έως 17 ετών χρειάζεται self-test 24 ωρών. Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.