Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τον προγραμματισμό της για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Μύρων Μιχαηλίδης, πριν την παρουσίαση του νέου προγράμματος, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της περασμένης περιόδου 2012-2013, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τη χρονιά που μας πέρασε παρά την ένταση της κρίσης, την οποία βιώνουμε όλοι μας, η Λυρική κατάφερε να αυξήσει το κοινό της όχι μόνο στους παραδοσιακούς χώρους παραστάσεων αλλά και σε άλλους απρόσμενους, όπως η Βαρβάκειος Αγορά ή η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 90.000 θεατές παρακολούθησαν τις παραγωγές μας σε Ολύμπια, Μέγαρο και Ηρώδειο, ενώ περίπου 20.000 άνθρωποι έγιναν κοινωνοί των δράσεών μας εκτός των τειχών, σε Αθήνα και Περιφέρεια».

 

Προλογίζοντας το νέο πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε: «Στους μήνες που θα ακολουθήσουν τα αριστουργήματα των Βέρντι, Ροσσίνι, Μασνέ, Μότσαρτ, Στράους, Τσαϊκόφσκι, Σοπέν κ.α. θα πλημμυρίσουν το θέατρο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής, το Ηρώδειο, αλλά και τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας» και πρόσθεσε: «Ένας από τους βασικούς άξονες του προγραμματισμού είναι οι μεγάλες ανδρικές μορφές του λυρικού ρεπερτορίου. Πέντε εμβληματικοί ανδρικοί χαρακτήρες της λογοτεχνίας και της όπερας θα προκαλέσουν τα έντονα συναισθήματα του κοινού. Ο Ριγολέττος, ο Μάκμπεθ, ο Βέρθερος, ο Οθέλλος και ο Ντον Τζοβάννι καλούνται να καταδείξουν ότι παρά την επικράτηση των διάσημων θρυλικών οπερατικών  ηρωίδων των μεγάλων συνθετών, η όπερα μπορεί κάλλιστα να είναι και … ανδρική υπόθεση».

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2013-14 έχει ως εξής:

ΟΠΕΡΑ

Τζοακίνο Ροσσίνι

Η Σταχτοπούτα

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου – Κωνσταντίνος Δημηνάκης

Σκηνοθεσία Ροδούλα Γαϊτάνου

Σκηνικά – Φωτισμοί Σάιμον Κόρντερ

Κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Θέατρο Ολύμπια

25, 26, 30 Οκτωβρίου 2013

 1, 2, 3, 10, 13 Νοεμβρίου 2013

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Μία από τις απολαυστικότερες κωμικές όπερες του Ροσσίνι, η Σταχτοπούτα βασίζεται φυσικά στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περρώ, έχει όμως και κρίσιμες διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με την εποχή που γράφηκε το έργο. Ήταν τότε αδιανόητο η πρωταγωνίστρια να δείξει επί σκηνής τις γάμπες της, κι έτσι, λόγου χάριν, δεν υπάρχει γοβάκι στο έργο: ο πρίγκιπας βρίσκει την αγαπημένη του χάρη σε ένα βραχιόλι. Η νέα παραγωγή, με την οποία ξεκινά φέτος η ΕΛΣ θα έχει επίσης… προσαρμογές, καθώς η δράση μεταφέρεται στον 20ό αιώνα, σε τόπο και χρόνο που διαθέτουν στοιχεία ανάλογα προς αυτά της υπόθεσης, είναι όμως πιο κοντά στις αναφορές του σύγχρονου θεατή. Η νέα σκηνοθέτρια της όπερας Ροδούλα Γαϊτάνου κάνει το ντεμπούτο της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, έχοντας στο βιογραφικό της σημαντικές συνεργασίες με την Royal Opera του Λονδίνου και άλλα σημαντικά Βρετανικά λυρικά θέατρα.

Στους βασικούς ρόλους οι: Μαίρη – Έλεν Νέζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Άρτεμις Μπόγρη Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Ντέιβιντ Μενέντεθ, Χάρης Ανδριανός, Κάρλος Εσκιβέλ, Δημήτρης Κασιούμης

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

 

ΟΠΕΡΑ

Τζουζέππε Βέρντι

Ριγολέττος

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

6, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 15 Δεκεμβρίου 2013

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, ο Ριγολέττος επιστρέφει στην ΕΛΣ στην επιτυχημένη σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, ο οποίος έχει υπογράψει και τα σκηνικά και τα κοστούμια και έχει μεταφέρει τη δράση από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το αλαζονικό περιβάλλον του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας ταιριάζει θαυμάσια σε αυτή την εποχή της συνομωσίας και της υπεροψίας. Η έντονα δραματική μουσική του Βέρντι δένει με μία ατμόσφαιρα, όπου όλοι και όλα κινούνται μέσα σε σκιές.

Στους βασικούς ρόλους οι: Κάρλος Αλαμαγκέρ, Νέλσον Μαρτίνες, Μάριο Τζεφίρι, Γιάννης Χριστόπουλος, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Χριστίνα Πουλίτση

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

ΟΠΕΡΑ

Τζουζέππε Βέρντι

Μάκμπεθ

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία Λορέντζο Μαριάνι

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

17, 18, 19, 21, 22, 24, 25, 26 Ιανουαρίου 2014

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Μία από τις συναρπαστικότερες όπερες του Βέρντι, ο Μάκμπεθ θα αποτελέσει την πρώτη παραγωγή της ΕΛΣ για το 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Τριάντη στις αρχές του νέου χρόνου. Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Σαίξπηρ, η όπερα προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα κυρίως των βασικών χαρακτήρων, του στρατηγού Μάκμπεθ και της συζύγου του, δύο αδίστακτων προσώπων, που μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να αναρριχηθούν στο θρόνο της Σκωτίας. Έντονα δραματική μουσική μεγάλης δύναμης, σκιαγραφεί πρόσωπα και καταστάσεις. Το έργο θα παρουσιαστεί μαζί με το μπαλέτο που συνέθεσε ο Βέρντι για την παρουσίαση της όπερας στο Παρίσι. Την σκηνοθεσία θα αναλάβει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας Λορέντζο Μαριάνι, ο οποίος έχει συνεργαστεί με κορυφαία λυρικά θέατρα σε Ευρώπη και Αμερική, σε μεγάλες παραγωγές όπερας.

Στους βασικούς ρόλους οι: Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Πλατανιάς, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δήμητρα Θεοδοσίου, Τατιάνα Μελνυντσένκο

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ

ΟΠΕΡΑ

Ζυλ Μασνέ

Βέρθερος

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σκηνικά – κοστούμια Γιώργος Πάτσας

Θέατρο Ολύμπια

11, 12, 13, 26, 27, 30  Απριλίου / 2, 3 Μαΐου 2014

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ επανέρχεται μετά από τριανταένα χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το έργο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται. Ο Μασνέ σκιαγράφησε με μεγάλη επιτυχία τον ποιητικό χαρακτήρα του ιδεαλιστή Βέρθερου και της παγιδευμένης στις κοινωνικές επιταγές Σαρλότ. Όπως και ο Φάουστ του Γκαίτε (που έγινε κυρίως γνωστός από την εκδοχή του Γκουνό) έτσι και ο Βέρθερος κατέκτησε το χώρο του λυρικού θεάτρου έχοντας μελοποιηθεί από Γάλλο συνθέτη. Η όπερα του Μασνέ γνώρισε τεράστια επιτυχία τον καιρό που γράφτηκε, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και επηρέασε από τα ήθη ως τη μόδα της εποχής. Ο οπερατικός Βέρθερος ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, παίρνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από το πρωτότυπο. Διατηρεί τη σύγκρουση με τον περίγυρο και τις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά αφήνει κατά μέρος τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα που περιγράφει ο Γκαίτε, ενέπνευσε στον Γάλλο συνθέτη μουσική μεγάλου λυρισμού και σπάνιας τρυφερότητας από την οποία δεν λείπουν έντονα δραματικά ξεσπάσματα.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης του θεάτρου και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, θα σκηνοθετήσει την παραγωγή.

ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Βόλγκφανγκ Αμαντέ Μότσαρτ

Ντον Τζοβάννι

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν

Για την πρώτη της παραγωγή στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2014 η ΕΛΣ επέλεξε ένα από τα κορυφαία δημιουργήματα του Δυτικού πολιτισμού, την όπερα Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ. Με τη μουσική του ο Μότσαρτ αποδίδει όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με το Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται σε αυτό το εμβληματικό έργο, που μουσικά υψώνει την αυλαία του ρομαντισμού με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Σκηνοθετεί ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης και έως πρότινος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς. Ο Χουβαρδάς έχει μεγάλη εμπειρία σε σκηνοθεσίες παραγωγών όπερας σε σημαντικά Λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως η Όπερα του Γκέτεμποργκ και της Κοπεγχάγης. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη του σκηνοθεσία όπερας και η πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ. Σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του έργο όπως ο Ντον Τζοβάννι, η διεισδυτική ματιά του Γιάννη Χουβαρδά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στον ανοιχτό χώρο του ρωμαϊκού ωδείου.

ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Τζουζέππε Βέρντι

Οθέλλος

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία Γιάννης Κόκκος

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν

Η δεύτερη παραγωγή της ΕΛΣ στο Ηρώδειο φέρει την υπογραφή του Βέρντι. Ο Ιταλός συνθέτης συνάντησε τον Σαίξπηρ και πάλι στο τέλος της δημιουργικής του διαδρομής. Επέλεξε, μάλιστα, να ασχοληθεί με ένα δραματικό έργο και μία κωμωδία. Το δραματικό έργο ήταν η τραγωδία του Οθέλλου. Ο ηρωικός αλλά εύπιστος, μαύρος στρατηγός της Γαληνοτάτης πείθεται εύκολα από τον φθονερό, συκοφάντη Ιάγο ότι η σύζυγός του τον απατά και τυφλωμένος από ζήλια την πνίγει. Μουσική μεγάλης δύναμης, ταυτόχρονα όμως και εντυπωσιακής οικονομίας, αποδίδει την τραγική ιστορία. Μετά την ιδιαίτερη επιτυχία του Ιπτάμενου Ολλανδού ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης της όπερας Γιάννης Κόκκος, αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ένα από τα πιο αγαπημένα του έργα, δίνοντας μια τελείως διαφορετική ανάγνωση από ότι έχουμε δει έως τώρα.

ΟΠΕΡΕΤΑ

Γιόχαν Στράους υιός

Η νυχτερίδα

Μουσική διεύθυνση θ.α

Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης

Θέατρο Ολύμπια

22, 23, 26, 28 Φεβρουαρίου 2014

1, 5, 7, 8 Μαρτίου 2014

23, 24 Απριλίου 2014

4, 7, 14, 18 Μαΐου 2014

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Η Νυχτερίδα, η δημοφιλέστατη οπερέτα του Γιόχαν Στράους υιού, το πρώτο έργο που παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή το 1940, επιστρέφει σε νέα παραγωγή. Έργο ανάλαφρο, γεμάτο χιούμορ και ανατροπές, πλημμυρίζει από τη γοητευτική μουσική της αυτοκρατορικής Βιέννης. Η νέα παραγωγή της ΕΛΣ ακολουθεί την παράδοση να παίζεται το έργο στα ελληνικά, παρήγγειλε, ωστόσο,  μια νέα μετάφραση, τόσο της πρόζας, όσο και των τραγουδισμένων μερών, στον Δημήτρη Δημόπουλο. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, με μερικές από τις πιο επιτυχημένες ανανεωτικές παραστάσεις οπερέτας στο ενεργητικό του, μεταφέρει τη δράση του έργου στην αθηναϊκή μπουρζουαζία της δεκαετίας του ’60. Στο ξέφρενο πάρτυ του πρίγκιπα Ορλόφσκι, οι ήρωες του Στράους συναντιούνται με προσκεκλημένους-έκπληξη.

ΜΠΑΛΕΤΟ

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Ο Καρυθραύστης

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Βράνος – θ.α

Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα

Θέατρο Ολύμπια

23, 24 Νοεμβρίου 2013

12, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 28, 29, 31 Δεκεμβρίου 2013

3, 4, 5 Ιανουαρίου 2014

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Το θρυλικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, θα παρουσιαστεί ξανά για 15 παραστάσεις στη εντυπωσιακή χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, η οποία βασίζεται στο λιμπρέτο του Ε.Τ.Α. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», στο δεύτερο μέρος της οποίας χρησιμοποιείται μέρος της μουσικής από την Εισαγωγή – Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Τσαϊκόφσκι. Στην παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η οποία παρουσιάστηκε μόνο για πέντε sold out παραστάσεις την περασμένη σεζόν 2012-13, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, σαν μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Ο διακεκριμένος γερμανός σκηνογράφος – ενδυματολόγος Κριστόφ Κρέμερ  έχει σχεδιάσει τα ονειρικά σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα, αντάξια του διάσημου παραμυθιού.

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

 

 

ΜΠΑΛΕΤΟ

Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν

Chopin in love (Ερωτευμένος Σοπέν)

Πιάνο θ.α.

Χορογραφία Γιαννίκ Μποκέν

Θέατρο Ολύμπια

Avant – Premiere Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

10, 11, 16, 17 Μαΐου 2014

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Το ποιητικό αυτό μπαλέτο του Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν είναι εμπνευσμένο από το επιστολικό μυθιστόρημα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε. Για τη μουσική έχουν χρησιμοποιηθεί έργα για πιάνο του Σοπέν. Ο Μποκέν εξιστορεί τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Λόττε μέσα από την γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Πολωνού συνθέτη. Το μπαλέτο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη.

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

ΜΠΑΛΕΤΟ

Ρενάτο Τζανέλλα / Ελένη Καραΐνδρου

Ταξίδι στην αιωνιότητα

Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης – θ.α.

Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21.00

Θέατρο Ολύμπια

1, 2, 5, 7, 8, 9 Φεβρουαρίου 2014

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Η ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Ταξίδι στην αιωνιότητα η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, επιστρέφει με μια νέα εκδοχή με προσθήκη νέων θεμάτων της Καραΐνδρου για έξι παραστάσεις στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια τον Φεβρουάριο του 2014. Η ποιητική -υψηλής συγκίνησης- μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, που έντυσε τις διάσημες, στα πέρατα του κόσμου, ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνει αφορμή για ένα χορευτικό ταξίδι σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα. Με σύμμαχο τα κοστούμια και τα σκηνικά της Κατερίνας Αγγελοπούλου, η κίνηση των χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην μνήμη τις εικόνες, τις έννοιες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου.

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

ΜΠΑΛΕΤΟ

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Η λίμνη των κύκνων

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

15, 16, 18, 19, 21, 22, 23 Μαρτίου 2014

Ώρα έναρξης παραστάσεων 20.00

Μετά την επιτυχημένη παραγωγή του μπαλέτου Ρωμαίος και Ιουλιέττα, η οποία παρουσιάστηκε σε δύο συνεχόμενες καλλιτεχνικές περιόδους από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Ρενάτο Τζανέλλα, διευθυντής του Μπαλέτου της, χορογραφεί ειδικά για το μπαλέτο του οργανισμού ένα από τα διασημότερα ρομαντικά χοροδράματα, τη Λίμνη των κύκνων σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Η γοητευτική ιστορία του πρίγκιπα Ζήγκφρηντ, της βασίλισσας των κύκνων Οντέτ, του κακού μάγου Ρόθμπαρτ και της κόρης του Οντίλ, με νέα ματιά.

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Νίκος Κυπουργός

Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει

Μουσική διεύθυνση Νίκος Βασιλείου – Γιώργος Αραβίδης – θ.α

Σκηνοθεσία – Ποιητικό κείμενο Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού / Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος / Κινησιολογία Ξένια Θέμελη

Θέατρο Ολύμπια

Πρεμιέρα Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στις 20.00

Πρωινές παραστάσεις (ώρα έναρξης 11.00):

 10, 13, Νοεμβρίου 2013 /  4, 5, 6, 8, 10, 11, 12, 13, 15 Δεκεμβρίου 2013

12, 19, 21, 22, 24, 26 Ιανουαρίου 2014 / 2, 4, 5, 9, 23, 25, 26, 28 Φεβρουαρίου 2014

16, 18, 19, 20, 21, 23, 27, 30 Μαρτίου 2014

Βραδινές παραστάσεις (ώρα έναρξης 20.00):

9 & 16 Νοεμβρίου 2013, 1 Δεκεμβρίου 2013, 23 Ιανουαρίου 2014, 27 Φεβρουαρίου 2014,  28, 29 Μαρτίου 2014

Η κωμική όπερα του Νίκου Κυπουργού σε σκηνοθεσία και ποιητικό κείμενο του Θωμά Μοσχόπουλου βασίζεται στο παραμύθι του Χ.Κ. Άντερσεν Ο Πρίγκιπας Χοιροβοσκός. Η ιστορία του παραμυθιού μιλάει για έναν Πρίγκιπα ο οποίος ντύνεται χοιροβοσκός για να κερδίσει την αλαζονική πριγκίπισσα. Εδώ όλα είναι λίγο «πειραγμένα» και τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται στην αρχή. Έρχονται τα «πάνω» «κάτω» και τα «μέσα» «έξω»: Πρίγκιπες και πριγκίπισσες που είναι και λίγο «βρωμόπαιδα», λασπωμένα ζωάκια με πολύ …μα πάρα πολύ «ανθρώπινα» στοιχεία στον χαρακτήρα τους, μεγάλοι που φέρονται σαν παιδάκια και «παιδιά» που ωριμάζουν. Το χιούμορ εναλλάσσεται με τη συγκίνηση και η τρυφερότητα με τη σάτιρα. Ο Μοσχόπουλος – επιστρέφει στην Λυρική δύο χρόνια μετά τον επιτυχημένο Παπουτσωμένο γάτο με την υπόσχεση να προσφέρει ένα ανατρεπτικό παραμυθένιο θέαμα για μικρά και μεγάλα παιδιά. Για πρώτη φορά η Λυρική εγκαινιάζει και μια σειρά βραδινών παραστάσεων στην παραγωγή της όπερας και για παιδιά, μιας και θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θέαμα που αφορά εξίσου τα παιδιά και το ενήλικο κοινό.

Στους βασικούς ρόλους οι: Νίκος Στεφάνου, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Ιωάννης Κάβουρας, Μαριάννα Μανσόλα, Μαρία Μαυρομμάτη, Βάσια Ζαχαροπούλου

Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΛΣ

Το παραμύθι των Χριστουγέννων

Θέατρο Ολύμπια

21, 22, 24, 27, 28, 29, 31 Δεκεμβρίου 2013,  / 3, 4, 5 Ιανουαρίου 2014,

Ώρα έναρξης παραστάσεων 11.00

Μία εορταστική συναυλία – παράσταση με την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, με μουσικά θέματα που εμπνέονται από τα Χριστούγεννα. Οι συντελεστές της παραγωγής θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ

Η ΕΛΣ συνεχίζει και φέτος τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό των κυριακάτικων συναυλιών στο φουαγιέ με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, το πρόγραμμα των συναυλιών αρθρώνεται σε τέσσερεις θεματικούς κύκλους:

1.            Κύκλος Όπερας (υπεύθυνος: Βαγγέλης Χατζησίμος). Στον κύκλο όπερας θα παρουσιαστούν σε συναυλιακή μορφή είτε ολόκληρα έργα, είτε εκτενή αποσπάσματα τους.  Από τη διεθνή παραγωγή δίνεται έμφαση στο έργο του πρώιμου Βέρντι, με την παρουσίαση δύο έργων που ακούγονται σπάνια, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συναυλία αφιερωμένη στον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται το 2013. Κύριος, όμως, άξονας του κύκλου όπερας, που διοργανώνει Βαγγέλης Χατζησίμος, είναι η ελληνική λυρική παραγωγή. Έτσι, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η πρώτη ελληνική όπερα, Ο υποψήφιος βουλευτής (1867) του Σπυρίδωνος Ξύνδα (από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια το 2014), καθώς και σημαντικά έργα των Σπυρίδωνος Φιλίσκου Σαμάρα, Μάριου Βάρβογλη και Γιώργου Σισιλιάνου.

2.            Κύκλος φιλοξενούμενου συνθέτη (υπεύθυνος: Γιώργος Κουμεντάκης). Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του με την ΕΛΣ, που θα κορυφωθεί με την πρεμιέρα της όπερας Η φόνισσα το φθινόπωρο του 2014, ο Γιώργος Κουμεντάκης, προτείνει έναν κύκλο εννέα θεματικών συναυλιών, όπου συνυπάρχουν διαφορετικά είδη και μουσικές παραδόσεις. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση έργα του συνθέτη που παραγγέλθηκαν από την ΕΛΣ, ενώ ιδιαίτερη παρουσία, σε τρεις από τις συναυλίες του κύκλου, θα έχει το έργο του Δημήτρη Δραγατάκη, με την αφορμή των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το 2014.

3.            Κύκλος ελληνικής οπερέτας (υπεύθυνος Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τα τελευταία χρόνια στο ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας, της ναυαρχίδας του ελληνικού μουσικού θεάτρου, έχουν αρχίσει να επανέρχονται έργα αδίκως ξεχασμένα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για  λησμονημένα έργα και συνθέτες του ελαφρού μουσικού θεάτρου, η ΕΛΣ προτείνει, υπό μορφή αναλογίου, τέσσερες οπερέτες που άφησαν εποχή. Θα παρουσιαστούν δύο έργα συνθετών που αξίζει να ξαναθυμηθούμε, τη θρυλική Ριρίκα μας (1934) του Στάθη Μάστορα και το Αποκριάτικο Όνειρο (1924) του Ιωσήφ Ριτσιάρδη, καθώς και δύο έργα των δημοφιλέστερων συνθετών της ελληνικής οπερέτας που δεν έχουν παιχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες: το σκανδαλώδες Θέλω να δώ τον Πάπα! (1920) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και η Μοντέρνα καμαριέρα (1916) του Νίκου Χατζηαποστόλου.

4.            Κύκλος «Μουσική και Μουσικοί της ΕΛΣ». Πέντε από τις συναυλίες της χρονιάς θα έχουν ως πρωταγωνιστές τους μουσικούς της Ορχήστρας της ΕΛΣ, που θα αναδείξουν το ταλέντο τους στη μουσική δωματίου. Οι συντελεστές και τα έργα θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των είκοσι έξι συναυλιών του φουαγιέ για την περίοδο 2013-2014 έχει ως εξής:

Νοέμβριος 2013

3 Giuseppe Verdi, Ο κουρσάρος (Il corsaro, 1848)

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Βέρντι, παρουσιάζονται εκτενή αποσπάσματα από την πρώιμη όπερα του Βέρντι Ο κουρσάρος, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη «έμμετρη ιστορία» του λόρδου Βύρωνα. Η δράση της τοποθετείται σε ελληνικό νησί του Αιγαίου κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.

10 «Μουσική και Μουσικοί της ΕΛΣ»

16 «Μουσική και Μουσικοί της ΕΛΣ»

24 Ωδικά Πτηνά

Με αφορμή τη σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη Ενας κοτσυφός στο Φαράγγι του γρύλλου για κουιντέτο πνευστών (α’ εκτέλεση), το κουιντέτο πνευστών «Αίολος» παρουσιάζει μια συναυλία με έργα επηρεασμένα από τους ήχους και τα τραγούδια των πουλιών. Θα ακουστούν έργα των Καρέλ Χούσα, Πέτερις Βασκς και Γιώργου Τσοντάκη.

Δεκέμβριος 2013

1 Trio για πιάνο. Γουβέλης/Παπάνας/Λιακάκης

Στη συναυλία αυτή, τρεις από τους διαπρεπέστερους σολίστες της νέας γενιάς, οι Σίμος Παπάνας (βιολί) και Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο) και Τίτος Γουβέλης (πιάνο), θα ερμηνεύσουν δύο δεξιοτεχνικά έργα, το Τρίο για πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα, D 929 (έργο 100) του Φραντς Σούμπερτ και τη σύνθεση Αναδρομές ΙΙΙ (1978), για βιολοντσέλο, πιάνο και βιολί του Δημήτρη Δραγατάκη.

15 Γιώργος Σισιλιάνος, Η κυρία του σεληνόφωτος (1977)

Η μονόπρακτη αυτή όπερα ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής μουσικής πρωτοπορίας, του Γιώργου Σισιλιάνου (1920-2005), βασίζεται στο γνωστό σκηνικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου Η σονάτα του σεληνόφωτος. Είναι γραμμένη για μεσόφωνο και μικρό ενόργανο σύνολο.

24 «Εν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ». Βυζαντινός χορός «Τρόπος»

Μια σπάνια σύμπραξη βυζαντινής χορωδίας με ενόργανο σύνολο, σε μιά συναυλία στην οποία θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα αριστουργήματα της παλαιότερης και νεότερης βυζαντινής υμνολογίας. Διευθύνει ο πρωτοψάλτης και δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης Κωνσταντίνος Αγγελίδης. Σε συνεργασία με σύνολο παραδοσιακών οργάνων.

29 Στάθης Μάστορας, Η Ριρίκα μας (1934)

Από τη δημοφιλέστατη στην εποχή της οπερέτα του Κερκυραίου συνθέτη Στάθη Μάστορα (1893-1943) είναι σήμερα γνωστό μόνο ένα τραγούδι. Ωστόσο, συνολικά το έργο ανήκει στα πιο γοητευτικά (σε λιμπρέτο Γιάννη Πρινέα), με μουσικοθεατρική δύναμη, διακριτική κοινωνική κριτική και σπαρταριστούς χαρακτήρες. Ο συνθέτης του, που εκτελέστηκε στην Κρήτη από τους Γερμανούς κατά τη σφαγή της Βιάννου το 1943, υπήρξε ένας από τους άδικα ξεχασμένους πρωταγωνιστές της δεύτερης γενιάς συνθετών της ελληνικής οπερέτας.

Ιανουάριος 2014

5 Φρανσίς Πουλένκ, Η ανθρώπινη φωνή (1959)

Η μονόπρακτη αυτή όπερα του Γάλλου συνθέτη Φρανσίς Πουλένκ, η οποία βασίζεται στον ομότιτλο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ, αποτελεί για την πρωταγωνίστρια ένα από τα απαιτητικότερα, από πλευράς εκφραστικών μέσων, έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου. Θα παρουσιαστεί σε σκηνική εκδοχή σκηνοθετημένη από την Μάγδα Μαυρογιάννη.

12 Μπέντζαμιν Μπρίττεν, Ο βιασμός της Λουκρητίας (1946)

Αντιμετωπίζοντας τα περιορισμένα μέσα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνθέτες και θέατρα στράφηκαν σε μικρά σχήματα και όπερες δωματίου. Αυτό διόλου δεν σήμαινε το χαμήλωμα της ποιότητας, αν σκεφτεί κανείς ότι στο Βιασμό της Λουκρητίας, όπερα την οποία ο Μπρίττεν συνέθεσε ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της εποχής, πρωταγωνιστούσαν εναλλάξ η Καθλήν Φερριέ και η Νάνσυ Έβανς, ενώ διηύθυναν οι Ερνέστ Ανσερμέ και Ρέτζιναλ Γκούνταλ, ονόματα σήμερα μυθικά. Αξιοποιώντας με θαυμαστό τρόπο μία πολύ μικρή μάδα μουσικών, ο Μπρίττεν αποδίδει την ψυχολογία των χαρακτήρων και ταυτόχρονα δημιουργεί ατμόσφαιρες μεγάλης δύναμης. Ο βιασμός της Λουκρητίας, η οποία υπήρξε υπόδειγμα αρετής και ηθικής ακεραιότητας, αποκτά συμβολική σημασία καθώς τα δεινά του πολέμου ήταν ακόμα νωπά.

19 Έργα Μιχάλη Τραυλού και Γιώργου Κουμεντάκη

Συναυλία με έργα δύο σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων συνθετών για φλάουτο, όμποε, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Συμμετέχει το κουαρτέτο εγχόρδων «Τετρακτύς».

26 Συναυλία με την φλαουτίστα και συνθέτρια Στέλλα Γαδέδη

Η Στέλλα Γαδέδη, με μία ποικιλόμορφη καριέρα και συνεργασίες με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής, παρουσιάζει τρεις συνθέσεις της μουσικής δωματίου και ερμηνεύει, έργα για σόλο φλάουτο.

Φεβρουάριος 2014

2 Κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B.

Η συναυλία αυτή αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι μέσα στους αιώνες, μέσα από τη μουσική των Βιβάλντι, Μπαχ, Ροσσίνι, Ρομέρο, Μέλλιτς, Ραβέλ και Δραγατάκη. Ένα αντικομφορμιστικό ταξίδι στη μουσική διαχρονία με τέσσερα σαξόφωνα, όργανα με μόλις ενάμισι αιώνα ζωής. 

9 Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, παρουσιάζουν ένα ελκυστικό πρόγραμμα με μουσική από τις αστικές πολυπολιτισμικές λαϊκές παραδόσεις της καθʼ ημάς Ανατολής.

16 Σπύρος Σαμάρας, Η δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ (1905)

Η όπερα αυτή του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, δημιουργού του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος διέγραψε θαυμαστή σταδιοδρομία στο ευρωπαϊκό οπερατικό στερέωμα, βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Αλέξανδρου Δουμά πατρός. Γράφτηκε στα 1905, πάνω σε λιμπρέτο του Πωλ Μιλλιέ, έκανε πρεμιέρα στην Γένοβα και εκδόθηκε την ίδια χρονιά από τον οίκο Σοντσόνιο, βασικότερο ανταγωνιστή του Ρικόρντι. Παρόλη την επιτυχημένη πορεία που διέγραψε στην εποχή της, δεν έχει βρει το δρόμο της για τη σύγχρονη σκηνή.

23 Ιωσήφ Ριτσιάρδη, Αποκριάτικο όνειρο (1924)

Έργο το οποίο πηγάζει από την πλούσια παράδοση της αποκριάτικης επιθεώρησης, το ενδιαφέρον αυτό έργο ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες και μαέστρους της οπερέτας, του Κερκυραίου Ιωσήφ Ριτσιάρδη (1896-1979) –συζύγου μίας από τις μεγάλες ντίβες του είδους, της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη – αντιπαραθέτει τον παραδοσιακό και τον δυτικότροπο τρόπο εορτασμού της Αποκριάς στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου.

Μάρτιος 2014

8 «Μουσική και Μουσικοί της ΕΛΣ»

16 Νίκος Χατζηαποστόλου, Μοντέρνα καμαριέρα (1916)

Η Μοντέρνα καμαριέρα του Νίκου Χατζηαποστόλου (1879-1941) ήταν το έργο με το οποίο ξεκίνησε ο συνθέτης τη θριαμβευτική του πορεία στο χώρο της οπερέτας. Με «τας κωμικάς σκηνάς απεριγράπτου εξωφρενικότητος» που, σύμφωνα με μία κριτική της εποχής, τη χαρακτηρίζουν, κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου.

23 Τζουζέππε Βέρντι, Στιφέλιο (1850)

Ο Στιφέλιο ανήκει στις σπανιότερα παρουσιαζόμενες όπερες του Βέρντι. Ήταν κυρίως η υπόθεση του έργου εκείνη, η οποία προσέκρουσε στη λογοκρισία της εποχής, καθώς αφηγείται την ιστορία της άπιστης συζύγου ενός ιερέα, ο οποίος στο τέλος τη συγχωρεί. Ωστόσο, η σύνθεση ανήκει στην ίδια εποχή με τον Ριγολέττο και διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία η παρουσίασή της στο φουαγέ, φιλοδοξεί να αναδείξει.

30 Η μουσική της πόλης. Κιθαριστικό ντουέτο Ανδρέα Καρακατσάνη και Μαίρης Νικολάου

Οι θόρυβοι που γίνονται μουσική, οι εικόνες που παραπέμπουν στη μνήμη και τη συνήθεια, η ανάγκη να φύγει κανείς από αυτά και να επαναπροσδιοριστεί, γίνονται η αφορμή για μια μουσική περιπλάνηση στο αστικό ηχοτοπίο με όργανο την κιθάρα. Ακούγονται συνθέσεις των Κουμεντάκη, Παιρτ, Μπογκντάνοβιτς, Ράιχ και Τζώρτζη.

Απρίλιος 2014

6 Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Θέλω να δω τον Πάπα! (1920)

Αν και όλοι γνωρίζουν το ομότιτλο τραγούδι, η βασισμένη σε γαλλική φάρσα του Μωρίς Ενεκέν οπερέτα σε μουσική και ποιητικό κείμενο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1882-1950), έχει δεκαετίες ολόκληρες να παρουσιαστεί στη σκηνή. Πρόκειται για ένα γαργαλιστικό έργο, χαρακτηριστικό της αστείρευτης μουσικοθεατρικής φαντασίας του συνθέτη, το οποίο προκάλεσε τόσο μεγάλη αίσθηση όταν παρουσιάστηκε, που έγινε αφορμή ακόμη και για φόνο…

13 Μάριος Βάρβογλης, Το απόγεμα της αγάπης (1935)

Το μονόπρακτο αυτό «μουσικό δράμα», όπως το χαρακτηρίζει ο συνθέτης του, διαδραματίζεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο ερημοκκλήσι ενός μικρού ελληνικού χωριού κοντά στη θάλασσα γύρω στα 1850. Το λιμπρέτο είναι βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Θ. Συναδινού και εντάσσεται στην ευρύτερη λογική του βερισμού, εμπλουτισμένη με στοιχεία από το δημοτικό τραγούδι.

27 Kyklos Ensemble. Κουαρτέτα για πιάνο

Κουαρτέτο αποτελούμενο από τους Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα) και Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλλο) και Στέφανο Θωμόπουλο (πιάνο), σολίστες σημαντικούς αλλά και εξειδικευμένους στη μουσική δωματίου, θα ερμηνεύσει δύο σημαντικά κουαρτέτα της κλασικής και ρομαντικής περιόδου, το Κουαρτέτο με πιάνο σε σολ ελάσσονα (KV 478) του Μότσαρτ και το Κουαρτέτο με πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 47 του Σούμαν. Ανάμεσά τους θα ακουστεί το απαιτητικό Σκέρτσο για τέσσερα όργανα του Νίκου Σκαλκώτα.

Μάιος 2013

4 Σπυρίδων Ξύνδας, Ο υποψήφιος βουλευτής (1867)

Η κωμική αυτή όπερα του Σπυρίδωνος Ξύνδα (1814-1896) θεωρείται η πρώτη που γράφτηκε πάνω σε ελληνικό λιμπρέτο. Ο συνθέτης, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται 200 χρόνια το 2014, υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της επτανησιακής μουσικής, σολίστας της κιθάρας και δάσκαλος του Σπυρίδωνος Σαμάρα.

11 «Μουσική και Μουσικοί της ΕΛΣ»

18 «Μουσική και Μουσικοί της ΕΛΣ»

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ

La Passione

Ιδέα και σύλληψη Ίσμα Τουλάτου

Επιμέλεια προγράμματος Δημήτρης Γιάκας

Σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρος Ευκλείδης

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Banquet

Σε συμπαραγωγή με το περιοδικό Marie Claire του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, για τα 25 χρόνια της Ελληνικής έκδοσης.

Η δεύτερη παραγωγή της σειράς όπερα και μόδα έχει θέμα το πάθος, με υπότιτλο έρωτας – μυστήριο – εξουσία. Θα συμμετάσχουν Μονωδοί και χορευτές της Σχολής Μπαλέτου της ΕΛΣ και πέντε Έλληνες σχεδιαστές μόδας.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΠΥΛΗ Ε9)

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, στις 18.00 / ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μουσική διεύθυνση Ζαν Κριστόφ Σαρρόν

Σολίστ Βασίλης Καβάγιας, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Γιάννης Χριστόπουλος

Η νέα μεγάλη ανοιχτή δράση της ΕΛΣ, θα λάβει χώρα σε έναν απρόσμενο χώρο το Λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε9. Η Ανοιχτή Δοκιμή της Ορχήστρας της ΕΛΣ θα περιλαμβάνει τα τριά πρώτα έργα της καλλιτεχνικής περιόδου 2013-14, δηλαδή την Σταχτοπούτα του Ροσσίνι, τον Καρυοθραύστη του Τσαικόφσκι και τον Ριγολέττο του Βέρντι. Μια πρωτότυπη δράση της ΕΛΣ, με την Ορχήστρα για πρώτη φορά σε μια περιοχή της Αττικής με περιορισμένη πολιτιστική δραστηριότητα.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 / Ώρα έναρξης 17.00 / Είσοδος ελεύθερη

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Σολίστ Έλενα Κελεσίδη, Δημήτρης Πλατανιάς

Στην τελετή παράδοσης της Φλόγας η Ορχήστρα της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει τα έργα Πέντε Ελληνικοί χοροί για μεγάλη Ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα και Πολοβτσιανοί χοροί του Αλεξάντερ Μποροντίν, από την όπερα Πρίγκιπας Ιγκόρ

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής