Δεκαέξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γιώργος Κουμεντάκης ανακοίνωσε το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος – Ιούλιος 2017), τις δύο παραγωγές του Ηρωδείου, ολόκληρη την επόμενη σεζόν 2017-18 της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και την παραγωγή με την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στις νέες της εγκαταστάσεις. Πρόκειται για την Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή – μία από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα, με την συμμετοχή της κορυφαίας Ελληνίδας μεσοφώνου Αγνής Μπάλτσα, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

Στην συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένο να παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία όμως παρέμεινε στην Ιταλία για την κηδεία του Γιάννη Κουνέλλη. Στην επιστολή, η οποία διαβάστηκε προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Αν δεν μεσολαβούσε το δυσάρεστο αυτό γεγονός, θα ήμουν τώρα μαζί σας, για να εκφράσω τη βαθιά μου εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργου Κουμεντάκη και τη βεβαιότητά μου πως η θητεία του θα είναι αντάξια των μεγάλων προσδοκιών που γέννησε η ανακοίνωση της επιλογής του για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ. Οι πρώτες του επιλογές, για τις οποίες είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει, με γεμίζουν ενθουσιασμό, καθώς κατάφερε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταρτίσει ένα ρεπερτόριο οραματικό και να κλείσει συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες , πολλοί από τους οποίους δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ μέχρι σήμερα με την Εθνική Λυρική Σκηνή».

Την συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο Πρόεδρος του Δ. Σ. της ΕΛΣ, Αθανάσιος Κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους εμάς στην ΕΛΣ και για έναν ακόμη λόγο: Βρισκόμαστε σήμερα στον χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η σημερινή συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί και την επισημοποίηση της μετάβασής μας στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας, εν όψει της τελετής παράδοσης του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο σε μόλις τρεις ημέρες από σήμερα, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου».

Στην παρουσίαση του ο Γιώργος Κουμεντάκης ξεκίνησε με την ανακοίνωση της παραγωγής, με την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: «Πριν σας πω τον τίτλο της όπερας που θα εγκαινιάσει το νέο μας σπίτι, θα ήθελα να σας μιλήσω για την συγκίνηση που αισθάνομαι από την αποδοχή της πρόσκλησης που έκανα στην κυρία Αγνή Μπάλτσα να πρωταγωνιστήσει στην πρώτη μας παραγωγή. Όπως ίσως γνωρίζετε η θρυλική ελληνίδα μεσόφωνος, με την μοναδική διεθνή καριέρα, δεν έχει ποτέ συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Είμαι πολύ ευτυχής που βρέθηκε η πιο σημαντική στιγμή για αυτή την ιδιαιτέρως τιμητική και σημαντική συνεργασία. Η Αγνή Μπάλτσα λοιπόν θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, την εναρκτήρια παραγωγή μας. Είναι ένας από τους εμβληματικούς της ρόλους, τον οποίο ερμηνεύει σε κορυφαία θέατρα παγκοσμίως – πρόσφατα τον ερμήνευσε στην Βιέννη και το Αμβούργο. Η Ηλέκτρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή και ο συμβολισμός είναι πολλαπλός, καθώς επιλέξαμε ένα έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από το μύθο των Ατρειδών, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο συνολικά στον προγραμματισμό της επόμενης τριετίας, αλλά ταυτόχρονα ένα έργο του 20ού αιώνα, καθώς μία από τις προθέσεις μας είναι να φανεί ότι η όπερα , η λυρική τέχνη, το μουσικό θέατρο δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα. Είναι χαρά μας που την παραγωγή θα διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ την σκηνοθεσία και τα σκηνικά θα υπογράψει ο σπουδαίος Γιάννης Κόκκος. Η πρεμιέρα της Ηλέκτρας θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2017, ενώ η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Μυτιληναίου».

Το αναλυτικό πρόγραμμα της σεζόν 2017-18 της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Εντούτοις ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, έδωσε κάποιες ειδήσεις. Ανέφερε ότι: «το 2017-18 θα έχουμε την χαρά να συνεργαστούμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και απροσδόκητες παραγωγές, μεταξύ άλλων, με δύο σπουδαίους Έλληνες διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του θεάτρου, τον Θόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ΕΛΣ και τον Γιάννη Χουβαρδά. Παράλληλα, έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε ότι το ανσάμπλ των πρωταγωνιστών μας θα συμπληρωθεί με τους διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες τραγουδιστές, Μυρτώ Παπαθανασίου, Χριστίνα Πουλίτση, Δημήτρη Τηλιακό και Τάση Χριστογιαννόπουλο. Επίσης, δεν μπορώ να κρύψω τη μεγάλη μου χαρά που θα ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια με τον, συνοδοιπόρο των νεανικών μου χρόνων, Δημήτρη Παπαϊωάννου , εδώ στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Δημήτρης δεν έχει ξαναδουλέψει για την ΕΛΣ και είμαι βέβαιος ότι όλα όσα θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα αποτελέσουν ένα νέο ξεχωριστό κεφάλαιο στην καλλιτεχνική μας πορεία, αλλά και μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση για την ΕΛΣ».

Τόνισε ότι έχει ξεκινήσει την διαδικασία για τον διορισμό του Οικονομικού και Διοικητικού Διευθυντή, ενώ παράλληλα προχωρούν οι εργασίες για την σύνταξη του νέου οργανογράμματος της ΕΛΣ, το οποίο ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα των λυρικών θεάτρων, αλλά την ίδια στιγμή διασφαλίζει τα εργασιακά δεδομένα και όλες τις θέσεις εργασίας της ΕΛΣ.

Η φιλοσοφία του αναφορικά με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της ΕΛΣ, τα επόμενα τρία χρόνια, ήταν το θέμα στο οποίο εστίασε ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Σημείωσε ότι θα καλυφθούν τα κενά του ρεπερτορίου της όπερας με έργα του, μεταξύ άλλων, 20ού αιώνα, μπαρόκ, κλασικισμού, γερμανικού, ρώσικου και γαλλικού ρεπερτόριο, θα τονωθεί η Ελληνική δημιουργία με αναθέσεις νέων έργων, θα υπάρχει αξιοποίηση των εγχώριων υγιών καλλιτεχνιών δυνάμεων, θα αναπτυχθεί ουσιαστικά η σχέση της ΕΛΣ με την κοινωνία. Έθεσε ως προτεραιότητα την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Οργανισμού, προκειμένου η ΕΛΣ να συνομιλήσει επί ίσοις όροις με το διεθνές γίγνεσθαι του λυρικού θεάτρου, κατέστησε σαφές ότι θα ενδιαφερθεί για το παραστατικό μέρος της όπερας, εξίσου με το μουσικό, αναπτύσσοντας συνεργασίες με σκηνοθέτες αιχμής, αγνοώντας το ψευτοδίλημμα αναφορικά με τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά ανεβάσματα. Για τις συμπαραγωγές έθεσε το ζήτημα της ισοτιμίας και των -από κοινού- καλλιτεχνικών αποφάσεων.

Σχετικά με την συνύπαρξη των τριών φορέων στο ΚΠΙΣΝ (ΕΛΣ, ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ Α.Ε.), τόνισε: “Είναι αναγκαίο να βρούμε τους τρόπους να έλθουμε κοντά, κρατώντας φυσικά ο καθένας την αυτονομία, την αυτοτέλεια και το στίγμα του, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό συνδυασμό για τον νέο θεατή / επισκέπτη, ο οποίος με αφορμή το σπουδαίο αυτό έργο, θα θελήσει να γνωρίσει αυτό που του προσφέρεται, εντός και εκτός των κτηρίων αυτών. Αν ένας από τους τρείς φορείς περιοριστεί στον μικρόκοσμο του, αυτό θα βλάψει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους δύο άλλους συγκατοίκους του. Δεν είναι πολύ ενσωματωμένη η κουλτούρα της συνεργασίας στον τόπο μας -πάντα βρίσκουμε τρόπους και λόγους για να φαγωθούμε-, αλλά εδώ πιστεύω μας δίνεται μια σπουδαία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε γόνιμα, να συζητήσουμε τις διαφορές μας, να ακούσουμε τον άλλο και να έχουμε ένα κοινό όραμα. Θεωρώ ότι και με την Διοίκηση της Βιβλιοθήκης, αλλά και με την Διοίκηση της ΚΠΙΣΝ Α. Ε. μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο σκέψης και αυτό με κάνει πραγματικά αισιόδοξο, ότι παρά τα προβλήματα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά σταθερό και με το βλέμμα στο μέλλον και τις επόμενες γενιές”.

Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης -νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής- παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής, ο οποίος σημείωσε: “Το πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσουμε είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς βάσης που κάναμε, εδώ και δύο χρόνια, για την δημιουργία από το μηδέν της Εναλλακτικής Σκηνής. Η Εναλλακτική Σκηνή γεννιέται σε μια δύσκολη συγκυρία και καλείται να υποστηρίξει έναν απαιτητικό προγραμματισμό με λίγα μέσα και περιορισμένο προϋπολογισμό”.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τη νέα εποχή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα φιλόδοξο εγχείρημα, καθώς επιλέγει ως πρώτο έργο τη μονόπρακτη Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, μία από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα.

Το ανέβασμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον οργανισμό και για τα μουσικά του σύνολα, καθώς η ιδιαίτερα σύνθετη παρτιτούρα, στην οποία ο Στράους ωθεί την εξπρεσιονιστική έκφραση στα άκρα και αγγίζει τα όρια της τονικότητας, προβλέπει περίπου 110 μουσικά όργανα .

Η Ηλέκτρα του Στράους δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο συμβολισμός είναι πολλαπλός, καθώς επιλέγεται ένα έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από το μύθο των Ατρειδών, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο συνολικά στον προγραμματισμό της επόμενης τριετίας, αλλά ταυτόχρονα ένα έργο του 20ού αιώνα, καθώς μία από τις προθέσεις είναι να φανεί ότι η όπερα, η λυρική τέχνη, το μουσικό θέατρο, δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα.

Η παραγωγή σηματοδοτεί επίσης την πρώτη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας σε όλες τις παραστάσεις, τις οποίες θα σκηνοθετήσει ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης και σκηνογράφος Γιάννης Κόκκος και θα διευθύνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός, Βασίλης Χριστόπουλος.

Ρίχαρντ Στράους
Ηλέκτρα
Όπερα
Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου 2017
Πρώτη παρουσίαση από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία-σκηνικά Γιάννης Κόκκος
Καλλιτεχνική συνεργασία, δραματουργία Αν Μπλανκάρ
Κοστούμια Λιλή Κεντάκα
Φωτισμοί Βινίτσιο Κέλι

Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Με την Ορχήστρα και την Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Το δεύτερο μισό της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2016-17, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκινά με τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου που θα πραγματοποιηθούν κατά τη δοκιμαστική περίοδο στην Κεντρική Σκηνή – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου, στο Ηρώδειο με τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι.

Η πρώτη παράσταση της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Τοπία, σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου & 5, 6, 10 Μαΐου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

Η πρώτη παραγωγή όπερας της ΕΛΣ στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ο Μάκβεθ του Τζουζέππε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού – Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 23, 25, 27, 29 Απριλίου & 3 Μαΐου 2017, στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος». Στους βασικούς ρόλους, οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Δήμητρα Θεοδοσίου.

Στις 19 Μαΐου 2017, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Θέατρο Ολύμπια με την παρουσίαση του πρώτου έργου που ανέβασε το 1944, στον ιστορικό αυτό χώρο της Οδού Ακαδημίας. Πρόκειται για την Ρέα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, η οποία θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή, σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Διαμαντή.

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή, εντός του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι , σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα και θα παρουσιαστεί για πέντε παραστάσεις στις 31 Μαΐου & 2, 3, 4, 7 Ιουνίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Τσέλια Κοστέα, Στέφανο Σέκκο, Δημήτρης Πακσόγλου, Διονύσης Σούρμπης κ.α.

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Αθηνών, είναι ο Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Στέφανο Πόντα και η οποία θα παρουσιαστεί στις 21, 23, 25, 27 Ιουλίου 2017 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στους βασικούς ρόλους οι Πιέρο Πρέττι, Τσέλια Κοστέα, Γιελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός κ.ά.

Η μετάβαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στη λειτουργία της. Η ύπαρξη της Εναλλακτική Σκηνής, χωρητικότητας 350-450 θέσεων (ανάλογα με τη διάταξη των θεατών), την οποία ο αρχιτέκτονας του έργου προόριζε από το σχεδιασμό της να στεγάσει πειραματικά και διακαλλιτεχνικά εγχειρήματα, οδήγησε στη θεσμοθέτηση ενός νέου πυρήνα δημιουργίας, αφιερωμένου στους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, με υπεύθυνο Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού τον Γιώργο Κουμεντάκη, από τον Ιανουάριο του 2015.

Δύο χρόνια μετά, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ξεκινά τη δοκιμαστική λειτουργία της εντός του β’ μισού της σεζόν 2016-2017, μετά και την επίσημη παράδοση του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός κινείται σε 3 ζώνες, 5 θεματικά πεδία και 28 άξονες και ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων. Η χρηματοδότηση του προγράμματος, κατά την περίοδο της μετεγκατάστασης, γίνεται από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, ενώ στη συνέχεια η Εναλλακτική θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΛΣ.

Με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη, ορίζονται Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και αναπληρώτρια Διευθύντρια η Στέλλα Αγγελέτου.

Οι τρεις ζώνες του προγραμματισμού είναι: α) η πρωινή, αφιερωμένη στην εκπαίδευση, β) η μεσημεριανή, που εστιάζεται στην κοινωνία και γ) η βραδινή, που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία.

Από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, έως και τον Ιούλιο του 2018 θα πραγματοποιηθούν πάνω από 300 εκδηλώσεις στην Εναλλακτική. Οι παραγωγές ορόσημα είναι η νέα όπερα του Μηνά Μπουρμπουδάκη, βασισμένη στο Ζ του Βασίλη Βασιλικού, το Λυκόφως των χρεών, μια παράφραση του Λυκόφωτος των Θεών του Βάγκνερ από τους Χαράλαμπο Γωγιό, Δημήτρη Δημόπουλο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, το μιούζικαλ Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η animated όπερα της Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα σε σκηνοθεσία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη), η μπαρόκ όπερα του Πέρσελ, η Βασίλισσα των Ξωτικών σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant, η νέα όπερα για παιδιά του Θοδωρή Αμπαζή Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς, τα φεστιβάλ «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου», «Ρετρομανία», και οι συμπαραγωγές με το Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού, και τις ομάδες μουσικού θεάτρου «Ραφή» και «Oper(Ο)». Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εναλλακτικής θα απευθυνθούν σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στοχεύει να αποτελέσει έναν δημιουργικό πυρήνα, εντός του οποίου θα αναπτύξουν δημιουργικό διάλογο νεότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής και του θεάτρου. Ενδεικτικά αναφέρονται, μεταξύ άλλων: Κατερίνα Ευαγγελάτου , Λένα Πλάτωνος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Φαραντούρη, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Έκτορας Λυγίζος, Βίκτωρ Αρδίττης, Ακύλλας Καραζήσης , Φίλλιπος Τσαλαχούρης, Βασίλης Νούλας, Ράνια Οικονομίδου, Πέτρος Τουλούδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Ρένη Πιττακή, Άρης Μπινιάρης, Ειρήνη Βιαννέλη, Άρης Σερβετάλης κ.α.