Εθνικό Θέατρο: Απολογισμός θητείας Μάιος 2013 – Φεβρουάριος 2015

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης και οι συνεργάτες του Εθνικού Θεάτρου παρουσίασαν τον απολογισμό της θητείας από τον Μάιο 2013 έως τον Φεβρουάριο 2015.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης και οι συνεργάτες του Εθνικού Θεάτρου παρουσίασαν τον απολογισμό της θητείας από τον Μάιο 2013 έως τον Φεβρουάριο 2015.

Το Εθνικό Θέατρο ως οργανισμός δημοσίου συμφέροντος χρηματοδοτείται στην ουσία από τον Έλληνα πολίτη και οφείλει να απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού με ρεπερτόριο που να αντιστοιχεί σε όλους.

Πάνω σε αυτή την σκέψη οργανώνεται το δραματολόγιο. Επιχειρείται μια συνένωση των καλλιτεχνικών δυνάμεων του τόπου (συγγραφείς, σκηνοθέτες, συντελεστές, ηθοποιοί) έτσι ώστε μακριά από τον λαϊκισμό και τον ελιτισμό το Εθνικό Θέατρο να υπηρετεί την πνευματική του αποστολή και τον παιδευτικό του ρόλο στις αρχές της διαχρονίας του και των καταστατικών αρχών της ιδρυτικής του πράξης. Ταυτόχρονα μεγάλη έμφαση δίδεται στη διεθνή παρουσία του θεάτρου και στη συνεργασία με δυνάμεις του παγκοσμίου θεατρικού γίγνεσθαι γιατί η εξωστρέφεια διεθνοποιεί τη χώρα και ενισχύει την πολιτιστική και τουριστική της ανάπτυξη.

Ακολουθεί ο συνοπτικός απολογισμός θητείας Μάιος 2013 – Φεβρουάριος 2015:

Αριθμός παραγωγών και θεατών

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας τον ενάμιση αυτό χρόνο, από τον Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα το Εθνικό Θέατρο ανέβασε 36 παραγωγές. Τις παραστάσεις του αυτό το διάστημα παρακολούθησαν 432.848 θεατές.

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΑΤΩΝ
 
Από έναρξη θερινής θεατρικής περιόδου 2013 έως 27 Ιανουαρίου 2015

Θερινή Θεατρική Περίοδος 2013
(από 2/8/2013 έως 13/9/2013)
Σύνολο θεατών (περιοδείες & Επίδαυρος) : 31.605 θεατές

Χειμερινή Θεατρική Περίοδος 2013
(από 20/9/2013 έως 31/12/2013)
Σύνολο θεατών : 69.610 θεατές

Χειμερινή Θεατρική Περίοδος 2014
Σύνολο θεατών : 203.995 θεατές

Θερινή Θεατρική Περίοδος 2014
Σύνολο θεατών (περιοδείες & Επίδαυρος) : 66.984 θεατές

Χειμερινή Θεατρική Περίοδος 2015
(από 1/1/2015 έως 28/02/2015 (2 μήνες))
Σύνολο θεατών : 60.654 θεατές

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

– Πολιτιστικός Αγωγός:  Μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και του Azerbaijan State Academic National Drama Theatre

– Πρωτόκολλο συνεργασίας Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος και Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

– Saint Petersburg Season Festival

– Συνεργασία Εθνικού Θεάτρου και Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

– Συνεργασία Εθνικού Θεάτρου και Beijing People’s Art Theatre

– Συνεργασία με SHANGHAI THEATRE ACADEMY

– Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης

Παραστάσεις στο εξωτερικό – συνεργασίες

Η Οδύσσεια σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2015 στο Μιλάνο στα πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EXPO2015 σε συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro di Milano.

Το Εθνικό Θέατρο ανέβασε τη «Δυτική αποβάθρα» του διάσημου Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Comédie de Reims Λουντοβίκ Λαγκάρντ.

Το Εθνικό Θέατρο για πρώτη φορά συμμετείχε στο γαλλικό φεστιβάλ της Αβινιόν από 10 έως και 19 Ιουλίου 2014, με το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Vitrioli», το οποίο παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πι.

Σημείωση: Το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται σε διαδικασία συνομιλιών και με άλλα θέατρα για πιθανές συνεργασίες και ανταλλαγές όπως για παράδειγμα το Teatro di Roma (Ιταλία), το Εθνικό Θέατρο της Πράγας (Τσεχία), το Ljubljana City Theatre (Σλοβενία).

Εργαστήρια

Συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου και πραγματοποίηση εργαστηρίου στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015 για νέους καλλιτέχνες.

Συμμετοχή του Εθνικού Θεάτρου στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης Conflict Zones με ένα εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο 2015 για τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την κρίση.

Σχολείον της Ειρήνης Παπά

Το «Σχολείον», ένας πολυχώρος οκτώ στρεμμάτων, τόπος δημιουργίας και έκφρασης της Ειρήνης Παπά αποκτήθηκε από την ΚΕΔ και πέρασε στο Εθνικό Θέατρο μέχρι το 2027 για πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.  

Θερινή Σκηνή

Το παλιό όνειρο του Εθνικού Θεάτρου πραγματώθηκε και θεσμοθετήθηκε στο Σχολείον της Ειρήνης Παπά. Εκεί θα στεγάζεται πλεον η θερινή σκηνή του θεάτρου. Πρώτα του έργα,  καλοκαίρι του 2014: «Τα Δημιουργημένα Συμφέροντα» του Μπεναβέντε και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη.

Μικρό Ρεξ – Σκηνή Κατίνα Παξινού

Με την μεταφορά της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Κοτοπούλη στην κεντρική σκηνή ιδρύθηκε στον χώρο αυτό το Μικρό Ρεξ με στόχο την οργάνωση πειραματικής σκηνής και το ανέβασμα ρηξικέλευθων έργων όπως αυτά της πρώτης χρονιάς: «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρας φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Οι ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ, «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ.

Δεύτερη Παιδική Σκηνή

Εκτός της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Κοτοπούλη για πρώτη φορά λειτούργησε η παιδική σκηνή στο κτίριο Τσίλλερ της Αγίου Κωνσταντίνου με το έργο: «Σρεκ, το μιούζικαλ».

Νεανική Σκηνή

Με στόχο την προσέλκυση του μαθητικού και νεανικού κοινού οργανώθηκε η νεανική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Παίχτηκαν ήδη τα έργα: «Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» και το αντιφασιστικό «Τρίτο Κύμα».

Θέατρο Χώρα

Με σκοπό την αποκέντρωση της θεατρικής του παρουσίας και δράσης το Εθνικό Θέατρο στέγασε τη Νεανική Σκηνή του καθώς και μια σειρά παραστάσεων που αφορούν στην έρευνα και σε τολμηρό ρεπερτόριο στο θέατρο «Χώρα» στην Κυψέλη.

Θέατρο Ρεξ

Ύστερα από απόφαση του Εφετείου μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα το θέατρο Ρεξ αποδόθηκε στο Εθνικό Θέατρο με σκοπό να ενοποιηθεί με το Θέατρο Κοτοπούλη. Στόχος, η στέγαση της παιδικής σκηνής και το ανέβασμα μεγάλων μουσικοθεατρικών παραγωγών και μιούζικαλ.

Θέσεις Εργασίας

Με όλες τις παραπάνω κινήσεις το Εθνικό Θέατρο λειτούργησε στο μοντέλο μιας έντονης αναπτυξιακής δράσης με αύξηση των παραγωγών του και δημιουργία διακοσίων σαράντα νέων θέσεων εργασίας (ηθοποιοί, τεχνικοί, συντελεστές παραστάσεων κ.α.)

Χειμερινό κλιμάκιο

Ενεργοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια το Κλιμάκιο Χειμερινής περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό. Μέσα στο αρματαγωγό «Ρόδος» παρουσιάστηκε σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το έργο του Μακρυγιάννη «Απομνημονεύματα» με δωρεάν είσοδο και πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου

Με τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, που από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασαν» το εγχείρημα, το αρματαγωγό «Ρόδος» μετατρέπεται σε μέσο μεταφοράς της θεατρικής τέχνης, καθώς η σκηνή, τα καμαρίνια και οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στα «σπλάχνα» του πλοίου. Εκεί, μέσα στο «Ρόδος», οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου παρουσίασαν το έργο ένας έλληνας ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΝΗ. Μια παράσταση που φωτίζει το κείμενο ενός αυθεντικά λαϊκού ανθρώπου εστιάζοντας όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι σταθμοί του αρματαγωγού:
● 30/4 Ικαρία (Άγιος Κήρυκος)
● 2-3/5 Πάτμος (Σκάλα)
● 4-5/5 Λέρος (Λακκί)
● 7/5 Αστυπάλαια (Λιμάνι)
● 9/5 Νίσυρος  (Μανδράκι)
● 11/5 Τήλος (Λιβάδια)
● 12-13/5 Κάρπαθος (Πηγάδια)  
● 15/5 Κάσος (Φρυ)

Κοινωνική Πολιτική του Εθνικού Θεάτρου

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας οργανώθηκαν, πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται οι δράσεις:
α) Θέατρο «Κατ΄Οίκων» (παραστάσεις σε σπίτια συμπολιτών μας που παραμένουν ακινητοποιημένοι λόγω ασθένειας ή ατυχήματος)
β) «Επισκεπτήριο» (παραστάσεις στα νοσοκομεία, σε μοναχικούς ασθενείς αλλά και σε θαλάμους
γ) «Φόρα-STOP!» (δράση στα σχολεία ενάντια στο φασισμό και στον ρατσισμό με στόχο την ανεκτικότητα και τον σεβασμό του άλλου).

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤ’ ΟΙΚΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2013 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014

Το Θέατρο κατ’ Οίκων είναι ένα λογοπαίγνιο αλλά και µια κυριολεξία. Όταν ο θεατής για λόγους ανωτέρας βίας, δεν µπορεί να έρθει στο θέατρο, πηγαίνει το θέατρο σ’ αυτόν.

Δράση «Επισκεπτήριο»
Επισκεπτήριο: 57 παραστάσεις και συνεχίζουμε

Η δράση ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ τελεί υπό την Αιγίδα της 1ης ΥΠΕ Αττικής του Υπουργείου Υγείας

Φ Ο – Ρ Α   S T O P !

Το ΦΟ-ΡΑ STOP! (Φόβος – Ρατσισμός STOP!) είναι μια δράση στα σχολεία εμπνευσμένη από το έργο «Τρίτο Κύμα» των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς που παίζεται στη Νεανική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο θέατρο ΧΩΡΑ.

Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Με στόχο την ανάδειξη νέων συγγραφικών δυνάμεων το Εθνικό Θέατρο οργανώνει εργαστήρι γραφής και θεατρικής δημιουργίας.

Το συμπόσιο του Μήνα

Την τελευταία Τρίτη κάθε μήνα διαπρεπείς άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης ομιλούν και συζητούν με τους θεατές για θέματα της τέχνης και του πολιτισμού.

Εθνικό Θέατρο 2014-2015
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Χώρος έκφρασης των νέων δημιουργών

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Εθνικού Θεάτρου αποτελεί και η υποστήριξη των νέων δυνάμεων, των νέων σχημάτων και των νέων δημιουργών. Νέοι καλλιτέχνες που προσπαθούν να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο, να βρουν τη δική τους φωνή σε μια εποχή προκλήσεων αλλά και αντιφάσεων, σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το Εθνικό Θέατρο καθιερώνει την «Ανοιχτή Πλατφόρμα» από την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο και σκοπός της είναι να δώσει αυτό το βήμα έκφρασης στους νέους καλλιτέχνες, την ευκαιρία σε νέα σχήματα να δοκιμαστούν, σε δυναμικές προτάσεις να παρουσιαστούν επί σκηνής.

Εργαστήρια θεάτρου και κίνησης για παιδιά και εφήβους

Τα εργαστήρια θεάτρου και κίνησης αποσκοπούν στο να αναπτύξουν ελεύθερα την φαντασία και την κριτική σκέψη των παιδιών και να τα μάθουν να εκφράζονται θεατρικά μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τα παιχνίδια ρόλων και τον πειραματισμό.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ