Εθνικό Θέατρο: Νέος χώρος και νέο τμήμα σκηνοθεσίας για τη Δραματική Σχολή

Συμμετοχή του Β έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στο F.I.N.D. (Festival for International New Drama, students section) at the SCHAUBÜHNE BERLIN (31.3-9.4.2017)

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος 2017 – 2018 θα βρει τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στο νέο της χώρο, στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, ενώ επίσης θα ξεκινήσει για πρώτη φορά το Τμήμα Σκηνοθεσίας Θεάτρου, ένα αίτημα χρόνων, που γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Η Δραματική Σχολή βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής δομής με συγκεκριμένη φιλοσοφία και σαφή μεθοδολογική προσέγγιση.

Κύριοι στόχοι της είναι:

– Η συγκρότηση των εργαλείων του μελλοντικού επαγγελματία του θεάτρου με τους όρους της σύγχρονης διεθνούς πρακτικής και την καλλιέργεια της προσωπικότητάς του ως καλλιτέχνη και πνευματικού ανθρώπου.

– Η ανάληψη ενός πρωτοπόρου ρόλου που θα επιτρέψει στη Σχολή να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στο τοπίο των πρακτικών θεατρικών σπουδών στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:

Η συγκρότηση Προγράμματος Σπουδών για το υπάρχον Τμήμα Υποκριτικής. Το πρόγραμμα είναι ήδη υπό επεξεργασία και τίθεται σε εφαρμογή σταδιακά, με στόχο την οικοδόμηση της καλλιτεχνικής προσωπικότητας των σπουδαστών συνδυάζοντας τα εκάστοτε αντικείμενα σε ενιαίους μεθοδολογικούς άξονες, τόσο οριζοντίως (συνομιλία επιμέρους αντικειμένων, αλληλοϋποστήριξη και δημιουργικός συνδυασμός τους), όσο και καθέτως (συγκεκριμένα εξελικτικά βήματα των επιμέρους μαθημάτων με στόχο την ανάπτυξη των αναγκαίων εργαλείων σε βάθος χρόνου).

Η φιλοσοφία του Προγράμματος Σπουδών προβλέπει τη δόμηση των σπουδαστικών ετών βάσει ειδικών πεδίων μαθημάτων, τα οποία θα συλλειτουργούν στην κατεύθυνση της τεχνικής ενδυνάμωσης, της καλλιέργειας υποκριτικών εργαλείων, της πνευματικής καλλιέργειας και της ανάπτυξης της φαντασίας.

Η μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σπουδών, καθώς οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε χώρους κατάλληλους για τη διεξαγωγή των εκάστοτε εξειδικευμένων μαθημάτων. Η μετεγκατάσταση έγινε εφικτή με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η διεξαγωγή σεμιναρίων με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, ώστε να προσφέρεται στους σπουδαστές, τόσο η αναγκαία επιπλέον τεχνογνωσία, όσο και η συνομιλία με το διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι. Η δράση αυτή πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Η λειτουργία του Τμήματος Σκηνοθεσίας, για πρώτη φορά, και από κρατικό φορέα, με στόχο τη στελέχωση του ελληνικού θεάτρου με σκηνοθέτες καταρτισμένους επιστημονικά, ασκημένους πρακτικά και ευαισθητοποιημένους καλλιτεχνικά.

Το Τμήμα Σκηνοθεσίας θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, η φοίτηση θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικού τέταρτου έτους μετεκπαίδευσης, κατά η διάρκεια του οποίου σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα επικεντρώνονται στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό τους, την προετοιμασία παράστασης, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εξειδίκευσης στο αρχαίο δράμα ή στο μουσικό θέατρο.

Τα Τμήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής θα συλλειτουργούν και οι σπουδαστές, μελλοντικοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες, θα παρακολουθούν σε συνδιδασκαλία πρακτικά μαθήματα και θα συνεργάζονται στις ενδοσχολικές παρουσιάσεις, με σκοπό την άρτια κατάρτιση μελλοντικών επαγγελματιών του θεάτρου εξοικειωμένων, αφ’ ενός με την πρακτική εφαρμογή του επαγγέλματος σε πραγματικούς όρους και, αφ’ ετέρου με τις βασικές αρχές του θεάτρου συνόλου. Έτσι, οι σπουδαστές, έχοντας περάσει από μια εκπαίδευση ικανή να τους θωρακίσει απέναντι στις προκλήσεις του θεάτρου του 21ου αιώνα, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τέχνης τους με επάρκεια τεχνογνωσίας και καλλιτεχνική ποιότητα.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017

Η Δραματική Σχολή, στο πλαίσιο της προσπάθειας εμπλουτισμού του εκπαιδευτικού της προγράμματος, αλλά και της αντίληψης για την ανάγκη επικοινωνίας και ανταλλαγών, τόσο με το διεθνές καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όσο και με άλλους ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, επιδιώκει και δρομολογεί μια σειρά δράσεων, από τις οποίες, ήδη κατά το σπουδαστικό έτος 2016-2017, έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται στην τελική ευθεία τους, οι ακόλουθες:

02-12/03/2017: Η αριστούχος απόφοιτος (2016) της Δραματικής Σχολής, Τζένη Παρασκευαΐδου, προτάθηκε από τη Σχολή και συμμετείχε στο εργαστήριο που πραγματοποίησε στη Ρώμη ο Λιθουανός σκηνοθέτης Oskaras Koršunovas, με θέμα τις Ικέτιδες της Elfriede Jelinek. Το εργαστήριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Union des Théâtres de l’ Europe (UTE) Decentralised Academy, σε συνεργασία με το Teatro di Roma και την Πρεσβεία της Λιθουανίας.

06–17/03/2017: Η καθηγήτρια του Russian State Institute of Theatre Arts [GITIS] και επικεφαλής του DEPARTMENT OF VOICE AND SPEECH TRAINING, Irina Promptova, πραγματοποίησε, ως προσκεκλημένη της Σχολής, εντατικό σεμινάριο Σκηνικού Λόγου, το οποίο παρακολούθησαν τα τρία έτη σπουδαστών της σχολής. Το σεμινάριο παρακολούθησε επίσης –σε επίπεδο μετεκπαίδευσης- η καθηγήτρια Αγωγής Λόγου της Σχολής, Παρθενόπη Μπουζούρη.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί, η Irina Promptova θα επαναλάβει ένα δεύτερο σεμινάριο κατά το διάστημα 16/10-28/10/2017, ενώ προγραμματίζονται και άλλες μετακλήσεις επισκεπτών καθηγητών.

31/03–09/04/2017: Με πρόσκληση της SCHAUBÜHNE BERLIN, 15 σπουδαστές του Β΄ έτους, συνοδευόμενοι από την αναπληρώτρια Διευθύντρια Ελένη Μποζά, συμμετείχαν στο F.I.N.D. (Festival for International New Drama), που διοργάνωσε για 17η χρονιά η SCHAUBÜHNE BERLIN, στο Βερολίνο. Η φετινή διοργάνωση είχε ως θέμα: «Δημοκρατία και Τραγωδία».

9 & 11/07/2017: Οι απόφοιτοι (2016-2017) σπουδαστές της Δραματικής Σχολής συμμετείχαν στην παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης του Γιάννη Χρήστου, μια παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η μουσικοδραματική σύνθεση του Χρήστου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των «Ημερών Μουσικού Θεάτρου», για πρώτη φορά μετά την πρεμιέρα της από το Εθνικό Θέατρο, το 1963 στην Επίδαυρο.

Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο εγχείρημα με ενδιαφέρον τόσο καλλιτεχνικό, όσο και εκπαιδευτικό, στο οποίο συνέπραξαν σε μια ευτυχή συνεργασία η Λυρική Σκηνή, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Εθνικό Θέατρο μέσω της Δραματικής Σχολής.

Η προετοιμασία της παράστασης αποτέλεσε μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Γ΄ έτους, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς το προς παρουσίαση υλικό εντάχθηκε στα συναφή μαθήματα των καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι συνέπραξαν και ως συντελεστές της παράστασης (Χαράλαμπος Γωγιός – Μουσική Διεύθυνση, Ελένη Μποζά – Σκηνοθετική επιμέλεια, Pauline Huguet – Κινησιολογική επιμέλεια, Κωνσταντίνος Ζαμάνης – Εικαστική επιμέλεια, Μελίνα Παιονίδου – Μουσική διδασκαλία, Έλσα Ανδριανού – Επιμέλεια δραματουργίας).

30/07-06-08/2017: Οι σπουδαστές του Α΄ έτους της Σχολής, Ελπίδα Νικολάου και Νικόλαος Δροσόπουλος, συμμετείχαν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο για Νέους Ηθοποιούς πάνω στις τεχνικές της Commedia dell’ Arte TENDA SUMMER SCHOOL, μια διοργάνωση του Giffoni Film Festival, σε συνεργασία με την Sylvia Young Theatre School of London και τη γαλλική ERAC, με θέμα την εκπαίδευση των νέων ηθοποιών. Το θέμα του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Villa La Mensa, στο Sabbioncello San Vittore, στην περιοχή της Φεράρα, ήταν «Από την Commedia dell’Arteστη Σύγχρονη Κωμωδία».

01-07/10/2017: Η Δραματική Σχολή επελέγη, ανάμεσα σε αρκετές αιτήσεις συμμετοχών, και προσεκλήθη ως μία από τις 6 που θα εκπροσωπηθούν σε έναν καινούργιο θεσμό που ξεκινά από τη φετινή χρονιά στη γειτονική Βουλγαρία.

Πρόκειται για το International Student Theatre Festival “Danail Chirpansky”, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Διεθνούς Ταμείου Προώθησης του Πολιτισμού της UNESCO, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και την Ακαδημία Θεατρικών και Κινηματογραφικών Τεχνών “Krastyo Sarafov”, στη Stara Zagora. Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παρουσιάσεις πτυχιακών παραστάσεων, εργαστήρια, εκθέσεις και συναυλίες.

Οι απόφοιτοι της Σχολής (2016-2017) θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με μία από τις πτυχιακές τους εργασίες, η οποία παρουσιάστηκε στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου τον Ιούνιο του 2017, και συγκεκριμένα την παράσταση Αγαμέμνων του Αισχύλου, σε διδασκαλία Δημήτρη Ήμελλου.

Φωτογραφία: Συμμετοχή του Β έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στο F.I.N.D. (Festival for International New Drama, students section) at the SCHAUBÜHNE BERLIN (31.3-9.4.2017)›

Διαβάστε επίσης:

Εθνικό Θέατρο: Ρεπερτόριο και Δράσεις 2017-2018

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ