Εθνικό Θέατρο: Θεατρικά αναλόγια νέων ελληνικών έργων για εφήβους

Τέσσερα νέα έργα για εφήβους πρόκειται να παρουσιαστούν με τη μορφή Αναλογίων στο Εθνικό Θέατρο, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Κτήριο Τσίλλερ.

Πρόκειται για τους καρπούς του προγράμματος «Νέες Φωνές», και ειδικότερα του Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο, μίας από τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε το Εθνικό Θέατρο με στόχο αφενός την παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους και αφετέρου την υποστήριξη νέων συγγραφέων αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη στο είδος αυτό ήδη αναγνωρισμένων συγγραφικών φωνών.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα εξής έργα: Πεντάστερο της Μαρίας Γιαγιάννου, Το όνομα μου είναι Μ. του Σταύρου Γιαννουλάδη, Καμπ της Ειρήνης Δερμιτζάκη και Χαμένοι θησαυροί της Μαρίας Παπαλέξη.

Τη σκηνοθεσία των σκηνικών αυτών αναγνώσεων έχουν αναλάβει δύο απόφοιτοι της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, ο Νικόλαος Λαμπάκης και η Ελένη Παππά.

Οι τέσσερις συγγραφείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα άντλησαν έμπνευση και συγγραφικά «καύσιμα» και από την αλληλεπίδρασή τους με σχολικές μονάδες (κάθε συγγραφέας ήρθε σε επαφή με πέντε συνολικά σχολικές μονάδες), καθώς πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων σε σχολεία, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους έφηβους και να εμπλουτίσουν με πολύτιμο υλικό και ιδέες τη συγγραφή των νέων αυτών θεατρικών έργων.

Το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», το οποίο είχε ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τον σχεδιασμό του Στούντιο έκανε ο πολυγραφότατος συγγραφέας και επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός διευθυντής νεανικών σκηνών στη Μ. Βρετανία Κρις Κούπερ και η τ. Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού και σκηνοθέτρια Σοφία Βγενοπούλου, ενώ τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία οργάνωσε και συντόνισε η Ελένη Ζαραφίδου. Την επιτροπή αξιολόγησης αποτέλεσαν η Ειρήνη Μουντράκη, Υπεύθυνη του Δραματολόγιου του Εθνικού Θεάτρου, η Έρι Κύργια, δραματολόγος και τ. Καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού και η Σοφία Βγενοπούλου.

Ακολουθούν σύντομες περιλήψεις των έργων που πρόκειται να παρουσιαστούν:

Πεντάστερο
της Μαρία Γιαγιάννου

Ένα ετήσιο τελετουργικό: Πέντε φίλοι επιστρέφουν σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο δίπλα στο δάσος, βρίσκουν όσα έκρυψαν την περασμένη χρονιά και αφήνουν πίσω άλλα, για να τ’ ανακαλύψουν το επόμενο καλοκαίρι. Φέτος όμως τα περσινά ίχνη έχουν εξαφανιστεί –μαζί μ’ εκείνα κι ένα μέλος της παρέας: η Πολυξένη. Οι φίλοι προσπαθούν να βρουν τα ίχνη της που μπερδεύονται με τα δικά τους. Πόσο εύκολα αποχαιρετάμε όσα μας καθόρισαν και τι συμβαίνει όταν τα ξαναβρίσκουμε μπροστά μας; Ένα έργο για τις τελετουργίες της ενηλικίωσης και τις όψεις του εαυτού μας στον καθρέφτη της φιλίας.

Το όνομα μου είναι Μ.
του Σταύρου Γιαννουλάδη

Ένας έφηβος στο αστυνομικό τμήμα. Είναι χτυπημένος και φορά ένα μαύρο φόρεμα. Οι αστυνομικοί και ο ψυχολόγος προσπαθούν να τον ανακρίνουν και να καταλάβουν τι πραγματικά συνέβη κατά τη σύλληψή του στην παρέλαση του pride. Πώς μπορεί ένας έφηβος να υποστηρίξει τον εαυτό του και τις αποφάσεις του μέσα σε ένα σύστημα που, σε μεγάλο βαθμό, δεν του επιτρέπει να είναι ο εαυτός του; Πώς λειτουργούν έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η κοινωνική συμμόρφωση, η οικογένεια και τι σημαίνουν ανάλογα με το σε ποια πλευρά είσαι;

Χαμένοι θησαυροί
της Μαρίας Παπαλέξη

Δύο έφηβοι, ο Οδυσσέας και η Αλεξάνδρα, ρίχνονται στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού όταν ανακαλύπτουν πως η προγιαγιά του ενός και ο προπάππους της άλλης ήταν κάποτε ζευγάρι και ότι σε κάποιο σημείο της πόλης, ογδόντα χρόνια πριν, είχαν κρύψει έναν πολύτιμο θησαυρό. Το ταξίδι τους στο παρελθόν, άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επώδυνο, θα ανατρέψει πολλά δεδομένα, θα φέρει στο φως θαμμένες αλήθειες μα και πολλή, κάποτε αβάσταχτη, ομορφιά… Μια επανασύνδεση με το παρελθόν, που θα αποκαλύψει προσωπικές και συλλογικές ταυτότητες.

Καμπ
της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Σ’ ένα απροσδιόριστο κοντινό, δυστοπικό μέλλον, τρεις έφηβοι κρατούνται χωρίς τη θέλησή τους, μαζί με εκατοντάδες άλλους νέους, σε ένα κρατικό καμπ συμμόρφωσης. Εξαιτίας του παραβατικού παρελθόντος τους, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις οικογένειες τους, ενώ το καθεστώς μέσα από φαρμακευτικά και ψυχολογικά πειράματα, τους κρατά σε καταστολή. Τις ισορροπίες αλλάζει ο καινούριος τρόφιμος Παύλος, που προσπαθεί να μη χάσει τον εαυτό του. Ο ανυπότακτος χαρακτήρας του επηρεάζει και τους άλλους εφήβους, τους προτρέπει να αντιμετωπίσουν ενοχές και μυστικά και να ξανασυνδεθούν με τις επιθυμίες τους. Θα τα καταφέρουν;

Πρόγραμμα:

Το όνομά μου είναι Μ.
του Σταύρου Γιαννουλάδη
Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης
Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Δαλκυριάδης (Αστυνομικός Β’, Πατέρας), Ιώ Λατουσάκη (Άλεξ), Τίτος Πινακάς (Μ.), Δήμητρα Σταύρου (Αστυνομικός Α’), Χρυσάνθη Τσουκαλά (Ψυχολόγος)

Πεντάστερο
της Μαρίας Γιαγιάννου
Σκηνοθεσία: Νικόλας Λαμπάκης
Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Δαλκυριάδης (Τζόνι, Άνδρας στη γκαρνταρόμπα), Ιώ Λατουσάκη (Λυδία), Τίτος Πινακάς (Στέλιος, Πατέρας Πολυξένης, Γιατρός), Δήμητρα Σταύρου (Πολυξένη, Μητέρα Πολυξένης), Χρυσάνθη Τσουκαλά (Μένη, Γυναίκα με το τραπεζομάντηλο)

Χαμένοι Θησαυροί
της Μαρίας Παπαλέξη
Σκηνοθεσία: Ελένη Παππά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου (Αλεξάνδρα / Αλεξάνδρα Φωτιάδου, κατόπιν Αρμενιάδου), Αντώνης Γκρίτσης (Πέτρος Εφίμογλου / Γιώργος Κούσουλας / Κλέων Αρμενιάδης), Εμμανουέλα Μαγκώνη (Αλεξάνδρα Φωτιάδου, κατόπιν Αρμενιάδου, Ερατώ Περραιβού / Αλεξάνδρα Εφίμογλου κατόπιν Κούσουλα), Βασίλης Ντάρμας (Οδυσσέας)

Καμπ
της Ειρήνης Δερμιτζάκη
Σκηνοθεσία: Ελένη Παππά

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ασημίνα Αναστασοπούλου (Όλγα), Αντώνης Γκρίτσης (Ντράμερ), Βασίλης Ντάρμας (Παύλος), Εμμανουέλα Μαγκώνη (Οικονόμος)

Η Ευτυχία Χαραλαμπάκη συνεργάστηκε ως δραματολόγος και στα τέσσερα θεατρικά Αναλόγια.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ