Η τρέχουσα ευάλωτη πραγματικότητα μας περιβάλλει με αντιφάσεις, οικονομική και κοινωνική αστάθεια, συνεχή εκτοπισμό. Στο πνεύμα αυτό, η ανάγκη να δούμε και να κατανοήσουμε τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται η ανθρώπινη κατάσταση μοιάζει επιτακτική. Η 14η έκδοση του Ethnofest επιστρέφει τον ερχόμενο χειμώνα για να παρέχει για άλλη μια φορά μια πλατφόρμα ορατότητας και αναπαράστασης, ένα μέσο έκφρασης και σύνδεσης.
Το 14ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023.
Το Ethnofest, το μοναδικό στο είδος του διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Αθήνα, πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο και προβάλλει διεισδυτικά και ανθρώπινα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα (Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία), το φεστιβάλ περιλαμβάνει ειδικές προβολές, θεματικές ενότητες και αφιερώματα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ταινίες που εμπλέκουν μια εθνογραφική προσέγγιση και ευαισθησία.
Το φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτότυπα κινηματογραφικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, αποτελεί σημαντικό διεθνή χώρο συνάντησης για τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ και εθνογραφικών ταινιών. Κάθε χρόνο, μέσα από πολυάριθμες ζωντανές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια, εργαστήρια, masterclasses, Q&A και εκθέσεις, το φεστιβάλ αποτελεί μια δυναμική παρουσία στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, καθώς και σε σύγχρονες, διεθνείς, συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον του ντοκιμαντέρ.
Κατάλληλες θεωρούνται οι ταινίες που έχουν ολοκληρωθεί από το 2021 και μετά.
Η υποβολή μπορεί να γίνει σε μία από τις τέσσερις ανοιχτές ενότητες:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Πανόραμα | Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία | Initiations: Διεθνείς φοιτητικές ταινίες | Initiations: Ελληνικές φοιτητικές ταινίες
Η προθεσμία υποβολής των ταινιών είναι η 31η Μαΐου 2023 (early bird) και 31η Αυγούστου (regular deadline). Η κατάθεση των ταινιών γίνεται μέσω του Film Free Way.
Photo Credit: Noom Peerapong, Unsplash