Η Εύα Πυρνοκόκη παρουσιάζει την performance Family στο Thission Lofts για πέντε μόνο παραστάσεις από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στις παραστάσεις βρίσκει λίγο χρόνο να μας λίγα λόγια για την ιδέα και την εκτέλεση της perfrormance.
CulturenowNow: Από τις 18/12 θα παρουσιάσετε για λίγες παραστάσεις στο Thisseion Loft την performance Family. Πείτε μας λίγα λόγια για το πως πραγματεύεται μέσα από το κείμενο της η Μαρία Ζερβού τον όρο Οικογένεια σ’ αυτή την performance.
Εύα Πυρνοκόκη: Η δημιουργία του κειμένου της Μαρίας Ζερβού έγινε αφού είχε ολοκληρωθεί η δημιουργία της performance. Υπήρξε πρώτα ένα μυστικό εσωτερικό κείμενο που προήλθε από την έρευνα των δύο χρόνων που έκανα για αυτή την performance το οποίο ποτέ δεν γράφτηκε και αυτό ξεδιπλώνεται μπροστά σας στην παράσταση. Στις τελικές πρόβες η Μαρία Ζερβού εμπνεύστηκε το κείμενο που έγραψε και μας το πρόσφερε απλόχερα. Η Οικογένεια αντιπροσωπεύει τη δομή, την ολότητα, την ασφάλεια. Είναι μια ολόκληρη κοινωνία, ένα σύμπαν. Η πορεία του κάθε μέλους της δεν είναι αναμενόμενη. Η απώλεια ενός μέλους αλλάζει τα πάντα. Κάθε μετάβαση αποτελεί μια αφορμή για διάλυση ή επιβίωση.
CN: Εσείς πού βασιστήκατε για την δημιουργία και την κίνηση; Σίγουρα πάνω στο κείμενο, υπήρξαν όμως κι άλλοι παράγοντες που σας βοήθησαν στην τελική μορφή της performance;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ε. Π: Όπως σας είπα βασίστηκα σε ένα προσωπικό μυστικό κείμενο που δεν γράφτηκε ποτέ γιατί δε χρειάστηκε. Η επιλογή μου να εκφραστώ μέσα από το είδος που γενικά ονομάζουμε Performance είναι μια συνειδητή ανάγκη έκφρασης που δεν εμπεριέχει καθόλου γενικές έννοιες. Συγκεκριμένα, η δουλειά μου δανείζεται την τεχνική του “reverse engineering”, της αποσυναρμολόγησης αυτοβιογραφικών γεγονότων και τη σύνθεσή τους ώστε να αποκαλυφθούν σε μια παράσταση. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα συνεχές στοίχημα για μένα καθώς η πραγματική ζωή και τα πραγματικά γεγονότα φιλτράρονται, αναδημιουργούνται και μετουσιώνονται σε μορφή τέχνης μέσα από το σώμα μου και το υλικό των ανθρώπων που επιλέγω κάθε φορά. Βασίστηκα κυρίως στην έρευνα του ίδιου μου του εαυτού και του σώματός μου και η τελική μορφή προήλθε από την συνύπαρξη με τους performers και το δικό τους υλικό.
C. N.: Το FAMILY παρουσιάζεται στον ισόγειο χώρο του Τhission Lofts. Πείτε μας λίγα λόγια για τον χώρο που είχατε στη διάθεσή σας για να “κινηθείτε”; Αναφέρεται στο δελτίο Τύπου ότι “οι θεατές κινούνται ανάμεσα στους ιδιωτικούς χώρους των performers εξαφανίζοντας τους τοίχους-όρια μεταξύ θεατή-performer και τις χωροταξικές δομές του μέσα-έξω”. Πόσο συμβάλλει στο έργο η επαφή με τους θεατές;
Ε. Π.: Ο χώρος είναι το σπίτι μας υπό μετακόμιση. Ξεκινήσαμε στο Thission Lofts πρόβες με τους performers από την αρχή. Αποκτήσαμε μια υπέροχη οικειότητα και μια ελευθερία να δημιουργήσουμε. Τον φροντίζουμε καθημερινά και φιλοξενεί τα όρια της ύπαρξής μας. Οι θεατές κινούνται ανάμεσα στους ιδιωτικούς μας χώρους και επιλέγουν τι θα δουν. Το πώς θα κινηθούν σωματικά επηρεάζει απόλυτα την performance. Δεν υπάρχουν καρέκλες και μπορούν να μετακινηθούν στα δύο επίπεδα του χώρου μέσω της εσωτερικής σκάλας σε απόσταση από τους performers σημαντική ενεργειακά για την εξέλιξή της. Από αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα με την επαφή μας με θεατές στις πρόβες, είναι αντικείμενο έρευνας για μελλοντική performance. Ανυπομονώ για τη συνύπαρξή μας.
C. N.: Στο δελτίο Τύπου της παράστασης αναφέρεται επίσης: “Κατά τον Λακάν, η εικόνα της μητέρας (στην ενήλικη ζωή) είναι η γενεσιουργός δύναμη κάτω από κάθε φιλοσοφικό, θρησκευτικό ή πολιτικό όρο, μια τέλεια αφομοίωση της ολότητας της ύπαρξης.” Πόσο ταιριάζει αυτό στη σύγχρονη μητέρα της σύγχρονης κοινωνίας;
Ε. Π.: Ερευνώ την απώλεια της μητέρας και την επερχόμενη διάλυση της δομής της οικογένειας. Την ίδια στιγμή ερευνώ τη συνέχεια και τη δύναμη της ύπαρξης. Αυτά που διατυπώνει ο Λακάν ταιριάζουν απόλυτα στην αξιοθαύμαστη σύγχρονη μητέρα της σύγχρονης κοινωνίας όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, δηλάδή ως ένα σύμβολο της ίδιας μας της υπόστασης που θέλουμε να αποκοπούμε από αυτό για να συνεχισούμε τη δική μας πορεία. Σε κάθε μας μετάβαση ανατρέχουμε στο σύμβολο της μητέρας για να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε διαλύοντάς το. Διαλύουμε την ύπαρξή μας για να προχωρήσουμε και να αναδημιουργηθούμε.