Το βιολί της μαγεύει και οι μουσικές της ταξιδεύουν… Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, μια καλλιτέχνις με ιδιαίτερα μουσικά ηχοχρώματα και χαρακτήρα στις μελωδίες της, ξεκλέβει λίγο χρόνο από τις πρόβες για τις επερχόμενες συναυλίες της στο Παλλάς και μιλά στο CultureNow για την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τα άλλα “μουσικά ταξίδια” της τα οποία μοιράζεται χρόνια με όλους εμάς, τους πιστούς και ευτυχείς συνταξιδιώτες της…
CutureNow: Στις 28 και στις 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσετε δύο συναυλίες στο Παλλάς. Πείτε μας δυο λόγια για αυτές τις συναυλίες. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικές που έχετε γράψει για την Κωνσταντινούπολη;
Ευανθία Ρεμπούτσικα: Στο πρόγραμμα των συναυλιών υπάρχουν μουσικές απο τους ορχηστρικούς μου δίσκους ”Αστέρι και Ευχή’, ”Μικρές Ιστορίες”, ”Μεγάλοι Έλληνες” κ.α. και βέβαια από την “Πολίτικη Κουζίνα” και από τις δύο τούρκικες ταινίες ”Babam ve Oglum” και ”Ulak”. Στη συναυλία θα συμμετέχουν δύο τραγουδιστές που έχουν συνεργαστεί μαζί μου, η Dilek Cots και ο Cihan Okan.
Έτσι λοιπόν ξεκινά το ταξίδι απο την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη. Θα κάνουμε και ένα σταθμό στις 5 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Cul.N: Η σχέση σας με την Πόλη, ξεκινά με την «Πολίτικη Κουζίνα» ή η αγάπη σας για την Κωνσταντινούπολη προϋπήρχε;
Ε.Ρ.: Πριν χρόνια κάνοντας μια βόλτα στον Βόσπορο με τον Τάσο Μπουλμέτη, μου πρότεινε να γράψω την μουσική για την “Πολίτικη Κουζίνα”. Μοιραία έκανα μια βαθειά βουτιά στη Πόλη και απο τότε δέθηκα μαζί της, την αγάπησα και όσο περνάει ο καιρός η σχέση αυτή δυναμώνει, έχω αποκτήσει πολλούς φίλους και πάω όσο πιο συχνά γίνεται.
Cul.N: Υπάρχει η σκέψη η συναυλία αυτή να πραγματοποιηθεί αντίστοιχα και στην Κωνσταντινούπολη;
Ε.Ρ.: Υπάρχει αυτή η σκέψη και ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθώ με το κοινό τη Πόλης.
Cul.N: Πόσο ένας χώρος και το ιστορικό του πλαίσιο επιδρούν στην πραγματοποίηση μιας συναυλίας; Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας από τη συναυλία σας στη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή την πρόταση. Πώς προέκυψε;
Ε.Ρ.: Η πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την συναυλία της Χάλκης ήταν πολύ τιμητική. Αισθάνθηκα μεγάλο το βάρος για τον σκοπό της συναυλίας, που ήταν το άνοιγμα και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
Ελπίζω αυτό να πραγματοποιηθεί σύντομα. Δεν μπορω βέβαια να σας περιγράψω την συγκίνησή μου όταν αντίκρισα τόσο πολύ κόσμο που ταξίδεψε απο την Ελλάδα για να βρεθεί σ’ αυτόν τον ιερό χώρο και να παρακολουθήσει την συναυλία.
Cul.N: Το 2006 η Διεθνής Ακαδημία Σάουντρακ σας ανακήρυξε μουσική «Ανακάλυψη» της χρονιάς και σας τίμησε με το βραβείο καλύτερου νέου συνθέτη για τη μουσική της τουρκικής ταινίας «Ο πατέρας και ο γιος μου», που σκηνοθέτησε ο Τσαγκάν Ιρμάκ. Όταν ήσασταν μικρή, στον κινηματογράφο του πατέρα σας στην Πάτρα, είχατε σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο να ασχοληθείτε με την κινηματογραφική μουσική;
Ε.Ρ.: Όσο ήμουνα μικρή στον κινηματογράφο του πατέρα μου ονειρευόμουνα και έπαιζα με τις ταινίες, τις μουσικές…. δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι θα ερχόταν η στιγμή που όλα αυτά θα τα βίωνα πραγματικά. Σ΄αυτό βοήθησε και το ότι απο πολύ μικρή σπούδαζα βιολί. Αγαπώ πολύ τον κινηματογράφο και θεωρώ πολύ σημαντικό να γράφω μουσική για ταινίες.
Cul.N: Υπάρχουν καλλιτεχνικά σχέδια για το άμεσο μέλλον που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Ε.Ρ.: Σχέδια υπάρχουν πολλά και ελπίζω να πραγματοποηθούν πολλά απο αυτά και τότε θα τα ξαναπούμε.
Cul.N: Σας ευχαριστώ πολύ
Ε.Ρ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ