Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει για δεύτερη φορά στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου. Πρόκειται για τη δωδέκατη διοργάνωση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η 10η απονομή του Βραβείου «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες».

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει για δεύτερη φορά στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου. Πρόκειται για τη δωδέκατη διοργάνωση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η 10η απονομή του Βραβείου «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες».

Η δεύτερη συμμετοχή του Κ.Θ.Β.Ε. στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1986 και διοργανώνεται ετησίως από την εταιρεία Europe Theatre Prize (Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου), η οποία έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «πολιτιστικός οργανισμός ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Σε όλα τα χρόνια διεξαγωγής του συνεργάζεται και υποστηρίζεται από την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση, τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Θεάτρου, το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου, το Ινστιτούτο Διεθνούς Θεάτρου της UNESCO και την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ.

Το βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες ή θεατρικούς θεσμούς, των οποίων το καλλιτεχνικό έργο έχει συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών.

Πέρα από αυτή την τιμητική διάκριση, από την τρίτη διοργάνωση και μετά, προστέθηκε το Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και πρωτοβουλίες στον χώρο του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Τον Απρίλιο του 2008, το 12ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου θα απονεμηθεί στον Γάλλο σκηνοθέτη Patrice Chéreau (Πατρίς Σερό), που έχει τιμηθεί στο παρελθόν με πολλές διακρίσεις και βραβεία, ενώ το 10ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», που προβάλλει τη δουλειά νέων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, θα μοιραστούν: η Γερμανίδα χορογράφος Sasha Waltz (Σάσα Βαλτς), ιδρύτρια της ομάδας Sasha Waltz and Guests, που έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού, o Πολωνός σκηνοθέτης Krzysztof Warlikowski (Κριστόφ Βαρλικόβσκι), ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Πολωνίας και η ανατρεπτική σκηνοθετική ομάδα της Γερμανίας Rimini Protokoll (Πρωτόκολλο Ρίμινι) που πειραματίζεται πάνω στις θεατρικές συμβάσεις.

Ειδική μνεία θα γίνει στο Belarus Free Theatre (Ελεύθερο Θέατρο Λευκορωσίας), ένα στρατευμένο θέατρο, «ενάντια στο καταπιεστικό πολιτικό σύστημα της χώρας», όπως δηλώνει ο ιδρυτής του θεάτρου Nikolai Khalezin (Νικολάι Καλέζιν). Στο πλαίσιο του τμήματος Retours (Επιστροφές), που παρουσιάζει έργα βραβευμένων προηγούμενων διοργανώσεων του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, ο Oskaras Korsunovas (Οσκάρας Κορσουνόβας), βραβευμένος με το 8ο Βραβείο «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες», θα παρουσιάσει τον Αμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε work in progress.

Οι εκδηλώσεις του 12ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Θέατρου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 10 Απριλίου στο Βασιλικό Θέατρο, όπου στις τρεις το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της 12ης διοργάνωσης του, την οποία θα ακολουθήσει συμπόσιο της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, με τίτλο «Θέατρο και Διαφορετικότητα» σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. και τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Θεάτρου.

Συμμετέχουν οι ομιλητές: Ρίτσαρντ Σέχνερ, Σάββας Πατσαλίδης, Μαρίκα Θωμαδάκη, Λέανδρος Πολενάκης, Δημήτρης Τσατσούλης, Γιώργος Πεφάνης, Καρμελίτα Τσέλι.

Πιο αργά, στις επτά το απόγευμα, στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστεί η παράσταση Mnemopark από την ομάδα Πρωτόκολλο Ρίμινι, σε σκηνοθεσία Στέφαν Κέγκι.

Η πρώτη μέρα θα κλείσει στο Βασιλικό Θέατρο, όπου στις 21.30 αθ ανέβει η παράσταση «Καθαροί, πια (Cleansed)» της Σάρα Κέην, σε σκηνοθεσία Κριστόφ Βαρλικόβσκι.

Την Παρασκευή 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, στις δέκα το πρωί συνάντηση με τον Κριστόφ Βαρλικόβσκι, στις 12.15 προβολή ταινίας του Πατρίς Σερό, De la Maison des Morts, την οποία θα ακουλουθήσει συμπόσιο για τον Πατρίς Σερό.

Οι παραστάσεις της ημέρας θα πραγματοποιηθούν, η πρώτη, Από τις Βάκχες του Ευριπίδη, από το Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου στις έξι το απόγευμα, στο Βασιλικό Θέατρο, και οι επόμενες στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 20.45 -Generation Jeans από το Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας, σε σκηνοθεσία Νικολάι Καλέζιν- και στις 22.45 – Being Harold Pinter από το Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας, σε σκηνοθεσία Βλαντίμιρ Σερμπάν.

Μία μέρα μετά, το Σάββατο 12 Απριλίου, στο Βασιλικό Θέατρο, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 9.30, με συνάντηση με τον θίασο του Ελεύθερου Θεάτρου της Λευκορωσίας, συνεχίζοντας επίσης με συνάντηση με την ομάδα Πρωτόκολλο Ρίμινι στις 11.30, παρουσίαση βιβλίου για τον Τζόρτζιο Στρέλερ στις 15.30 και συμπόσιο για τον Πατρίς Σερό στις 16.00.

Η μέρα κλείνει με την παράσταση La Douleur του Πατρίς Σερό, σε σκηνοθετική επιμέλεια Τιερί Τιε Νιαγκ στις 19.30 στο Βασιλικό Θέατρο και στις 22.00 με το Zone of Silence από το Ελεύθερο Θέατρο της Λευκορωσίας, σε σκηνοθεσία Βλαντίμιρ Σερμπάν στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η τελευταία μέρα της διοργάνωσης, Κυριακή 13 Απριλίου, περιλαμβάνει συμπόσιο και συνάντηση με τον Πατρίς Σερό στις δέκα το πρωί, συνάντηση με την Σάσα Βαλτς στις 13.00, προβολή ταινίας της ομάδας Πρωτόκολλο Ρίμινι, με τίτλο Wahl Kampf Wallenstein στις 15.30, στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα φιλοξενήσει τον Αμλετ του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Οσκάρα Κορσουνόβα, στις 17.00.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, στις 20.30, την οποία θα ακολουθήσει η παράσταση-αναλόγιο Coma του Πατρίς Σερό, σε σκηνοθεσία Τιερί Τιε Νιαγκ.

Info
Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου
10 έως 13 Απριλίου
Θεατρικές εγκαταστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε., Θεσσαλονίκη