Η έκθεση με τίτλο “Emotional Reflections” που θα διαρκέσει από 1-10 Ιουλίου, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή, 5 Ιουλίου. Η Εβίτα Λεβεντάκη γνωστή καλλιτεχνικά και ως «Thiresia», μέσα από τις ακρυλικές της αποτυπώσεις στον καμβά, προσεγγίζει καλλιτεχνικά τις αποδομημένες εικόνες του συνειδητού ή του ασυνείδητου.
Στη διαλεκτική της ζωγράφου, πρωτοστατεί η διερεύνηση της ψυχικής εμπειρίας, γεγονός που χαρακτηρίζει απόλυτα και τον πυρήνα της δουλειά της. Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελευθερία Γκούφα, «..η Εβίτα συνδιαλέγεται με την μοντέρνα τέχνη, εμπνέεται από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και δημιουργεί έργα που ταξιδεύουν την ψυχή και εξαιρούν το πραγματικό. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια έκθεση γεμάτη ένταση και συναίσθημα, μέσα από τη διαρκή εναλλαγή και τον καθημερινό εμπλουτισμό του εκθεσιακού χώρου με νέα έργα που εγείρουν τις αισθήσεις. Άλλωστε αυτό ακριβώς προσεγγίζει και το αφήγημα της έκθεσης, τη διάδραση του νου και της ψυχής προκειμένου η μέθεξις να κορυφωθεί.».
Η «Thiresia» τεχνικά πειραματίζεται και με φυσικά υλικά για να συνθέσει τολμηρά όνειρα, (#Bold Dream, 2024, mixed media & Acrylics, 152×102 cm), με μια απροκάλυπτη, προσωπική, χειρονομιακή τεχνοτροπία και δηλώνει ότι:«…η πηγή της έμπνευσης παραμένει σταθερά η συναισθηματική απόδοση της εκάστοτε δημιουργικής στιγμής, έτσι το κάθε έργο μου προσφέρει μια διαφορετική ατομική μετάφραση, διαμέσου της αφηρημένης αποτύπωσης».
Σχετικά με την Εβίτα Θηρεσία Λεβεντάκη:
Η Εβίτα Λεβεντάκη για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο μόδας, την παραγωγή ενδυμάτων, τη δημιουργία κοσμημάτων και τη διακόσμηση. Σπούδασε Σχέδιο Μόδας στην Ecolle Bellcoure Lyon και στη Σχολή Βελουδάκη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και κατάγεται από την ιστορική οικογένεια Στάντζου (βαυαρικής καταγωγής) η οποία μετοίκησε στην Ελλάδα την περίοδο του Όθωνα και αποτέλεσε μέρος της αυλής του. Γαλουχήθηκε σε ένα αμιγώς καλλιτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον, όπου οι τέχνες διαδραμάτιζαν πολύ σημαντικό ρόλο. Η γιαγιά της Βούλα Στάντζου από το 1918-1929 εργάστηκε στενά με την Cocco Chanel, ως υπεύθυνη της κολεξιόν του διάσημου οίκου. Η Στάντζου υπήρξε καινοτόμα και στην Ελλάδα, καθώς δημιούργησε τον πρώτο οίκο υψηλής ραπτικής, ενώ ήταν η προσωπική ενδυματολόγος της Φρειδερίκης. Τα νεανικά χρόνια της Λεβεντάκη επίσης στιγματιστήκαν καθοριστικά, από την ανυπέρβλητη επιρροή του καταξιωμένου καλλιτέχνη θείου της Αλέξη Ακριθάκη.
Έπειτα από μια δεκαετή εκπαίδευση στο σχέδιο και στη ζωγραφική (με τον Γιάννη Πέτρου και την Ρόζα Παπά Βεζιρτζή), η Εβίτα Λεβεντάκη αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στη ζωγραφική και πλέον σήμερα έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Η απόφαση της ζωγράφου να εισέλθει επίσημα στο χώρο της τέχνης βασίστηκε στην εσωτερική της ανάγκη, να συνδυάσει ό,τι θεωρεί σημαντικότερο στη ζωή της, την μεγάλη αγάπη της για τη ζωγραφική και τη φιλανθρωπία. Για τον λόγο αυτό, η καλλιτέχνης έχει ήδη δεσμευτεί να παραχωρήσει μέρος των εσόδων της έκθεσης της για τους σκοπούς του Κέντρου Ειδικών Ατόμων Χαρά της Αλεξάνδρας Μαρτίνου.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Thiresia, Golden Wrinkles (detail)