Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Το Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens φιλοξενεί ξανά τον Σουηδό σκηνοθέτη Markus Öhrn, ο οποίος παρουσιάζει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το έργο All that may bleed, βασισμένο σε τραγωδίες του Σοφοκλή.

Από 6 έως 16 Μαΐου, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 –Athens, έντεκα Αθηναίες, υπό την καθοδήγηση του Σουηδού σκηνοθέτη και εικαστικού Μάρκους Ερν, σχηματίζουν μια μπάντα και βουτoύν στο έργο του Σοφοκλή παρουσιάζοντάς το μέσα από μια σειρά σκοτεινών και ατμοσφαιρικών θεατρικών installations στο Aναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Φέρνοντας στο επίκεντρο της σκηνής αυτό που συνήθως κρύβεται, το μακάβριο και το γκροτέσκο των τραγωδιών, πλησιάζουν τα έργα με άξονα το σώμα των ηρώων: Το σώμα που βιώνει την ιστορία και ισοπεδώνεται από αυτήν, πεδίο ακραίας βίας. Το σώμα του άρχοντα και του αδύνατου. Το σώμα του στρατιώτη. Τα σώμα του φιλόσοφου και του επαναστάτη.

Στο Βαλλιάνειο κτίριο, μέρος της Νεοκλασικής Τριλογίας της πόλεως των Αθηνών (Ακαδημία – Πανεπιστήμιο – Εθνική Βιβλιοθήκη) που σχεδίασε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν υπό την επίβλεψη του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, το Aναγνωστήριο μετατρέπεται σε μια αλλόκοτη αρένα για έξι διαφορετικές περφόρμανς και video installations. Οι θεατές στέκουν περιμετρικά, ανάμεσα στους επιβλητικούς ιωνικούς κίονες, κάτω από τη γυάλινη οροφή. Κι ένας γυναικείος Χορός δίνει υπόσταση στις οριακές στιγμές των τραγικών ηρώων του Σοφοκλή: του Αίαντα, της Αντιγόνης,της Ηλέκτρας, του Ηρακλή, του Οιδίποδα, του Φιλοκτήτη…

Απροσδόκητες επιλογές σε σχέση με το έργο του Σοφοκλή μάς κάνουν να αναρωτηθούμε για τη σχέση μας με την τραγωδία σήμερα. Τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του αρχαίου δράματος; Πώς μπορούν έντεκα γυναίκες, μη επαγγελματίες ηθοποιοί, να αφεθούν σε μια ακραία εκφραστικότητα με όχημα αυτές τις ιστορίες; Τι σώζεται μέσα σε αυτά τα έργα από την ωμή, αιματοβαμμένη διάσταση του λαϊκού μύθου;

«…Να κόψω το κεφάλι μου, τα πόδια μου,
κομμάτια να κοπώ, να λυτρωθώ από τη φρίκη
της προσδοκίας…»
(Φιλοκτήτης, 1206)

Συντελεστές

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Markus Öhrn
Δραματουργία: Ευθύμης Θέου
Κοστούμια, Μάσκες & Γλυπτά: TildaLovell
Σχεδιασμός Ήχου & Φωτισμών: DamianoBagli
Βίντεο: JakobÖhrman
Βοηθός Βίντεο: Natasja Loutchko
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Εκτέλεση Παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης
Βοηθός Παραγωγής: Ζωή Μουσχή

Με τις: Σουζάνα Αρκουλή, Ντέπυ Ασλανίδου, Διάνα Ζαχαριάδη, Γιούλη Ζαχαρίου, Άντζελα Ιορδανέσκου, Αφροδίτη Καπάλα, Σάντυ Καραΐσκου, Μάρω Καραμάνη, Μαριαγγέλα Κατσικαλή, Λένα Παμπούκη, Κατερίνα Τριβιζά

Ανάθεση & Παραγωγή: Onassis Culture/FFF
Σε συνεργασία με: INSTITUTET (Σουηδία)
Με την υποστήριξη του Σουηδικού Συμβουλίου Τεχνών

Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

Ευχαριστούμε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για την παραχώρηση του χώρου για την κατασκευή των μασκών και των κοστουμιών, και τους Έλλη Αποστολάκη, Αλέξανδρο Γαρνάβο και Άρτεμη Σγούρου για την πολύτιμη συνεργασία στη δημιουργία τους.

Για την παραχώρηση των αποσπασμάτων των μεταφράσεων ευχαριστούμε:
τις εκδόσεις Παπαδήμας, για τον Αίαντα, σε μετάφραση Παναγή Λορεντζάτου (επιμ. Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος),
τον Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο, για την Αντιγόνη,
τις εκδόσεις Καστανιώτη, για την Ηλέκτρα, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά,
τις εκδόσεις Bibliothèque, για τον Οιδίποδα Τύραννο, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη,
τον Κώστα Βαλάκα και την Ελένη Παπάζογλου, για τις Τραχίνιες,
τον Γιώργο Μπλάνα και τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, για τον Φιλοκτήτη.

Παραστάσεις:

Κυριακή 6 Μαΐου: Ηλέκτρα
Τρίτη 8 Μαΐου: Φιλοκτήτης
Πέμπτη 10 Μαΐου: Αίας
Σάββατο 12 Μαΐου: Τραχίνιες
Δευτέρα 14 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος
Τετάρτη 16 Μαΐου: Αντιγόνη

Video Installation:

Δευτέρα 7 Μαΐου: Ηλέκτρα
Τετάρτη 9 Μαΐου: Φιλοκτήτης
Παρασκευή 11 Μαΐου: Αίας
Κυριακή 13 Μαΐου: Τραχίνιες
Τρίτη 15 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος

Κατάλληλο για θεατές 18+

*Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και των video installations οι θεατές θα στέκονται όρθιοι. Η διάρκεια είναι περίπου 45 λεπτά.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Δευτέρα 7 Μαΐου | 19:00 | Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά

Συζήτηση του κοινού με τους: MarkusÖhrn, Σκηνοθέτης – Γκέλυ Καλαμπάκα, Βοηθός σκηνοθέτη – Γιάννη Λεοντάρη, Σκηνοθέτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τις έντεκα συμμετέχουσες ερασιτέχνες ηθοποιούς

Συντονισμός: Ευθύμης Θέου, Ηθοποιός/Δραματουργός

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ