Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα εορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης – MOYSA που έχει τον τίτλο “Ήρωες“, αλλά και για μια σειρά από τρεις ηχητικές εγκαταστάσεις/performances με τον τίτλο “Περιφράξεις | Διασχίσεις”, που θα πραγματοποιηθούν στους υπαίθριους χώρους του Μεγάρου και στον εξωτερικό φράχτη. Η είσοδος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Ήρωες

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο με παρουσίαση μουσικών συνθέσεων από σύγχρονα Video Games, οι δύο φορείς συνενώνουν και πάλι τα μουσικά τους σύνολα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και τη MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να προσφέρουν στο κοινό της πόλης μια λαμπρή συναυλία, έναν μεγάλο μουσικό εορτασμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για μια μουσική πανδαισία από έργα με κοινή θεματική και τον τίτλο «Ήρωες». Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτεί η επαναστατική Συμφωνία αρ. 3, «Ηρωική» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αρχικά αφιερωμένη στον Μέγα Ναπολέοντα. Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστούν δύο μέρη από τη συμφωνική σουίτα του μπαλέτου «Rodeo» του Αμερικανού συνθέτη Άαρον Κόπλαντ. Το έργο περιγράφει τη ζωή των cowboys και cowgirls, ενώ εμπεριέχει παλιές αμερικάνικες λαϊκές μελωδίες, όπως το τότε γνωστό λαϊκό τραγούδι «Η υποχώρηση του Βοναπάρτη». Σ’ αυτό το έργο θα συμμετέχουν σε ρόλο-έκπληξη και τα πιο μικρά σε ηλικία μέλη της MOYSA. Στo finale της συναυλίας θα ζωντανέψει ο μύθος του θρυλικού επαναστάτη ήρωα θρακικής καταγωγής Σπάρτακου, μέσα από τέσσερα μέρη από τις σουίτες του μπαλέτου του Αράμ Χατσατουριάν «Spartacus».

Πρόγραμμα

Α’ μέρος
L. v. Beethoven, Συμφωνία αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55, «Ηρωική»

Β’ μέρος
Aaron Copland, Rodeo – Σουίτα μπαλέτου
Dance Episodes
– Corral Nocturne
– Hoe Down

Aram Κhatchaturian, Spartacus – Σουίτες μπαλέτου
– Adagio of Spartacus and Phrygia από τη Σουίτα No. 2
– Variation of Aegina and Bacchanalia από τη Σουίτα No. 1
– Scene and Dance with Crotalums από τη Σουίτα No. 1
– Dance of Gaditanae and Victory of Spartacus από τη Σουίτα No. 1

Μουσική διδασκαλία MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μουσική διεύθυνση Λίζα Ξανθοπούλου

Πληροφορίες:
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019
Έναρξη: 21:00
Χώρος: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

*

«Περιφράξεις | Διασχίσεις»

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής (21 Ιουνίου), ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τρεις καλλιτεχνικές δράσεις με κεντρική θεματική: «Περιφράξεις|Διασχίσεις» («Enclosures|Passthroughs»), οι οποίες θα διεξαχθούν στους υπαίθριους χώρους του ΜΜΘ και στην εξωτερική περίφραξη.

Στόχος είναι να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τις έννοιες των περιφράξεων, των ορίων, των συνόρων, αλλά και πειραματισμός σχετικά με τους τρόπους διάσχισης και ακύρωσής τους. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θέλει να εγκαινιάσει μια καλλιτεχνική και ευρύτερη συζήτηση για την έννοια και τις διαστάσεις του δημόσιου χώρου.

Εικόνες της περίφραξης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα

Out on the Inside (ώρες 11.00-23.00)

Σάββας Μεταξάς (μουσικός πειραματιστής), Δανάη Γιαννακοπούλου (θεωρητικός της performance)

Στον φράχτη του Μεγάρου θα τοποθετηθούν ηχεία στραμμένα τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Τα πρώτα θα αναμεταδίδουν ήχους που ηχογραφήθηκαν μέσα στο Μέγαρο και τα δεύτερα ήχους που ηχογραφήθηκαν στον εξωτερικό χώρο. Έτσι, δημιουργείται μια ηχητική όσμωση του μέσα και του έξω, ο φράχτης ως υλικό μέσο διαχωρισμού καταλύεται και οι δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται και αλληλεπιδρούν.

Αποχαιρετισμός (ώρα 20.00)

EscapeLab (Ερευνητικό εργαστήριο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετέχουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μπουρδάκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Καλαούζης, Νίκος Βαμβακάς, Μαγδαληνή Γρηγοριάδου, Γιώργος Λουκάκης, Θεμιστοκλής Λέκκας, Μαρία Λούκου, Βασιλική Νικολαΐδου)

Επάνω στον φράχτη του Μεγάρου θα προσαρμοστούν μηχανισμοί οι οποίοι παράγουν ένα οξύ χτύπημα στο μέταλλο, καθώς και ηχεία τα οποία ενεργοποιούνται με το χτύπημα και αναπαράγουν ηχητικές αφηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται ρωγμές στο ηχοτοπίο του παραλιακού μετώπου, με στόχο να διαρραγεί μια μονότονη καθημερινότητα προς χάριν μιας ελεύθερης διάσχισης του τοπίου.

Fence (ώρα 23.00)

Μιχάλης Σιώνας (σκηνοθέτης), Δημήτρης Μαρωνίδης (συνθέτης), Χρήστος Γούσιος (sound designer)

Μια μεγάλη δια-καλλιτεχνική performance με τη συμμετοχή φοιτητών από τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κινηματογράφου του ΑΠΘ και σπουδαστών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ. Διευθυντές ορχήστρας τοποθετούνται μπροστά στον φράχτη και με απόλυτο συγχρονισμό διευθύνουν τους δεκάδες μουσικούς-εργάτες, οι οποίοι, εξοπλισμένοι με σφυριά, κόφτες, κομπρεσέρ, αλλά και δοξάρια, θα εκτελέσουν ένα ηχητικό έργο αποδομώντας παράλληλα την περίφραξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις αυτές προέκυψαν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο ΟΜΜΘ για την υποβολή σχετικών προτάσεων. Η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε τις τρεις παραπάνω προτάσεις, οι οποίες και χρηματοδοτήθηκαν για την υλοποίησή τους με το ποσό των 2.000 ευρώ η καθεμία.

Λόγω του υψηλού επιπέδου όλων των project που υποβλήθηκαν, η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει επαίνους και σε επιπλέον τρεις προτάσεις («Step-in» – Ελεονώρα Σιαράβα, «Περιφράξεις|Διασχίσεις» – μουσική ομάδα αυτοσχεδιασμού 6daEXit, «Territorial Poetics – Εδαφικές Ποιητικές» – Βασίλης Ψαρράς), με απώτερο στόχο να γίνει κάποια στιγμή δυνατή και η δική τους υλοποίηση.

Πληροφορίες:
21 Ιουνίου 2019

Είσοδος ελεύθερη
Από τις 11.00 έως τις 23.00