Οι τρεις υποψήφιες ταινίες (The Crossing της Johanne Helgeland από τη Νορβηγία, Pinocchio του Matteo Garrone από την Ιταλία, Wolfwalkers των Tomm Moore & Ross Stewart από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο) θα είναι διαθέσιμες για θέαση με ελληνικούς υπότιτλους SDH (Subtitles for Deaf and/or hard of Hearing) στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από 21 ως 24 Απριλίου, ενώ την Κυριακή 25 Απριλίου, ταυτόχρονα σε 38 χώρες, τα συμμετέχοντα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με έμπειρες και έμπειρους κινηματογραφίστριες και κινηματογραφιστές – βραβευμένα μέλη της Ακαδημίας, να ψηφίσουν online και να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής και την βράβευση της νικήτριας ταινίας μέσω live streaming, στο europeanfilmawards

Η πρόσβαση των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα, για την παρακολούθηση αλλά και τη διαδικασία ψηφοφορίας, θα γίνεται με την εισαγωγή ειδικών κωδικών πρόσβασης, οι οποίοι θα στέλνονται στο κάθε συμμετέχον άτομο ξεχωριστά, κατόπιν αίτησής του.

Αν είστε γονείς ή κηδεμόνες νέων 12-14 ετών που θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία, παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή μέσω της online φόρμας που θα βρείτε σε αυτή τη διεύθυνση εδώ. έως την Παρασκευή 2 Απριλίου. Για την συμμετοχή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: yaa.greece@gmail.com

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει την ευκαιρία στα νέα άτομα που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τα απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών, έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να επικοινωνήσουν με συνομήλικά τους άτομα στην Ευρώπη – μια εμπειρία που τα περισσότερα παιδιά ζούνε για πρώτη φορά.

Λειτουργούν επίσης, ως πανευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, ψηφίζοντας τον νικητή αμέσως μετά τις προβολές.

Οι 38 χώρες που συμμετέχουν είναι οι εξής: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ / ΑΥΣΤΡΙΑ /ΒΕΛΓΙΟ / ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ / ΔΑΝΙΑ / ΕΛΒΕΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΘΟΝΙΑ / ΙΡΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ / ΚΟΣΟΒΟ / ΚΡΟΑΤΙΑ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΤΟΝΙΑ / ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / ΜΑΛΤΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ / ΟΥΓΓΑΡΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ / ΡΩΣΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΣΛΟΒΑΚΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ / ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Οι 3 υποψηφιότητες αναδείχθηκαν όπως κάθε χρόνο μετά από μια διαδικασία δύο φάσεων. Αρχικά μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από την Graziella Bildesheim, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (παραγωγός / Ιταλία) και τους επαγγελματίες Levan Dvali (Taoba International Youth Film Festival / Γεωργία), Nicola Jones (Goldener Spatz / Γερμανία), Δημήτρη Σπύρου (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους / Ελλάδα) και Annelot Tijs (Eye Film Institute / Ολλανδία) επέλεξε οκτώ ταινίες. Στη συνέχεια, μια επιτροπή από νέα άτομα 13 ως 14 ετών, που συμμετείχαν παλαιότερα στα Βραβεία Νεανικού Κοινού, ο Matteo (Ιταλία), η Marta (Κροατία), η Anissa (ΗΒ), η Zofia (Πολωνία) και ο Βασίλειος (Ελλάδα) παρακολούθησαν τις οκτώ ταινίες και επέλεξαν τις τρεις ως υποψήφιες.

THE CROSSING της Γιοχάνε Χέλγκελαντ, Νορβηγία, 85’, μεγάλου μήκους μυθοπλασίας

Η ιστορία της δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Όττο, των οποίων οι γονείς είναι μέλη του Νορβηγικής Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μέρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1942, οι γονείς της Γκέρντα και του Όττο συλλαμβάνονται, αφήνοντας τα αδέρφια μόνα τους. Μετά τη σύλληψη, ανακαλύπτουν δύο παιδιά εβραϊκής καταγωγής, τη Σάρα και τον Ντάνιελ, που κρύβονται στο υπόγειο του σπιτιού τους. Είναι πλέον στο χέρι της Γκέρντα και του Όττο να τελειώσουν αυτό που άρχισαν οι γονείς τους: Να βοηθήσουν τη Σάρα και τον Ντάνιελ να ξεφύγουν από τους Ναζί να διασχίσουν τα σύνορα προς την ουδέτερη Σουηδία και να ξαναβρούν την οικογένειά τους. Το Πέρασμα είναι μια ταινία για την αυτοπεποίθηση, την ανιδιοτελή αφοσίωση και το θάρρος που δείχνουν ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά.

WOLFWALKERS των Τομ Μουρ & Ρος Στιούαρτ, Ιρλανδία, 103’, μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων

Σε μια εποχή δεισιδαιμονιών και μαγείας, μια νέα μαθητευόμενη κυνηγός, η Ρόμπιν Γκουντφέλοου, ταξιδεύει με τον πατέρα της στην Ιρλανδία για να εξαλείψουν την τελευταία αγέλη λύκων. Εξερευνώντας τα απαγορευμένα εδάφη έξω από τα τείχη της πόλης, η Ρόμπιν γίνεται φίλη με τη Μεμπ, ένα κορίτσι με ελεύθερο πνεύμα, μέλος μιας μυστηριώδους φυλής, της οποίας τα μέλη φημολογείται ότι έχουν τη ικανότητα να μεταμορφώνονται σε λύκους τη νύχτα. Καθώς ψάχνουν για τη χαμένη μητέρα της Μεμπ, η Ρόμπιν ανακαλύπτει ένα μυστικό που την τραβάει στον μαγευτικό κόσμο των Wolfwalkers και κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε αυτό που ο πατέρας της έχει βαλθεί να καταστρέψει.

ΠΙΝΟΚΙΟ | PINOCCHIO του Ματέο Γκαρόνε, Ιταλία, 125’, μεγάλου μήκους φαντασίας

Ο Τζεπέτο είναι ένας ηλικιωμένος ξυλουργός που κατασκευάζει μια μαριονέτα. Αλλά συμβαίνει κάτι μαγικό. Η αναιδής μαριονέτα αρχίζει να μιλάει, να τρέχει και να τρώει όπως κάθε μικρό αγόρι. Ο Τζεπέττο τον ονομάζει Πινόκιο και τον μεγαλώνει σαν να είναι γιος του. Αλλά ο Πινόκιο δυσκολεύεται να παραμείνει υπάκουος. Από την κοιλιά ενός τεράστιου ψαριού, στη χώρα των παιχνιδιών και των θαυμάτων. Η πιστή του φίλη, η νεράιδα με τα τυρκουάζ μαλλιά, προσπαθεί να τον κάνει να δει πως το όνειρό του – να γίνει αληθινό αγόρι – δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθεί αν ο Πινόκιο δεν αλλάξει τους τρόπους του. Το θρυλικό παραμύθι ζωντανεύει με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Ρομπέρτο Μπενίνι.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 2009 με στόχο να ενώσει τους κινηματογραφιστές όλων των δημιουργικών ειδικοτήτων, όλων των τάσεων και όλων των γενεών που διαμορφώνουν το κινηματογραφικό τοπίο της χώρας. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, γεμάτα εξωστρέφεια, γιορτή και ανταλλαγή, μετρά 560 μέλη, 223 μεγάλου και 342 μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 191 ντοκιμαντέρ και 21 animation, ποικίλες δράσεις με διεθνείς καλεσμένους και προβολές ταινιών σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεργάζεται με πληθώρα οργανισμών από τον χώρο του πολιτισμού.

Η ΕΑΚ είναι μέλος του δικτύου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Κινηματογράφου, δραστηριοποιείται με κύριο στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του Ελληνικού Κινηματογράφου και κάθε χρόνο διοργανώνει μεταξύ άλλων τα Βραβεία ΙΡΙΣ, τα μοναδικά ετήσια εθνικά κινηματογραφικά βραβεία, τιμώντας και βραβεύοντας τους επαγγελματίες του κινηματογράφου.
hellenicfilmacademy.gr ||greekfilmacademy

Λίγα λόγια για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ιδρύθηκε το 1997 και από τότε προβάλλει και προωθεί ποιοτικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους απ’ όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει συνεισφέρει έτσι στη διαμόρφωση των νεότερων γενιών σινεφίλ κοινού στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, οργανώνοντας από το 2001 την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, συνεισφέρει στην ενεργοποίηση των παιδιών και των νέων ως δημιουργών, προβάλλοντας τις ταινίες που γυρίζουν μόνα τους τα παιδιά και προσφέροντας βιωματική εκπαίδευση στην κινηματογραφική γλώσσα και τα κινηματογραφικά μέσα.
olympiafestival.gr || olympiafestival

Λίγα λόγια για το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας ιδρύθηκε το 2018 για να υποστηρίξει και να προωθήσει την παγκόσμια δημιουργική κινηματογραφική παραγωγή για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Στόχος του είναι να ψυχαγωγήσει, να εμπνεύσει και να συγκινήσει το νεανικό κοινό παρουσιάζοντας ένα πλούσιο, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον κινηματογραφικό πρόγραμμα από όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ είναι ετήσιο, γίνεται στην αρχή του χειμώνα και περιλαμβάνει προβολές για όλη την οικογένεια, σχολικές προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα.
athicff.com || athicff

Λίγα λόγια για το CineDoc Kids

Τον Ιανουάριο του 2017 το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου CineDoc Kids άνοιξε την αυλαία του για πρώτη φορά στο κοινό με προβολές για παιδιά και νέους. Οι ταινίες του φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας έτσι ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό. Τα παιδιά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο συμμετέχοντας ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών.Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια, που προσφέρουν την ευκαιρία στο κοινό να έρθει πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου.

Από το 2019, το CineDoc Kids έχει διευρύνει το δίκτυο προβολών του σε νησιά της Ελλάδας, μέσω του δικτύου CineDoc Island, προβάλλοντας παιδικές ταινίες μυθοπλασίας καθώς και ντοκιμαντέρ για μικρούς και μεγάλους σε Αίγινα, Αλόννησο, Αμοργό, Άνδρο, Δονούσα, Κέα, Κεφαλονιά, Κίμωλο, Κύθηρα, Μήλο, Σίφνο και Τήνο. Στα νησιά, προβάλλονται ταινίες που ξεχωρίζουν για τη δημιουργική ματιά τους πάνω σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τέχνη, το περιβάλλον και την κοινωνία.

cinedoc.gr ||CineDoc