Ο κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ και το CLASSICAL RADIO παρουσιάζουν στο πλαίσιο των LIVE OPERA NIGHTS …

την τελευταία όπερα του ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ “Falstaff” σε ζωντανή μετάδοση από την Όπερα του Παρισιού την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 20.30.

Περισσότερες πληροφορίες

Όπερα σε 3 πράξεις του Τζουζέπε Βέρντι από λιμπρέτο του Μπόιτο, βασισμένο σε έργο του Σαίξπηρ.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1893 στη Σκάλα του Μιλάνου με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήταν η τελευταία όπερα που έγραψε ο Ιταλός συνθέτης και μόλις η δεύτερη κωμωδία σε όλο του το έργο! Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα των τελευταίων χρόνων του Βέρντι. Ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης, αρκετά πλούσιος εκείνη την περίοδο, δεν είχε γράψει τίποτα για δέκα ολόκληρα χρόνια. Η συνεργασία του, όμως, με τον νέο Μπόιτο, φάνηκε να τον ανανεώνει. Έτσι, στα 80 του χρόνια, έχοντας κάνει την απαραίτητη για τον ίδιο παύση, δημιουργεί το Φάλσταφ, απελευθερωμένο από τα στενά όρια της όπερας.
Σύνοψη: Στο Ουίνδσορ, ο χοντρός Φάλσταφ ζει ράθυμα στο πανδοχείο, περιτριγυρισμένος από μια αυλή χαρούμενων αλητών. Επειδή θεωρεί τον εαυτό του πάντοτε νέο και ωραίο, αποπειράται να κατακτήσει δύο αστές, οι οποίες, με τη βοήθεια της κυρίας Κουίκλι, κανονίζουν να τον γελοιοποιήσουν σε όλη την πόλη. Ο Φάλσταφ, γελοιοποιημένος μετά από τη φάρσα που του έστησαν, συμπεραίνει από τις περιπέτειές του ότι ολόκληρος «ο κόσμος είναι μια φάρσα».

Διεύθυνση Ορχήστρας: Daniel Oren | Σκηνοθεσία: Dominique Pitoiset | Διάρκεια: 153 λεπτά | Γλώσσα: Ιταλικά
Ambrogio Maestri – Sir John Falstaff, Artur Rucinski – Ford, Paolo Fanale – Fenton, Raúl Giménez – Dottore Cajus, Bruno Lazzaretti – Bardolfo, Mario Luperi – Pistola, Svetla Vassileva – Mrs Alice Ford, Elena Tsallagova – Nannetta, Marie-Nicole Lemieux – Mrs Quickly, Gaëlle Arquez – Mrs Meg Page

Πράξη πρώτη

Σκηνή πρώτη: Ο Σερ Τζον Φάλσταφ, μόλις έχει γράψει δύο γράμματα, όταν ο Ντοτόρε Καζους αρχίζει να κατηγορεί εκείνον και τους φίλους του Μπαρντόλφο  και Πιστόλα, ότι σκόπευαν να τον μεθύσουν για να τον ληστέψουν. Οι τρεις τους γελούν, τον κοροϊδεύουν και τον πετούν έξω απ’ το πανδοχείο, όμως όταν ο σερβιτόρος φέρνει τον λογαριασμό, ο Φάλσταφ αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καθόλου χρήματα για να πληρώσει. Τότε αρχίζει να κατηγορεί τους φίλους του ότι είναι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή του, και τους εκμυστηρεύεται τον τρόπο που έχει σκεφτεί για να βγάλει χρήματα. Είναι σίγουρος ότι δύο εύπορες κυρίες, η Άλις Φορντ και η Μέγκ Πέιτζ είναι έτοιμες να πέσουν στην αγκαλιά του. Έτσι, έχει σκεφτεί ένα σχέδιο για να κερδίσει και τις δύο και να αποκαταστήσει τα οικονομικά του με τον ευκολότερο τρόπο. Έτσι, τους δίνει τα ερωτικά γράμματα που είχε γράψει πριν από λίγο και ζητά απ’ τον καθένα να τα παραδώσει στις δύο υποψήφιες συντρόφους του.
Σκηνή Δεύτερη: Η Άλις Φορντ με την κόρη της Νανέτα συναντούν την κυρία Κουίκλι και την Μέγκ Πέιτζ. Η Άλις μιλά για το γράμμα που έλαβε και η Μεγκ αντιλαμβάνεται ότι έχει λάβει ακριβώς το ίδιο. Οι δύο γυναίκες καταλαβαίνουν αμέσως τα σχέδια του Φάλσταφ και αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση για την ανήθικη συμπεριφορά του. Παράλληλα, ο Μπαρντόλφο και ο Πιστόλα, θέλοντας κι εκείνοι να εκδικηθούν τον Φάλσταφ που τους κατηγόρησε για την κατάστασή του, ενημερώνουν τον σύζυγο της κυρίας Φορντ ότι η τιμή του διακυβεύεται. Όλοι, άντρες και γυναίκες, έχουν ο καθένας τον δικό του λόγο να καταστρώσει ένα σχέδιο εναντίον του Φάλσταφ, ενώ παράλληλα η Νανέτα, η κόρη  της κυρίας Φορντ είναι κρυφά ερωτευμένη με τον νεαρό Φέντον, και βρίσκουν την ευκαιρία μέσα στην αναστάτωση να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για μερικά φιλιά.

Πράξη Δεύτερη

Σκηνή Πρώτη: Η κυρία Κουίκλι πηγαίνει στον Φάλσταφ, φέρνοντάς του δήθεν μηνύματα από την Άλις και την Μεγκ. Η Άλις λέει, εκμεταλλευόμενη την απουσία του συζύγου της, τον περιμένει απόψε κιόλας, ενώ η Μεγκ είναι πολύ στεναχωρημένη γιατί δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε λεπτό προς το παρόν απ’ τον σύζυγό της. Ο Φάλσταφ έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, τον επισκέπτεται ο κύριος Φόρντ, προσποιούμενο κάποιον άλλο που είναι ερωτευμένος με την κυρία Φόρντ και ζητάει την βοήθεια του Φάλσταφ για να την κατακτήσει. Τότε ο Σερ Τζον του αποκαλύπτει ότι έχει ήδη εκείνος ραντεβού μαζί της. Ο Φορντ, μη γνωρίζοντας τίποτα για τα σχέδια της γυναίκας του είναι πεπεισμένος ότι τον απατά. Φεύγει απ’τον Φάλσταφ και μονολογεί ρίχνοντας κατάρες σε όλες τις γυναίκες.

Σκηνή Δεύτερη: Όλες οι γυναίκες είναι σε καλή διάθεση καθώς προετοιμάζουν την εκδίκησή τους προς τον Φάλσταφ, εκτός από τη Νανέτα, γιατί ο πατέρας της θέλει να την παντρέψει με τον Ντοτόρε Κάζους. Ο Φάλσταφ καταφτάνει για το ραντεβού με την Άλις Φορντ. Ωστόσο, έρχεται φανερά ανήσυχη η κυρία Κουίκλι γιατί ο Φορντ έρχεται αιφνιδιαστικά. Αρχικά κρύβουν πρόχειρα τον Φάλσταφ και μετά μέσα στο καλάθι με τα άπλυτα. Ο Φορντ έρχεται με τον Ντοτόρε Κάζους και μερικούς γείτονες. Εν τω μεταξύ η Νανέτα βρίσκει ευκαιρία μέσα στην όλη αναστάτωση να συναντηθεί με τον Φεντόν, όμως ο ήχος απ’τα φιλιά τους κάνει τον Φορντ να νομίζει πως πρόκειται για τη γυναίκα του και τον Φάλσταφ. Αφού αποκαλύπτει το νεαρό ζευγάρι, ακόμη πιο θυμωμένος συνεχίζει να ψάχνει μέσα στο σπίτι κι εκείνη την ώρα εμφανίζεται η Άλις που ζητά από κάποιους υπηρέτες να πετάξουν το καλάθι με τα άπλυτα απ’ το παράθυρο… στο ποτάμι.


Πράξη Τρίτη

Σκηνή Πρώτη: Μετά το απρόοπτο μπάνιο του, ο Φάλσταφ πίνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί όταν η κυρία Κουίκλι έρχεται με νέα από την Άλις. Του ζητά ταπεινά συγγνώμη και στο γράμμα της δηλώνει την επιθυμία της να γίνει το ραντεβού τα μεσάνυχτα. Η Άλις έχει βάλει όλους στο σχέδιο εκδίκησης, ενώ ο Φορντ, πιστεύει ότι θα εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις για να πείσει τη Νανέτα να παντρευτεί τον Νοτοτόρε Κάζους, χωρίς όμως να έχει καταλάβει ότι η κυρία Κουίκλι έχει αντιληφθεί το σχέδιό του.

Σκηνή Δεύτερη: Τα μεσάνυχτα, ο Φάλσταφ έμελε να συναντήσει την Βασίλισσα των Νεράιδων και ένα πλήθος φανταστικών πλασμάτων οι οποίοι θα τον έκαναν να μετανιώσει και να ζητήσει συγγνώμη για όλα του τα λάθη, ενώ παρά τα σχέδια του Φορντ, η Νανέτα θα μπορέσει να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Όταν έπεσαν οι μάσκες όλοι αντιλήφθηκαν ότι με ένα καλό κόλπο μπορεί να αποκατασταθεί η ισορροπία σε όλους τους τομείς, και ο ίδιος ο Φάλσταφ να μονολογήσει ότι ολόκληρος «ο κόσμος είναι μια φάρσα»!

Η φιγούρα του Φάλσταφ: Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ δημιούργησε τον ήρωα σερ Τζον Φάλσταφ για το δίπρακτο δράμα «Ερρίκος Δ’» (1597). Στο δράμα «Ερρίκος Ε’» (1599) ανακοινώνεται ο θάνατος του Φάλσταφ. Ο χαρακτήρας του Φάλσταφ βασίστηκε στον σερ Τζον Όλντκαστλ (1378-1417), αρχηγό της σέκτας των Λολλάρδων. Απαγχονίστηκε ως αιρετικός και συνωμότης κατά του βασιλιά. Στην πρώτη εκδοχή του «Ερρίκου Δ’», ο Φάλσταφ ονομαζόταν ακόμα Όλντκαστλ. Ο Σαίξπηρ άλλαξε το όνομα ύστερα από διαμαρτυρίες των απογόνων του πραγματικού ιππότη. Το όνομα Φάλσταφ θυμίζει τον σερ Τζον Φάλσταφ. Έτσι είχε ονομάσει ο Σαίξπηρ ένα δειλό ιππότη στο πρώτο μέρος του δράματος «Ερρίκος» (1589). Και ο Φάλσταφ ήταν ιστορικό πρόσωπο, ένας στρατιώτης καριερίστας στον Εκατονταετή Πόλεμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ:

22 Απριλίου 2013 – Hansel and Gretel – Opera de Paris (Ζωντανή Μετάδοση)
13 Μαΐου 2013 – La Gioconda – Opera de Paris ( Zωντανή Μετάδοση)