23.000 ήταν οι συμμετοχές στο φετινό, έκτο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου, ανέδειξε 27 νικητές και 100 διακριθέντες με Κριτική Επιτροπή την Μαρίνα Βρανόπουλου (Ιδρύτρια της πλατφόρμας Δύο Χωριά και Γενική Συντονίστρια του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας), την Χαρά Μαραντίδου (αρχιτέκτων- εικαστικός), τον Χάρη Παριανό (CEO McCann Worldgroup Greece), τον Δημήτρη Φακίνο (Διευθυντής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης) και τον Αντωνάκη Χριστοδούλου (καλλιτέχνης). Πρωταγωνιστής φέτος ήταν ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο φωτισμού του 1ου αιώνα μ.Χ. που εκτίθεται στον 2ο όροφο του Μουσείου στην έκθεση «Αρχαία Ελληνική Τέχνη-Μια ιστορία με εικόνες».
Εκτός από σχολεία και παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, στο διαγωνισμό συμμετείχαν και σχολεία από όλο τον κόσμο, όπως από Αμερική, Ρωσία, Καναδά, Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, αλλά και πολλά ειδικά σχολεία, όπως το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, το επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας, το Δημοτικό Σχολείο Σερρών, η ΕΛΕΠΑΠ, το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας Ευρυνόμη, τα ΑΜΕΑ Αργυρούπολης κ.ά. Για πρώτη φορά, τρεις νικητές από κάθε τάξη, από το προνήπιο μέχρι την 6η Δημοτικού και από τα ειδικά σχολεία, θα πάρουν από ένα Cycladic Art Box!
Τα έργα των νικητών καθώς και μία επιλογή έργων από τις 23.000 συμμετοχές θα παρουσιαστούν στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «Φαντάσου τι κρύβει το λυχνάρι» που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, 18.00-20.30, με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμια ημέρα Μουσείων, θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 3 Ιουνίου, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Mουσείου.
Στη διάρκεια των εγκαινίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα έργα των παιδιών και να γνωρίσουν από κοντά το αυθεντικό λυχνάρι στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου! Επίσης τα παιδιά θα μπορούν να δημιουργήσουν μπλουζάκια χρωματίζοντας το σχέδιο του λυχναριού με ειδικούς μαρκαδόρους και να παρακολουθήσουν αφηγήσεις παραμυθιών με τις «Παραμυθοκόρες», όπου τα παραμύθια θα ζωντανεύουν μέσα από τα σκίτσα του εικονογράφου Δημήτρη Κάσδαγλη, δημιουργώντας ένα κόμικ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ώρες αφηγήσεων παραμυθιών:
18.30-19.15
19.30-20.15 (επανάληψη)
Δεν απαιτείται κράτηση θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα έχουν συνεχή ροή