Φαουστουπής (Ρουμπελστίλτνσκιν), των αδελφών Γκριμ ξανά στο Εργαστήρι Μαιρηβή-Αναβολή

Οι Κυριακάτικες Κουκλοπαραστάσεις ξεκινούν στο Εργαστήρι Μαιρηβή με το έργο «Φαουστουπής» ή «Ρουμπελστίλτνσκιν», των αδελφών Γκριμ.

Είναι μικροσκοπικός, αναιδέστατος, αινιγματικός και σπιρτόζος.
Πραγματοποιεί κάθε σου ευχή αλλά μπορεί να σου πάρει ό,τι αγαπάς και πιο πολύ.
Είναι ένα αίνιγμα, μια τρέλα και μια ζαβολιά.
Είναι ένα ψέμα που την αλήθεια κυνηγά.
Το όνομα του ποιος θα το βρει;
Κανείς δεν ξέρει πως τον λεν «Φαουστουπή»!!!

Η ιστορία του «Φαουστουπή», κατά κόσμον “Ρουμπελστίλτσκιν”, χάνεται στα 1808, όταν τυχαία την ανακάλυψαν και την πρόσθεσαν στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ. Η προσπάθεια της κόρης του μυλωνά που πρέπει να κάνει το άχυρο χρυσάφι (!), δουλεύτηκε εντατικά από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε τελικά το 1812. Από τότε το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές.

Ο Ρουμπελστίλτσκιν ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας όνομα, γλώσσα, πατρίδα και συχνά όψη!

Μέσα στο παραμύθι αντηχούν αρχαϊκές θρησκευτικές δοξασίες για τη δύναμη της επίκλησης των ονομάτων, που γίνονται ακόμα αποδεκτές και από τις σύγχρονες θρησκείες. Όποιος μάθει το μυστικό όνομα ενός πλάσματος μπορεί να το εξουσιάσει, να το κάνει σκλάβο ή φίλο του.

Το παραμύθι μας μιλά και για τον κίνδυνο των υπερβολικών επιθυμιών, της φιλοδοξίας και της καύχησης. Όποιος δεν μπορεί να ελέγξει την επιθυμία και την αλαζονεία του, κάποια στιγμή θα συναντήσει στη ζωή του τον Φαουστουπή!

Η ιστορία…

Ένας γέρος μυλωνάς καμαρώνει για τις χάρες της κόρης του, λέγοντας ότι «άχυρο πιάνει και χρυσάφι γίνεται», σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία. Το ακούει ο νεαρός βασιλιάς και παρερμηνεύοντας τα λόγια του μυλωνά, την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι. Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα μικρό παράξενο ανθρωπάκι, ο Φαουστουπής. Αυτός της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι, αρκεί να…

Συντελεστές

Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης
Κείμενο: Ισμήνη Καμπανέλλη, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου
Τεχνική επιμέλεια: Ρικάρντο Ντι Λάουρο
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Μουσική επεξεργασία – ενορχήστρωση: Γιώργος Παυλάκος

Διάρκεια: 60’

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ