Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου …
Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν την έκθεση «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια» του Σπύρου Στάβερη. Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας, που περιλαμβάνει περίπου 300 έργα του γνωστού Έλληνα φωτογράφου από το 1982 μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας εικόνες δρόμου, αστικής ζωής, πορτρέτα επωνύμων και ανωνύμων, στιγμιότυπα κάθε είδους γεγονότος -από νησιωτικά πανηγύρια μέχρι και λούμπεν σκηνές- όπως και ταξίδια του ίδιου του φωτογράφου: Έναν κόσμο χωρίς περιθώρια.
Τα έργα παρουσιάζονται μέσα από τις ενότητες: «Η αρχή», «Η αναζήτηση», «Το θέαμα», «Οι πρωταγωνιστές», «Τα παρασκήνια», «Η γιορτή». Μέρος των έργων παρουσιάζεται σε μορφή προβολής-slideshow.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, τον σχεδιασμό και την οργάνωση οι Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος και την οργάνωση παραγωγής η Άννα Μηλώση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Εκθεσιακός κύκλος του ΜΦΘ: Φωτογραφία και Κινηματογράφος Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται επίσης ένα φιλμ αφιερωμένο στο έργο και την πορεία του δημιουργού (Σκηνοθεσία: Πάνος Θωμαΐδης).
Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί η έκδοση-μονογραφία «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια. Σπύρος Στάβερης 1982-2011» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Ορισμένα έργα ενδέχεται να θίξουν την ευαισθησία του κοινού. Ανήλικα άτομα θα πρέπει να συνοδεύονται για την είσοδό τους στην έκθεση.
«O Σπύρος Στάβερης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από τις δημοσιεύσεις των φωτογραφιών του στον έντυπο περιοδικό τύπο από τη δεκαετία του 1990 και ένθεν. Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει πως το φάσμα των ενδιαφερόντων του, όπως και η γραφή του, δεν περιορίζονται ούτε σε εκείνη την εποχή, ούτε σε εκείνες τις εικόνες.
Δεν είναι μόνο τα κορίτσια της οδού Αθηνάς, τα “σκυλάδικα”, η λούμπεν Αθήνα, το lifestyle της κοσμικής νύχτας, οι καλτ φιγούρες, με τις οποίες καταπιάνεται ο δημιουργός. Φωτογραφίζει το αστικό τοπίο, τη διονυσιακή πλευρά των νησιωτικών πανηγυριών, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ανώνυμους και επώνυμους), τα γεγονότα και τις διαδηλώσεις στον δρόμο, την καθημερινή ζωή, ενώ επίσης ταξιδεύει. Έτσι άλλωστε ξεκινάει και τη φωτογραφική του πορεία: με ένα ταξίδι που χρηματοδοτεί μόνος του στην Τουρκία το 1987.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “φωτογράφο χωρίς ιδιότητες”. Όμοια με τον ήρωα του Μούζιλ και ο Στάβερης προφανώς προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τις συμβάσεις, να παρεισφρήσει στον πολύπλοκο ιστό της καθημερινότητας και να φωτογραφίζει. Συνεχώς. Η αγάπη του προς την εικόνα ξεκινά από τον κινηματογράφο, ενώ στις αναμνήσεις του κυριαρχεί και η εικόνα ενός τσίρκου. Το “θέαμα” δηλαδή. Με αυτό ξεκινά ως αυτοδίδακτος φωτογράφος και με αυτό συνεχίζει στα επόμενα τριάντα χρόνια, αλλά με διευρυμένη και τέλος αντεστραμμένη τη σημασία του.
Εικόνες που κανονικά ήταν εγκλωβισμένες στην “κοινωνία του θεάματος”, επανοηματοδοτούνται από τον δημιουργό και αποκτούν βάθος για να ξαναπροσφερθούν προς βορά του ίδιου του κοινού – αλλά αυτή τη φορά, σμιλεμένες από την πλάγια ματιά του.»
Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Σπύρος Στάβερης
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Μέχρι το 1974 έζησε στο Παρίσι και από τότε έως το 1985 μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Έχει ελληνική και γαλλική υπηκοότητα. Σπούδασε Ιστορία στο Παρίσι (Universite Paris VII και Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Από το 1989 εργάζεται ως φωτογράφος, κυρίως στον ελληνικό και ξένο Τύπο.
Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τα διεθνή έντυπα: Liberation, L’Hebdo, Paris Match, Courrier International, Magazine Air France, France Dimanche, Vice, καθώς και με τα ελληνικά: Γυναίκα, ΒημαDonna, Marie Claire, Madame Figaro, Look, Ένα, Κλικ, Μετρό, Έψιλον, Κ, Εικόνες, ΒηMagazino, Tαχυδρόμος, Big Fish, Symbol, 01, Εικόνες του κόσμου, View, Cover Story, Lifo.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές. Έργα του παρουσιάζονται σε διάφορες εκδόσεις για τη φωτογραφία, όπως στους καταλόγους των εκθέσεων The Aegean Archipelagos, an Aquatic Metacity (2006, επιμελητές ελληνικής συμμετοχής: Κατερίνα Κοτζιά, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Λόης Παπαδόπουλος, Κορίνα Φιλοξενίδου) και Κιβωτός (2010, επιμελητές ελληνικής συμμετοχής: Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης) στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στα λευκώματα Η Ελλάδα μέσα από τη φωτογραφία. 160 χρόνια οπτικές μαρτυρίες (εκδόσεις «Μέλισσα», 2007), Τόπος και Άνθρωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής (2004) και στην ειδική έκδοση Still Life του περιοδικού Vice (2010). Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Είναι μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Fosphotos και εκπροσωπείται από την Elika Gallery. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Επιλεγμένες εκθέσεις:
2011: Προβολή: Φωτογραφίες από το Σύνταγμα / Έκθεση: Το υπόγειο, 3 Μπιενάλε της
Αθήνας
2011: Προβολή: Athens Calling, Fosphotos, ReMap3, Αθήνα
2011: Art-Athina, Elika Gallery, Αθήνα
2011: Φεστιβάλ διαφορετικότητας, ομαδική, Booze Cooperativa, Αθήνα
2011: Mountain / Hope, Kunsthalle Athena, ομαδική, Αθήνα
2011: Σύγχρονη Ελληνίδα, ΒΗΜΑdonna, ομαδική, πολυχώρος Hub, Αθήνα
2011: Τόπος, Σύγχρονες ματιές στο ελληνικό τοπίο, PhotoBiennale / 21 ^ιεθνής
Φωτογραφική Συνάντηση, ομαδική, Αίθουσα Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης,
Ιταλία
2010: Facebook 1, Elika Gallery, ατομική έκθεση, Αθήνα
2010: Ορίζοντες, ^ΕΘ, Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, Θεσσαλονίκη
2010: Nocturno, PhotoBiennale / 21 ^ιεθνής Φωτογραφική Συνάντηση, Κέντρο
Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
2010: Τόπος, Σύγχρονες ματιές στο ελληνικό τοπίο, PhotoBiennale / 21 ^ιεθνής
Φωτογραφική Συνάντηση, ομαδική, Art+Cafè – Le Méridien Turin Art+Tech, Τορίνο,
Ιταλία
2010 Naked City, ομαδική, Lifo, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα
2010 Who we are, ομαδική, Ligtroom, Αθήνα
2009 Were we live, ομαδική, Lightroom, Αθήνα
2009 Society, με τον Γεράσιμο ^ομένικο, Lightroom, Αθήνα
2008: Μια νύχτα στην πόλη, PhotoBiennale 2008-Βραβείο Pilsner Urquell /
Photomuseum, Booze Cooperativa, Αθήνα
2006 Photonic Moment, Μήνας της Φωτογραφίας, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
2006 Τα πρόσωπα των ανθρώπων. (Ελληνική συμμετοχή: Το Αιγαίο, Μια διάσπαρτη
πόλη), Biennale di Architettura di Venezia, Ιταλία
2005-6 Carte Blanche IV και V, Booze Cooperativa, Αθήνα
2005 Aτομική έκθεση, Mommy, Αθήνα
2004 Catch the Light, πρόγραμμα υπαίθριων εκθέσεων, Ολυμπιακή Επιτροπή Αθήνα
2004
2000 Περιοχές και Κοινότητες, Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου και Galerie
Μunicipale du Chateau d Eau, Toulouse, Γαλλία
1990 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τον Γιώργο Μαρίνο
1989 Galerie Imagine, Παρίσι, Γαλλία