Μια ουγγρική οικογένεια συγκρούεται. Τρεις διαφορετικές γενιές διαφωνούν για εξαιρετικά επίκαιρα και επώδυνα ζητήματα ταυτότητας και διαφορετικότητας. Ο πολυβραβευμένος Κορνέλ Μουντρούτσο μαζί με τον ουγγρικό θίασο Proton Theatre εξερευνούν επί σκηνής αν και πώς μπορούν να συνυπάρξουν η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και η ανάγκη για ατομική ελευθερία.
Parallax: όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία που τα παρατηρούμε
Τρεις γενιές. Μία οικογένεια. Ένα μικρό διαμέρισμα στη Βουδαπέστη. Η γιαγιά, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, έχει μάθει να κρύβει την εβραϊκή της ταυτότητα. Η κόρη της προσπαθεί να αποδείξει την εβραϊκή της ταυτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει στον γιο της μια θέση σε σχολείο κοντά στο νέο τους σπίτι στο Βερολίνο. Ενήλικος πια εκείνος, αποτινάσσει κάθε ταυτότητα, εκτός από τη σεξουαλική που έχει επιλέξει συνειδητά.
Όλοι εκφράζουν τις ίδιες ερωτήσεις: μπορούμε να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από τα κληρονομικά τραύματα; Πότε η ταυτότητα αποτελεί προνόμιο και πότε βάρος; Όλα εξαρτώνται από την οπτική γωνία του καθενός. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και ο τίτλος του έργου, Parallax: την προφανή αλλαγή θέσης και θέασης ενός αντικειμένου.
Μια σκληρή διαγενεακή αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μια τρυφερή και σαφή προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των ατομικών και των συλλογικών αφηγήσεων. Θέατρο, μουσική και χορός συνδυάζονται με τα φαντασμαγορικά οπτικά εφέ, καθρεπτίζοντας το παρόν και το παρελθόν.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ποιος είναι ο Kornél Mundruczó
Ο Ούγγρος σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον τρόπο που η σύγχρονη κοινωνία μεταμορφώνει τις οικογενειακές δομές. Ο Μουντρούτσο έχει κερδίσει το φεστιβαλικό κοινό με την οξύτητα της ματιάς του σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Μετά το Imitation of Life το 2018 και το Pieces of a Woman το 2021, επανέρχεται στο Φεστιβάλ με το έργο Parallax.
Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1975, σπούδασε στο Ουγγρικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου και Θεάτρου. Το 2009 ίδρυσε τον ανεξάρτητο θεατρικό οργανισμό Proton Theatre σε συνεργασία με τη θεατρική παραγωγό Dóra Büki. Από τότε περιοδεύει συνεχώς στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ, με τις παραστάσεις: The Ice, Frankenstein-Project, Hard To Be a God, Disgrace, Dementia, Last. Το 2017 ήταν υποψήφιος για το Faust Award με το έργο Imitation of life.
Ταυτότητα παράστασης:
Parallax
- Κείμενο Kata Wéber
- Σκηνοθεσία Kornél Mundruczó
- Δραματουργία Soma Boronkay, Stefanie Carp
- Σκηνικά Monika Pormale
- Κοστούμια Melinda Domán
- Φωτισμοί András Éltető
- Μουσική Asher Goldschmidt
- Χορογραφία Csaba Molnár
- Βοηθός σκηνοθέτη Soma Boronkay
- Παίζουν Lili Monori Éva, Emőke Kiss-Végh Léna, Erik Major Jónás, Roland Rába Márk, Sándor Zsótér László, Csaba Molnár Gábor, Soma Boronkay Kornél
- Υπεύθυνη παραγωγής Dóra Büki
- Βοηθός παραγωγής Henrietta Horváth
- Καλλιτεχνική διεύθυνση Miklós Kékesi
- Τεχνική διεύθυνση András Éltető
- Παραγωγή Proton Theatre
- Συμπαραγωγή Odéon-Théâtre de l’Europe, Wiener Festwochen, Comédie de Genève, Piccolo Teatro – Milano, HAU Hebbel am Ufer – Berlin, Athens Epidaurus Festival, Festival d’Automne, Maillon – Théâtre de Strasbourg – Scène européenne, International Summer Festival Kampnagel – Hamburg, CNDO Orléans, La Bâtie – Festival de Genève
- Με την υποστήριξη Számlázz.hu, Minorities Talents & Casting, Danubius Hotels
Το κείμενο της Kata Wéber διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών με τη συμβολή των ηθοποιών του θιάσου.
Αυστηρά για ηλικίες άνω των 18. Η παράσταση περιέχει σκληρές σκηνές σεξ.
Photo credit: © Nurith Wagner Strauss
Διαβάστε επίσης:
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Η οπτική ταυτότητα και το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2024
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260