Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου: Ανανεώνει το ραντεβού για επόμενα αινίγματα!

Όλα τα κομμάτια πια ενώθηκαν σχηματίζοντας το μεγάλο επιστημονικό puzzle που λέγεται Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου!

Το 4ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου παρουσίασε εκθέσεις, εργαστήρια και διαγωνισμοί γρίφων, εντυπωσιακά πειράματα, βιωματικές δράσεις, ομιλίες, πεζοπορίες και ξεναγήσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και ποικίλες άλλες καινοτόμες δραστηριότητες…

Το Καστελλόριζο για μια ακόμη χρονιά, πλημμύρισε, κυριολεκτικά, από επισκέπτες κάθε ηλικίας. Έγινε το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης και πολιτισμού κρατώντας αμείωτο τον ενθουσιασμό των μαθητών του νησιού, της τοπικής κοινωνίας αλλά και των μαθητών /εκπαιδευτικών από τη Ρόδο, Σύμη, Κω και Αθήνα, που έζησαν ένα πραγματικό πανηγύρι επιστήμης!

Απολογισμός του 4ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου / Παιγνίδια Επιστήμης

Η ανταπόκρισή τους ήταν απρόσμενη. Επιστημονικές δράσεις με ψυχαγωγικές όμως διαστάσεις, και με επίκεντρο τους γρίφους αλλά και πολλούς τομείς των θετικών κυρίως επιστημών κέντρισαν και κατέκτησαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Πήραν μέρος σε όλα τα δρώμενα ενός ιδιαίτερα απαιτητικού αλλά και επίπονου φεστιβάλ: Έναρξη στις 6:30’ το πρωί με πεζοπορία στα μονοπάτια και λήξη στις 22:00΄-23:00΄ με αστροπαρατήρηση, θέατρο σκιών εμπνευσμένο από την ιστορία του νησιού, παραδοσιακή μουσική και χορούς. Έτσι έπαιξαν μαθαίνοντας και έμαθαν παίζοντας.

Προσπάθησαν και έλυσαν πολλούς από τους γρίφους που ο Πανταζής Χούλης και όλοι οι συμμετέχοντες γριφολόγοι/γριφοποιοί με υπομονή τούς καθοδήγησαν στην επίλυσή τους αναδεικνύοντας την αξία των γρίφων: οξύνουν το μυαλό, ενδυναμώνουν την παρατηρητικότητα, υπομονή, επιμονή και οξυδέρκεια ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία και επινοητικότητα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα πρωινά εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για τους μαθητές του νησιού, και παρουσιάστηκαν πριν από το φεστιβάλ στο σχολείο τους. Έμαθαν για τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας, πήραν μαθήματα πρώτων βοηθειών ενώ παρακολούθησαν διαδραστικά εργαστήρια φυσικής και διεπιστημονικής εκπαίδευσης. Μας εντυπωσίασε όμως ο τρόπος της συμμετοχής τους, το ανεβασμένο επίπεδο των παιδιών σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και η έφεση τους για μάθηση.

Για λόγους ευνόητους δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν αναλυτικά όλες οι πρωτότυπες παρουσιάσεις που κέρδισαν και προκάλεσαν την περιέργεια του νεανικού, κυρίως, κοινού για περαιτέρω αναζητήσεις. Έχει γίνει ήδη μνεία στα προηγούμενα δελτία τύπου (υπάρχει λεπτομερής περιγραφή τους στο site του φεστιβάλ).

Πανταζής Χούλης, μαθηματικός – Ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων

Θα θέλαμε όμως να σταθούμε επιγραμματικά σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές του φεστιβάλ:

Στην παραίνεση του 80χρονου καθηγητή Ernő Rubik που συνδέθηκε διαδικτυακά μαζί μας (ίσως είναι και η μοναδική φορά που δέχτηκε) προς τους νέους: «Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να βλέπετε τις δυσκολίες αλλά και τις ομορφιές της ζωής, για να την απολαμβάνετε… Βάλτε στόχους και όραμα, κυνηγήστε τους και σίγουρα θα τους πετύχετε…»

Στην προτροπή του διεθνώς γνωστού στον κόσμο των γρίφων Oskar Van Deventer πως τίποτε δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη συνεργασία “Collaboration”.

Και στην ενδιαφέρουσα ομιλία του Διευθυντή του ΜΙΤ Μedia Lab κ. Μιχάλη Μπλέτσα που αποτυπώνοντας με σαφήνεια τα βήματα της εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης τόνισε πως σε καμία περίπτωση η εφαρμογή της, πολύτιμη και καθοριστική σε πολλούς τομείς της ζωής μας, δεν θα υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.

Το Φεστιβάλ Γρίφων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή 50 και πλέον ερευνητών, ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών από πανεπιστημιακούς, ερευνητικούς, και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας που μοιράστηκαν το όραμα μας και με την παρουσία τους στήριξαν το μεγάλο αυτό επιστημονικό γεγονός.

Έκπληξη αλλά και τιμή για το φεστιβάλ ήταν η αυθόρμητη κίνηση εκ μέρους του Σπύρου Χρυσικόπουλου, κολυμβητή μακρινών αποστάσεων και πρωταθλητή, ο οποίος κολυμπώντας έκανε τον γύρο του νησιού! Δεν υπάρχουν λόγια…

Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Πανταζή Χούλη, μαθηματικό και ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για την μακρόχρονη προσφορά της στην επικοινωνία της επιστήμης. Το Φεστιβάλ Γρίφων συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Μεγίστης.

Πολύτιμοι αρωγοί τα Υπουργεία: Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής/Γεν. Γραμματεία Ν. Αιγαίου, ο ΕΟΤ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα που υποστήριξαν και έθεσαν το φεστιβάλ υπό την αιγίδα τους.

Ευχαριστίες από καρδιάς και στους ιδιώτες χορηγούς, που στήριξαν για μια ακόμη χρονιά τη μεγάλη αυτή εθελοντική προσπάθεια, δείχνοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.

Ανάλογη υποστήριξη υπήρξε και από μεγάλο αριθμό ΜΜΕ/χορηγών της Ελλάδας και του εξωτερικού με σειρά ανακοινώσεων, συνεντεύξεων, αναφορών και προβολών.

Ευχαριστούμε τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές για τη θερμή τους συμπαράσταση.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν επισημάνουμε τη συνδρομή του διδακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του νησιού. Εκτίμησαν το έργο μας και μας συμπαραστάθηκαν με αγάπη και προθυμία. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε και τη δική τους προσπάθεια και αγωνία στο να ενεργοποιήσουν με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον των μαθητών τους σχεδιάζοντας εξωσχολικές δράσεις. Ελπίζουμε να το κατορθώσουν.

Και συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο για νέες δημιουργίες, διοργανώσεις και αναζητήσεις, ενώ το Γριφοπούλι ανοίγει τα φτερά του και κατευθύνεται ήδη προς Ξάνθη, τον νέο προορισμό του Φεστιβάλ Γρίφων στις 4 – 6 Απριλίου 2025!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ