Απο τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη
Για όποιον δεν είναι τουρίστας και δεν πολυταξιδεύει, η μετακίνηση αποκτά νόημα όταν γεννάει ιδέες. Και, βέβαια, οι ιδέες αποκτούν νόημα όταν υλοποιούνται, αλλιώς μας βαραίνουν όπως οι φίλοι που έγιναν άνοστοι και δεν ξέρουν πια πώς να ζήσουν (για να παραφράσω τον Σεφέρη).
Έτσι, ένα αστραπιαίο ταξίδι, σχεδόν διακτινισμός, στο Ναύπλιο, και η θέαση της πολύ δυνατής έκθεσης σε δημόσιο χώρο, με τον τίτλο Ούτε που μας δόθηκε μια εξήγηση για το άρωμα των λουλουδιών…, επιμελημένη λαμπρά από την ιστορικό και θεωρητικό τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, αναμόχλευσε μέσα μου πολλά και γέννησε μιαν ιδέα.
Ο τίτλος της έκθεσης αντλήθηκε από το ποίημα του μεγάλου Ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου «Διάλογος πρώτος» (Τα Ποιήματα Α´, 1961-1978, εκδ. Ίκαρος, σ. 16), Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν δεκατέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες (οι: Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Θανάσης Καλαντζής, Νίκος Λαμπρινός, Μάγδα Μάρα, Νίκος Μαρίνης, Ναυσικά Ξυπολιά, Kristian Ξυπολιάς, Γιούλα Παπαδοπούλου, Όλγα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπαχρήστος, Βασιλική Σαγκιώτη, Γιάννης Σκαλτσάς, Ventseslav Iotoff, και Francesco Moretti), και η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις, είχε στηθεί έξω από το πατρικό του Καρούζου, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 35. Καθώς έβλεπα τα έργα, την προτομή του ποιητή, και το ρημαγμένο σπίτι, κατακλύστηκα από μνήμες και σκέψεις.
Με τον Καρούζο γνωριστήκαμε το φθινόπωρο του 1980, στα γραφεία των εκδόσεων Άκμων, που διηύθυνε ο φίλος μου Ευγένιος Αρανίτσης. Συναντιόμασταν σποραδικά έως τις αρχές του 1984, οπόταν δεθήκαμε με μιαν ακράδαντη, πολύτιμη φιλία, και πλέον αρχίσαμε να βλεπόμαστε κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση, παρέα με τους ποιητές Γιώργο Κακουλίδη και Θάνο Σταθόπουλο. Τον Σεπτέμβριο του 1990, θρηνήσαμε τον αδόκητο χαμό του.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το ταξίδι στο Ναύπλιο με πείσμωσε και γέννησε μέσα μου την ιδέα να οργανώσω ένα Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στη γενέθλια πόλη του ποιητή. Η Φαίη Τζανετουλάκου και η εικαστικός Βασιλική Σαγκιώτη, στις οποίες έστειλα ένα αρχικό σκαρίφημα της ιδέας, με ενθάρρυναν πολύ. Ο επιστήθιος φίλος μου Αντρέας Μαντάς, ηθοποιός και συγγραφέας, λάτρης της ποίησης του Καρούζου, ερχόταν καθημερινώς στο σπίτι μου για να εκπονήσουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Σκεφτήκαμε φέτος οι εκδηλώσεις να έχουν θεματικό άξονα τα 200 χρόνια από τον Μεγάλο Ξεσηκωμό του 1821. Απευθυνθήκαμε σε έγκριτους συγγραφείς, καλλιτέχνες, και διανοούμενους, προτείνοντάς τους θέματα προς επεξεργασία. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και συγκινητική.
Έτσι, ο ποιητής και ειδήμων στο δημοτικό τραγούδι Παντελής Μπουκάλας θα μας ταξιδέψει με στίχους που μιλάνε για τον Αγώνα. Ο συγγραφέας και συνεκδότης, με τον ποιητή Κώστα Μαυρουδή, του περιοδικού Το Δέντρο, Τάσος Γουδέλης θα μας μιλήσει για το πώς πέρασε το 1821 στην ελληνική πεζογραφία. Ο βιολόγος και ποιητής Θεοδόσης Σπαντιδέας θα μας εξάψει το ενδιαφέρον με μια περιήγηση στις επιστήμες την εποχή του Ξεσηκωμού. Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεώργιος Κόνδης θα κάνει μια διάλεξη σχετικά με φιλελληνικές προσεγγίσεις της επαναστατημένης Ελλάδας.
Η ιστορικός τέχνης, και διευθύντρια του Παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, Λαμπρινή Καρακούρτη θα μας παρουσιάσει τον εικονογραφικό πλούτο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Η Φαίη Τζανετουλάκου θα αναλύσει τη σημασία του βίντεο Κρυφό Σχολειό της εικαστικού Μαρίνας Γιώτη, όπως αυτό είχε πρόσφατα παρουσιαστεί στην Documenta 14 και στα Θεωρήματα 2 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Ο εικαστικός και καθηγητής στην ΑΣΚΤ Κώστας Τσώλης θα δείξει και θα σχολιάσει έργα τέχνης φιλοτεχνημένα την εποχή του 1821 ή/και εμπνευσμένα από τον Αγώνα. Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Νικήτας Σινιόσογλου θα θίξει πτυχές του «αλλόκοτου Ελληνισμού». Ο ειδήμων στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, και εκδότης του επιδραστικού περιοδικού Μετρονόμος, Θανάσης Συλιβός θα μας μιλήσει για το πώς καταγράφεται το 1821 σε ελληνικά τραγούδια.
Τέλος, οι Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Αντρέας Μαντάς και Φαίη Τζανετουλάκου θα απαγγείλουν επιλεγμένα ποιήματα και λογοτεχνήματα του Σολωμού, του Κάλβου, του Ρήγα Φεραίου του Νάνου Βαλαωρίτη, του Γιώργου Μαρκόπουλου, και άλλων.
Υποβάλλαμε το πρόγραμμα στον Δήμο Ναυπλιέων, εγκρίθηκε στο σύνολό του, και στις 19, 20, και 21 Ιουνίου το Πρώτο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης θα διεξαχθεί στον στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης —Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου— Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23.
Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, Αντρέας Μαντάς, Βασιλική Σαγκιώτη, και Μαρία Ράλλη.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν και θα τελειώσουν με ποιήματα του Νίκου Καρούζου, και διατηρούμε την ελπίδα και την ευχή να ανακαινιστεί το πατρικό του και να γίνει ένα Κέντρο Τέχνης και Γραμμάτων που θα πλουτίσει τον πνευματικό κόσμο του Ναυπλίου.
Διοργάνωση Δήμος Ναυπλιέων – ΔΟΠΠΑΤ
Φωτογραφία: © Αντρέας Μαντάς