Το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα μπαράζ νέων εμπειριών ήχου-εικόνας και εναλλακτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες!

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, δημιουργώντας μια πολυδιάστατη πλατφόρμα από δράσεις που φέρνουν τις οπτικοακουστικές τεχνολογίες αιχμής κοντά στο ευρύ κοινό, αλλά και στους ειδικούς, στους φοιτητές, στους νέους και στα παιδιά.

Το διήμερο αυτό, το Μέγαρο θα γεμίσει από ακουστικές και οπτικές εμπειρίες που θα καλύψουν τους περισσότερους χώρους του νέου κτηρίου, από την κεντρική είσοδο, τις κεντρικές σκάλες, τις Αίθουσες Banquet και Αλεξάνδρα Τριάντη, την MC3, τον Νέο Εκθεσιακό Χώρο μέχρι τις Αίθουσες Συνεδρίων 1, 2, 4, 7. Εκεί θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ειδικά εργαστήρια, ομιλίες και masterclasses.

Το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου Γέφυρες (Γέφυρες Τεχνών) που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Πρόκειται για συμπαραγωγή του ΜΜΑ με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, το Εργαστήριο Hλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Eφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΕΡΗΜΕΕ) και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το διήμερο πραγματοποιείται επίσης σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων και με τη χορηγία της COSMOTE.

Μέσα από αυτό το εντυπωσιακό μπαράζ ήχου και εικόνας, το Μέγαρο στοχεύει στη δημιουργία ενός θεσμού-σημείου αναφοράς για τις σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές τέχνες, στην ανάδειξη της συνέργειας τέχνης και επιστήμης καθώς και στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας και μιας πολυεπίπεδης δημιουργίας στον ελληνικό ψηφιακό χώρο.

Μια έκθεση με πρωτόγνωρες εμπειρίες, μέσα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας!

Τους επισκέπτες υποδέχονται ολογράμματα (κινούμενες προβολές 3-D) σε όλη την κεντρική είσοδο και στις σκάλες του νέου κτηρίου! Μαγικές «σφαίρες» φωτίζονται με οπτικές ίνες και αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, λαμβάνοντας διαδικτυακά και δορυφορικά μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο! Οι θεατές-ακροατές μπορούν ακόμη να ανέβουν σε ένα πολύ διαφορετικό ποδήλατο και να φορέσουν τα ειδικά ακουστικά του, τα οποία μεταδίδουν σε real time ήχους από ποδηλάτες που είναι συνδεδεμένοι οn line και βρίσκονται, την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία της πόλης!

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να εξοικειωθεί με διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα animation και video art, τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (projection mapping), ηχητικά περιβάλλοντα, διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια (audio games), εκθέσεις κόμικς και φωτογραφίας.

Τιμώμενο πρόσωπο της έκθεσης είναι η διεθνούς φήμης video artist, Eija-Liisa Ahtila, το έργο της οποίας θα εισαγάγει το κοινό στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, και μάλιστα μέσα από μια κλασική κινηματογραφική μηχανή προβολής 35 μιλιμέτρ! Προβάλλονται επίσης δημιουργίες των φημισμένων καλλιτεχνών Barry Purves και Theodore Ushev καθώς και καταξιωμένων δημιουργών αλλά και νέων δημιουργών του χώρου.

Αλλά και μοναδικές ακροαματικές εμπειρίες μέσα από συναυλίες!

Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) θα παρουσιάσει έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πολυκαναλικό σύστημα ηχητικής διάχυσης που προσφέρει στο κοινό μια μοναδική ακροαματική εμπειρία. To πρόγραμμα με γενικό τίτλο ΑΚΟΥSΜΑΤΑ 2017 περιλαμβάνει πέντε εκδηλώσεις με έργα συνθετών του συγκεκριμένου είδους μουσικής. Προσκεκλημένοι του διημέρου 20 & 21/5 είναι οι Volkmar Klien και Τhomas Gorbach.

Masterclasses και ομιλίες

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη εργαστήρια, masterclasses και ομιλίες γύρω από την τέχνη, την τεχνολογία και την αισθητική της video art και του animation (Τέχνη & Ψηφιακός Πολιτισμός). Οι animators Barry Purves και Theodore Ushev ως διακεκριμένοι προσκεκλημένοι του Be there! Corfu Animation Festival καθώς και ο διευθυντής του, Βασίλης Κρουστάλλης, θα μιλήσουν για τις τεχνικές τους σε σχέση με την τεχνολογία αλλά και την πολιτική.

Tα εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό και έχουν ως αντικείμενο τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη εμψύχωση (2D& 3D animation), τις διαδραστικές οπτικοακουστικές τεχνολογίες (interactive audiovisual platforms), τις χαρτογραφικές προβολές στον χώρο (projection mapping) και την έρευνα γύρω από ψηφιακά υβριδικά υλικά.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ