Fish n Chips του Ηλία Δημητρίου στον Δαναό

Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου με τίτλο «Fish ’n Chips» θα προβάλλεται στον κινηματογράφο …

Η ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου με τίτλο «Fish ’n Chips» θα προβάλλεται στον κινηματογράφο …

Δαναό από τις 10 Μαΐου 2012.

Σύνοψη

Ο Άντυ, ένας Κύπριος μετανάστης που έχει περάσει όλη του τη ζωή τηγανίζοντας «fish and chips» στο Λονδίνο, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Κάνει το όνειρό του πραγματικότητα αλλά πολύ σύντομα αυτό μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς ο Άντυ έχει ξεχάσει κάτι πολύ βασικό: η Κύπρος δεν είναι Λονδίνο… 

Για την ταινία: Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες κινηματογραφικοί ήρωες αγωνιούν να προσδιορίσουν τον εαυτό τους σύμφωνα με τον τόπο και την οικογένεια. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ηλία Δημητρίου κάνει ένα βήμα προς την απόρριψη αυτής της αγωνιώδους αναζήτησης.

Είναι μία ρεαλιστική ιστορία, με χιούμορ και συγκίνηση, πέρα από μάταιους αυτοπροσδιορισμούς, ταυτότητες και σύνορα. Στη σύγχρονη κοινωνία όπου ο καθένας μας, πέρα από την εθνική του προέλευση, είναι πολίτης του κόσμου, η ταυτότητα δεν είναι παρά μία ακόμη ταμπέλα. Πόσω μάλλον όταν οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται σε πολύπαθες περιοχές όπως αυτή της Κύπρου. «Τσάρλι», «Άγγλος» για τους Κύπριους, «Έλληνας» ή «Κύπριος» για τους Άγγλους ή ακόμη BBC (British Born Cypriot = Κύπριος Γεννημένος στην Βρετανία), δεν είναι παρά ταμπέλες που αντί να βοηθούν στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου τον καθιστούν ξένο σε κάθε τόπο. Στην ταινία αναφέρονται με διάθεση σαρκασμού αλλά και πρόθεση να καταδείξουν τον ρατσισμό που ηθελημένα ή μη περιέχουν.

Στο ρόλο του πρωταγωνιστή (Άντυ) ο Μάριος Ιωάννου, δεν είναι τυχαίο πως είναι ένας Κύπριος που έφυγε από την Ελλάδα, ενώ και πολλοί άλλοι από τους ηθοποιούς και τους συντελεστές κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους μακριά από τον τόπο καταγωγής τους.

Ο Άντυ είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στις αξίες της οικογένειας και της πατρίδας. Όμως τι γίνεται όταν η μία έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη; Πώς να θεωρήσεις οικογένεια κάποιον από άλλη πατρίδα; Πώς να κάνεις οικογένεια μακριά από τον τόπο που θεωρείς πατρίδα;

Σε μία περίοδο που η ανάγκη για ταξίδι, είτε για διαφυγή είτε για ανεύρεση εργασίας σε άλλη χώρα είναι όλο και εντονότερη, η προσεγμένη φωτογραφία ταξιδεύει το θεατή και μεγεθύνει την αίσθηση των τόπων ως αναγκαία αλλαγή τοπίων. Όχι κάτι λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο, τονίζοντας ακόμη κι έτσι πως τα συναισθήματα γεννιούνται σε κάθε μέρος ανάλογα με τους ανθρώπους.

Ο Άντυ μετά από χρόνια επιστρέφει στην Κύπρο και αντιλαμβάνεται πως οι πατρίδες είναι μέσα μας, οι άνθρωποι είναι οι τόποι και οι χώρες απλοί προορισμοί για το ταξίδι της ζωής που ο καθένας επιλέγει.

Μία ταινία που επικεντρώνεται στον άνθρωπο και επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανάγκες και τα συναισθήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας, προκαλώντας έτσι έναν υγιή μελοδραματισμό και ίσως μία υπενθύμιση ενδιαφέροντος προς εκείνους. Ένα ταξίδι εσωτερικής περιπλάνησης που θα μπορούσε να ξεκινήσει ο καθένας, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής του, το Fish’n Chips είναι ίσως η πιο ειλικρινής ματιά στον περιπετειώδη ορισμό της ταυτότητας των Κυπρίων, ακριβώς γιατί δεν περιορίζεται στον εγκλωβισμένο, πολλές φορές, ψυχισμό τους, αλλά εκφράζει κάθε άνθρωπο από, και σε κάθε σημείο του κόσμου.

Από 10 Μαΐου στον κινηματογράφο Δαναό
(10/5 στην αίθουσα Δαναός 2 και από 11/5 στην αίθουσα Δαναός 1)

Παίζουν: Μάριος Ιωάννου, Marlen Kaminsky, Anne – Μarie O\’ Sullivan, Διομήδης Κουφτερός, Άλκηστις Παυλίδου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Αντρέας Φυλακτού, Στέφανι Νεοφύτου

Συντελεστές


Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου
Φωτογραφία: Γιώργος Γιαννέλης
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου – Ηλίας Δημητρίου
Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Ήχος: Μάρκο Λόπεζ
Κουστούμια: Νότης Παναγιώτου
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Σχεδιασμός ήχου: Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Παραγωγοί: Μόνικα Νικολαίδου, Κωνσταντίνος Μωριάτης, Γιώργος Πάντζης, Ηλίας Δημητρίου
Παραγωγή: ΣΕΚΙΝ, ΕΡΤ, ΕΚΚ, NOVA, FILMBLADES, PAN ENTERTAINMENT, AMMOS FILMS

Διακρίσεις και Συμμετοχές της ταινίας:

Βραβείο 3ης καλύτερης ταινίας: Cyprus film days, Βραβείο ερμηνείας στο Μαρίο Ιωάννου: Cyprus film days, Βραβείο κοινού: Cyprus film days, Βραβείο σεναρίου: 2nd Corinthian film festival, 3ο στη προτίμηση του κοινού: Toronto European film festival, Υποψήφιο για καλύτερη ταινία στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Υποψήφιο για καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα Βραβεία της Ε.Α.Κ.

Η ταινία ταξίδεψε επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (Καναδά) όπου και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της και συμμετείχε σε πολλά ακόμη φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (επίσημη συμμετοχή), το 33ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ (Γαλλία) (επίσημη συμμετοχή), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (market), το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Βανκούβερ, τη Βηρυττό, στο Τάλιν της Εσθονίας, στη Χαϊλδεβέργη και το Τορόντο, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ της Μονς (Βέλγιο) (διαγωνιστικό τμήμα) , το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια (διαγωνιστικό τμήμα), το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στην Αλγερία (επίσημη συμμετοχή), στο Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαρκελώνη (διαγωνιστικό τμήμα), τις Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2012 (διαγωνιστικό τμήμα) και συνεχίζει να ταξιδεύει με επόμενη στάση το Φεστιβάλ Κινηματογράφου East End του Λονδίνου (3-8 Ιουλίου 2012 – επίσημο διαγωνιστικό)

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

«Πάντα με απασχολούσε το θέμα της ταυτότητας και της πατρίδας. Δεδομένου ότι είμαι πρόσφυγας ο ίδιος, με τρεις διαφορετικές υπηκοότητες, έψαχνα πάντα να βρω τη σχέση μεταξύ πατρίδας και χώρας προέλευσης. Με αυτή την ταινία προσπαθώ να βρω μια απάντηση στην ερώτηση του Άντυ. Πού είναι η πατρίδα του».

Βιογραφικό Σκηνοθέτη:

Ο Ηλίας Δημητρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1965.
Σπούδασε στην αρχή Θεολογία και έπειτα Κινηματογράφο στην Αθήνα.
Ζει στην Αθήνα όπου και εργάζεται ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και μοντέρ.
Οι ταινίες μικρού μήκους του έχουν αποσπάσει αρκετά βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Επιλεκτική φιλμογραφία

2011 Fish’n chips
2008 Πολ Όστερ (ένα πορτρέτο για την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας)
2007 Ο πιο καλός ο μαθητής (ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ)
2007 Γράμματα χωρίς παραλήπτη (ντοκιμαντέρ 42΄παραγωγή Ε.Λ.Ι.Α.)
2006 Πρόβα Παλτού (21’ μυθοπλασία, Μικρού Μήκους παραγωγή ΕΡΤ )
2005 Κώστας Τσόκλης, (ντοκ για την σειρά ιστορία των χρόνων μου παραγωγή ΕΡΤ)
2004 Πύλα, αυτοί που πάντα έμεναν μαζί, ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ
2003 Ξένη Αθήνα, ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ
2003 Πλατεία Θεάτρου, ντοκιμαντέρ ντοκιμαντέρ 52’ παραγωγή ΕΡΤ
2002 Γιώργος Αρβανίτης, ντοκιμαντέρ 56’ παραγωγή ΕΡΤ
2001 Εντός των τειχών, ντοκιμαντέρ 57’ παραγωγή ΕΡΤ
2000 Merry Kitschmas (18’ μυθοπλασία, μικρού μήκους)
1998 Tricolore (μυθοπλασία, μικρού μήκους)
1996 Prive (μυθοπλασία, μικρού μήκους)
1992 Tabus und Libido (μυθοπλασία, μικρού μήκους)
 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ