Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 7η απονομή των FNL Best Restaurant Awards, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εστιατόρια για το 2024. Στη μεγαλύτερη γιορτή της γαστρονομίας που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, 230 εστιατόρια από ολόκληρη την Ελλάδα διακρίθηκαν για την αριστεία τους, καταρτώντας και φέτος τη λίστα της ελίτ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.
Η λαμπερή Μπέττυ Μαγγίρα, η οποία για άλλη μια χρονιά ανέλαβε το ρόλο της βασικής παρουσιάστριας της βραδιάς, κήρυξε την έναρξη της τελετής σε άκρως εορταστικό κλίμα, καλώντας στη συνέχεια στο βήμα τον Πάνο Δεληγιάννη. Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο ιδρυτής του The Food and Leisure Guide και εμπνευστής των βραβείων, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη συνεργασία με την Blue Marble -μεγάλου χορηγού της βραδιάς, όπως και η NBG Pay, στο πλαίσιο μιας σειράς στοχευμένων ενεργειών βιωσιμότητας, αρχής γενομένης από τα Best Restaurant Awards 2024.
Ανάμεσα στα βραβεία που απονεμήθηκαν, το εστιατόριο Μύλος By The Sea στη Λέρο, όχι μόνο ανέβηκε στα τρία αστέρια αλλά κατέκτησε την πρώτη θέση στη νεοσύστατη The List 2024 by FNL Best Restaurant Awards που εγκαινιάστηκε φέτος και θα αποτελεί στο εξής την κορύφωση των βραβείων. Στα υπόλοιπα ειδικά βραβεία, ο Scorpios ανακηρύχθηκε «Καλύτερο Μπαρ Εστιατορίου», ενώ το Nammos απέσπασε ειδική διάκριση ως το κορυφαίο Greek-Global Restaurant Brand. Το κοινό καταχειροκρότησε τον Χριστόφορο Πέσκια που βραβεύτηκε ως «Mentor & Pioneer Chef», και τον Στέλιο Παρλιάρο που διακρίθηκε ως «Mentor & Pioneer Pastry Chef», ωστόσο ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Ηλίας Μαμαλάκης παρέλαβε το φετινό βραβείο «Συνολικής Προσφοράς», με το αντίστοιχο βραβείο της «Προσφοράς στην Ελληνική Παράδοση» να απονέμεται στον Δημήτρη και τον Μιχάλη Μαυρίκο. «Restaurant Manager of the Year» ανακηρύχθηκε ο Γιώργος Παπαγεωργίου, και «Wine Director of the Year» ο Γιάννης Καρακάσης MW, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στα 7 χρόνια του θεσμού, ένα εστιατόριο πέτυχε την ανώτατη αξιολόγηση των τεσσάρων αστεριών: το Etrusco.
Την τελετή απονομής ακολούθησε το καθιερωμένο food party, στο περιστύλιο του Ωδείου, με εκλεκτά εδέσματα υπό την επιμέλεια του catering Δειπνοσοφιστήριον, και δημιουργίες βραβευμένων Chef από το Tudor Hall, το Nikkei, το Napul’e, αλλά κι ένα Caviar bar από την Kaviari Paris, ενώ τα γλυκά έφεραν την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου. Οι 600 και πλέον εκλεκτοί καλεσμένοι, πρωταγωνιστές της εστίασης, του επιχειρείν, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν τα ποτά των υποστηρικτών της βραδιάς: τη σαμπάνια Moët & Chandon, το malt whisky The Macallan, τα Negroni cocktails της Campari, τα κρασιά της Trinity Wines, τις μπίρες Craft, τον καφέ Taf και τα ανθρακούχα νερά Δουμπιά. Ήταν μια αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά με την καλύτερη επίγευση!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σχετικά με το FNL
Το FNL (The Food and Leisure Guide, www.fnl-guide.com), είναι το κορυφαίο portal γαστρονομίας και ευζωίας, που ιδρύθηκε το 2011 από τον έγκριτο γευσιγνώστη Πάνο Δεληγιάννη και τη σύζυγό του, Εύη Φέτση. Έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας. Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια, όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά πόσο εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.
Ομοίως, από το 2016, τα βραβεία-θεσμός FNL Best Restaurant Awards, αποτυπώνουν με συνέπεια τη σύγχρονη γευστική αισθητική, και αναδεικνύουν τους χώρους εστίασης όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες γαστρονομικές τάσεις. Η τελική λίστα διαμορφώνεται από την πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή του FNL Guide και είναι αποτέλεσμα αμέτρητων γαστρονομικών οδοιπορικών και δοκιμών, απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, πολλών παραγωγικών debates και ανταλλαγών απόψεων, αλλά κυρίως της τεχνογνωσίας και του πάθους της πιο έμπειρης και έγκυρης ομάδας γευσιγνωστών που διαθέτει η χώρα μας.
Αναφορικά με τη διαδικασία των FNL Best Restaurant Awards, η επιτροπή αξιολογεί τα εστιατόρια με τα διάσημα πλέον αστέρια του FNL, χωρίζοντάς τα παράλληλα σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική πρόταση και το στυλ τους. Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι, και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία αξιολόγησης του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, δεδομένου ότι ακολουθείται η λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα all day restaurant, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο, ως καλό στην κατηγορία του, στις επόμενες βαθμίδες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ίδιου επιπέδου, ανεξαρτήτως στυλ.
Ξεκάθαρη έμφαση δίνεται στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα, με την ελληνική γαστρονομία να χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Η σκηνή των βραβείων | Photo Credit: Studio Panoulis