Φωτεινές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Αυτά τα Χριστούγεννα, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος γεμίζει ήχους και φως, μέσα από μία σειρά διαδραστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον χώρο, δημιουργώντας ένα μαγικό χειμωνιάτικο τοπίο.

Τέσσερις από αυτές εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ τρεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι φωτεινές διαδραστικές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος υλοποιήθηκαν με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας (Athens Digital Arts Festival – ADAF). Περιηγηθείτε στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, περπατήστε ανάμεσα ή μέσα στις εγκαταστάσεις, αγγίξτε τις, και ζήστε ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ φωτός.

Οι φωτεινές εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά μέχρι τις 07/01/19, από τις 5 το απόγευμα έως το κλείσιμο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος (Έως τις 20/12 το Πάρκο θα κλείνει στις 10 το βράδυ, Δευτέρα έως Πέμπτη και τα μεσάνυχτα, Παρασκευή έως Κυριακή. Από τις 20/12 έως τις 07/01 το Πάρκο θα κλείνει καθημερινά τα μεσάνυχτα).

Οι εγκαταστάσεις αναλυτικά:

Child Hood | 01–17/12 ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ 

(Collectif Coin, Γαλλία – Συμπαραγωγή: La Casemate)

Το Child Hood είναι ένα σύννεφο που έχει συντεθεί από έναν μεγάλο αριθμό φωτεινών μπαλονιών τα οποία σχοινοβατούν μεταξύ ενός αριθμητικού μινιμαλισμού και μίας μεγάλης κινητικής εγκατάστασης. Το σύννεφο εισβάλλει στον χώρο, ενώ τα μπαλόνια αιωρούνται στον άνεμο. Λειτουργώντας ως ο απόλυτος διερμηνέας, ένα στοιχείο του χάους εμφανίζεται μέσα σε μία οργανωμένη σύνθεση ήχου και φωτός.

* Σε  περίπτωση ισχυρού ανέμου, στη θέση του Child Hood θα παρουσιάζεται το Globoscope.

The Wave | 01/12–07/01 ΞΕΦΩΤΟ

(Vertigo, Δανία)

Το Wave (Κύμα) είναι ένα επιβλητικό έργο μήκους 80 μέτρων το οποίο σας επιτρέπει να περπατήσετε μέσα του και έτσι να επηρεάσετε το οπτικό και ηχητικό του περιεχόμενο. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 40 πύλες ύψους 4 μέτρων η καθεμιά, με αισθητήρες κίνησης που συνθέτουν ένα διαδραστικό τούνελ φωτός και ήχου. Το περιεχόμενο του έργου είναι διαρκώς μοναδικό καθώς ανταποκρίνεται στον αριθμό, την κίνηση και τον ρυθμό των επισκεπτών του.

Τα πάντα αλλά και τίποτα δεν είναι συμπτωματικό όταν η κολεκτίβα Vertigo σας δίνει τον έλεγχο της εγκατάστασης και σας αφήνει να την επηρεάσετε και να αποκαλύψετε έναν χώρο που αλλάζει στην πορεία του χρόνου. Το Wave είναι ένας φωτεινός φάρος στο σκοτάδι του χειμώνα. Δημιουργήθηκε αρχικά για να παρουσιαστεί στην Ofelia Plads, στη Κοπεγχάγη, ως μέρος του Frost Festival το 2017 και αποτελεί μια ανάθεση του Frost Festival και του Association Ofelia Plads. Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στην Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και το Λίβερπουλ.

Finish Line Digital Canvas | 31/12 ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ   

(ADAF, Ελλάδα)

Ειδικά για τον πρωτοχρονιάτικο αγώνα δρόμου, SNF RUN 2019 FIRST RUN, το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), δημιουργεί μια μοναδική διαδραστική συμμετοχική εγκατάσταση. Το Finish Line Digital Canvas θα απεικονίζει τους δρομείς καθώς τερματίζουν σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό από ανθρώπινα σώματα. Καθώς οι συμμετέχοντες θα τρέχουν προς το μέλλον, το ADAF θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό και θα εμπλουτίσει την εμπειρία αυτή, αποτυπώνοντας το ίχνος τους σε ένα ψηφιακό καμβά που θα ενώσει τις ατομικές προσπάθειες σε ένα συλλογικό σώμα.

Globoscope | 18/12–07/01 ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ  

(Collectif Coin, Γαλλία – Συμπαραγωγή: Insight Outside)

Το Globoscope είναι ένα έργο που βυθίζει τους επισκέπτες σε ένα σύμπαν από 270 φωτεινές σφαίρες. Η Collectif Coin δημιουργεί μία ψηφιοποιημένη αναπαράσταση του διαστήματος. Πλήρως εναρμονισμένο με το σημείο της εγκατάστασης στο ΚΠΙΣΝ, κάθε σημείο, κάθε πίξελ αυτού του τοπίου ενσωματώνεται σε μια σύνθεση ηχητικών και φωτιστικών κινήσεων. Έτσι, τα μαθηματικά, ο ήχος και το φως χρησιμοποιούνται με έναν τρόπο που αναπαριστά, μετασχηματίζει και διευρύνει τον χώρο, προσφέροντάς σας την ευκαιρία για έναν υπερρεαλιστικό περίπατο.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Fête des Lumières στη Λυόν το 2014. Ειδικές ευχαριστίες στους Smart and Green.

Crop Circles | 01/12–07/01 MONOΠΑΤΙ ΦΑΡΟΥ

(Beforelight, Ελλάδα)

Στο μονοπάτι που οδηγεί στον Φάρο, και ουσιαστικά στο πράσινο δώμα στη στέγη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, οι Beforelight εγκαθιστούν μία σειρά από τέλειους κύκλους οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση αλλά και συνομιλία με την αυστηρή γεωμετρία του κτηρίου. Καθώς οι κύκλοι βρίσκονται μέσα στην πυκνή βλάστηση, δημιουργούν έναν διάλογο με τη φύση αλλά και ένα ιδιαίτερο χειμερινό τοπίο που παραπέμπει στα αγρογλυφικά (crop circles) και το οποίο ζωντανεύει ο επισκέπτης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Illumaphonium | 01/12–07/01 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ 

(Michael Davis, Ηνωμένο Βασίλειο)

To Illumaphonium είναι μια δυναμική, διαδραστική, πολυαισθητηριακή, μουσική εγκατάσταση, η πρώτη του είδους της. Κατασκευασμένο από τον μουσικό-εφευρέτη Michael Davis, αυτό το μουσικό γλυπτό ύψους 3,5 μέτρων αποτελείται από περισσότερα από 200 φωτισμένα σήμαντρα. Καθένα από αυτά ανταποκρίνεται στην αφή, ενώ ο ήχος και το φως τους εναλλάσσεται με βάση μοτίβα που ξεχύνονται σαν κύματα στην επιφάνεια της εγκατάστασης. Πολλά άτομα μπορείτε ταυτόχρονα να παίζετε μουσική, κι έτσι το Illumaphonium ενώνει τους επισκέπτες δημιουργώντας μία διασκεδαστική κοινή εμπειρία.

Το έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ φωτός Lumiere στο Λονδίνο, καθώς και σε άλλα φεστιβάλ στην Αγγλία και τη Σκωτία.

Light Jets | 01/12–07/01 ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ 

(Beforelight, Ελλάδα)

Η ομάδα Beforelight επανέρχεται με δύο εγκαταστάσεις που δημιούργησε πέρυσι ειδικά για το ΚΠΙΣΝ. Στους Πίδακες Νερού, ένα διαδραστικό έργο το οποίο ενεργοποιούν οι επισκέπτες με το πάτημα ενός κουμπιού, απελευθερώνει μια χορογραφία φωτεινών λάμψεων, που, σε συνδυασμό με τη χορογραφία του υδάτινου στοιχείου, δημιουργεί κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Φωτεινά Πλαίσια | 01/12-07/01 ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

(Beforelight, Ελλάδα)

Διάσπαρτα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα συναντήσετε πολλά φωτεινά πλαίσια, διαφορετικών μεγεθών και διαμέτρων, έργα και αυτά της ομάδας Beforelight. Φωτογραφηθείτε και φωτογραφήστε σε αυτά και δημιουργήστε μοναδικά πορτρέτα.

Illumaphonium, SNFCC, Nikos Karanikolas

Οι καλλιτέχνες

ADAF (Ελλάδα)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή της ψηφιακής τέχνης, εδώ και 15 χρόνια αποτελεί σταθερά τον θεσμό που φέρνει σε επαφή την παγκόσμια κοινότητα ψηφιακών καλλιτεχνών με το ευρύ κοινό.

Μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και παράλληλες δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, στοχεύει στην εκπαίδευση, την ενεργή συμμετοχή και την ανάπτυξη του κοινού.  Από το 2005 προωθεί κάθε πλευρά της ψηφιακής δημιουργίας φιλοξενώντας καλλιτέχνες και κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού, προσφέροντας μέχρι σήμερα, σε περισσότερους από 4.500 δημιουργούς τη δυνατότητα να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν ανοιχτά αξιοποιώντας όλα τα τεχνολογικά και οπτικοακουστικά μέσα.  Στόχος του ADAF είναι η ανάδειξη των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους η τέχνη επικοινωνεί με την τεχνολογία, καθώς και τις επιδράσεις αυτής της σχέσης στη σύγχρονη καθημερινότητα της μεγάλης πόλης και τον άνθρωπο.

Beforelight (Ελλάδα)

H ομάδα Beforelight σχηματίστηκε για να πειραματιστεί με το φως. Τα μέλη της έχουν καταπιαστεί με τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.

Οι Beforelight έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρότερνταμ και το Μαάστριχτ, έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και έχουν οργανώσει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Το διάστημα 2013-2015 πραγματοποίησαν το project Urban Lightscapes για τη διαμόρφωση του αστικού φωτισμού, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation.

Collectif Coin (Γαλλία)

Ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο με έδρα την Γκρενόμπλ, η Collectif Coin εστιάζει στην παραγωγή μνημειωδών σόου και εσωτερικευμένων εγκαταστάσεων. Με έμφαση στις ψηφιακές τέχνες, η δουλειά της Collectif Coin περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες του σώματος, το φωτός και του ήχου. Οι θεματικές που διατρέχουν το έργο της είναι η ψηφιοποίηση του χώρου μέσα από την εγκατάσταση τεράστιων οθονών χαμηλής ανάλυσης σε βασικά σχήματα, ένα ονειρώδες και κατά τι αφελές όραμα, μια κριτική αλλά και εντυπωσιασμένη ματιά στις τεχνολογίες που μας περιβάλλουν και τα διαθέσιμα καταναλωτικά πρότυπα, και ένας διαρκής προβληματισμός για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και το πώς ορίζεται η «ζωή» των ψηφιακών συσκευών που υλοποιούνται.

Michael Davis (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ο Michael Davis είναι ένας καλλιτέχνης που δουλεύει σε πολλές φόρμες και με πολλά υλικά, δημιουργώντας τρισδιάστατα έργα, και γεννώντας ήχους και ρυθμούς. Εμπλέκει το κοινό μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις τις οποίες παρουσιάζει σε διάφορα σημεία στον κόσμο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Glastonbury Festival, στο Noisily, και στο Signal Festival of Lights στην Πράγα.

Vertigo (Δανία)

H καλλιτεχνική κολεκτίβα Vertigo με έδρα την Κοπεγχάγη δημιουργήθηκε το 2011 και σήμερα απαρτίζεται από τον Frederik Hilmer Svanholm, την Vibeke Berthelsen και τον ηχητικό καλλιτέχνη Mikkel Meyer που προστέθηκε στην ομάδα το 2018. Οι τρεις καλλιτέχνες συνδυάζουν τις επιμέρους δεξιότητές τους δημιουργώντας σκηνογραφίες και εγκαταστάσεις στις οποίες το κοινό μπορεί να βυθιστεί. Η ομάδα είναι γνωστή για τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την τεχνολογία και αμφισβητεί τη χρήση της, αλλά και για τα νέα εργαλεία που αναπτύσσει προκειμένου να εξελίξει την καλλιτεχνική της έκφραση. Η κολεκτίβα συχνά εστιάζει σε διαδραστικά έργα, επιτρέποντας στο κοινό να πάρει τον έλεγχο της εγκατάστασης, αλλά και δημιουργώντας εγκαταστάσεις που εξαρτώνται από την παρουσία του κοινού.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: The Wave, SNFCC, Nikos Karanikolas

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ