Το CineDoc 2014- 15 παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Four Letters Apart – Παιδιά με σύνδρομο Διαταραχής, Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας, της Erlend E. Mo, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερκινητικότητας στην εκπαίδευση σήμερα;
Παρακολουθούμε επί έναν ολόκληρο χρόνο τον εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης τριών υπερκινητικών παιδιών στη Δανία, σε ένα μοναδικό στον πλανήτη πρότυπο δημοτικό σχολείο.
Ο Μαρίνο, ο Μάρτιν και ο Βίκτωρ μετέχουν σε ένα ειδικό τμήμα στο σχολείο τους για παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο ΔΕΠΥ. Παρουσιάζουν προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης, επιθετικότητα και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Κάποια από τα παιδιά στο τμήμα που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση αυτή και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, κάποια όχι. Μερικά εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι δάσκαλοι και οι γονείς των παιδιών αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε ένα εξάμηνο πείραμα με μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση που επιδιώκει να βελτιώσει την κατάσταση των παιδιών χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Η ταινία καταγράφει την πορεία των παιδιών από την αρχή ως το τέλος, στο σχολείο και το σπίτι, σε καλές και κακές μέρες, μέσα από ήττες και θριάμβους.
Με αφορμή την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με την ψυχολόγο κυρία Σοφία Γεωργουτσάκου, για το πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερκινητικότητας στην ελληνική εκπαίδευση σήμερα.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δανίας. Σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός.
Σκηνοθεσία: Erlend E. Mo | 87′ | 2013 | Δανία
Γλώσσα: Γαλλικά με ελληνικούς υποτίτλους.
* To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.
Διοργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου, Δήμητρα Κουζή