Frankenweenie του Τιμ Μπάρτον, στους κινηματογράφους σε 3D

Η Feelgood παρουσιάζει στη χώρα μας τη νέα ταινία animation του μετρ του είδους Tim Burton με τίτλο «Frankenweenie»… … πο…

Η Feelgood παρουσιάζει στη χώρα μας τη νέα ταινία animation του μετρ του είδους Tim Burton με τίτλο «Frankenweenie»…

… που θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, σε τρισδιάστατη μάλιστα μορφή.

Ο Tim Burton ονειρεύεται τους πιο όμορφους εφιάλτες

«Η καλύτερη ταινία του Tim Burton εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν». Christopher Orr, The Atlantic.

“Αυτή η  τρυφερή, αστεία ωδή στις παλιομοδίτικες ταινίες τρόμου είναι μια ταινία θαύμα». Connie Ogle , Miami Herald

«Το  stop-motion animation — ένα από τα αγαπημένα εργαλεία του Burton—είναι φροντισμένο με τρυφερότητα,  ενώ ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι γεμάτος καταπληκτικές πινελιές. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία φέρνει στο νου το παλιό ανατριχιαστικό σινεμά του τρόμου».  Stephen Whitty, Newark Star-Ledger

«Το «Frankenweenie» είναι η καλύτερη ταινία του Tim Burton  εδώ και χρόνια». Lou Lumenick, New York Post

«Με το «Frankenweenie», o Tim Burton μας θυμίζει γιατί τον αγαπάμε. Με πανέμορφες λεπτομέρειες και άψογο 3D, ασπρόμαυρη φωτογραφία και stop-motion animation το «Frankenweenie» είναι μια οπτική και θεματική επιστροφή σε ό,τι καλύτερο έχει προσφέρει ο Burton στα πρώτα του φιλμ, όπως «Ο Ψαλιδοχέρης» και «Ο Σκαθαροζούμης». Christy Lemire, Ηuffington post

Η Mary Shelley, η συγγραφέας του Φρανκεστάιν,  θα ήταν περήφανη. Όλη η ρετρό παρακαταθήκη των κλασικών ταινιών τρόμου θα ήταν περήφανη. Τα γιγαντιαία ερπετά  από την Ιαπωνία της δεκαετίας του ’50 , τα Gremlins, οι μούμιες, οι λυκάνθρωποι, ο Δράκουλας,  η άσπρη τούφα της Νύφης του Φρανκεστάιν, ο Ψαλιδοχέρης και ο Σκαθαροζούμης (και όχι μόνο) θα ήταν περήφανοι. Η νέα ταινία του Tim Burton αποτίνει φόρο τιμής στους εφιάλτες που τον ανέθρεψαν και που ευτυχώς για μας συνεχίζουν να τον επισκέπτονται τις νύχτες και τις μέρες του.

Το «Frankenweenie» είναι ένα ακόμα υπέροχο δείγμα σκοτεινού παραμυθιού, τρυφερής νοσηρότητας και αδυναμίας στον διαφορετικό, τον αλλόκοτο κόσμο των μοναχικών  και ονειροπόλων ψυχών με τα πελώρια μάτια και τους μαύρους κύκλους. Είναι μια ασπρόμαυρη ιστορία αγάπης για το genre του τρόμου, μια τρισδιάστατη ερωτική επιστολή στην παραδοσιακή τεχνική της κινούμενης κούκλας με την υπογραφή του πιο ρομαντικού, goth και φανατικού οπαδού της μεγάλης ανατριχίλας, αυτής που προκαλεί το εύστοχο μαύρο χιούμορ. 

Σύνοψη:
Αφού έχασε αναπάντεχα τον αγαπημένο του σκύλο Σπίθα, ο μικρός Βίκτωρ επιστρατεύει την επιστήμη για να επαναφέρει στη ζωή τον καλύτερο του φίλο, μόνο που θα προκύψουν μερικές σταυροβελονιές . Ο Βίκτωρ  προσπαθεί να κρύψει το εργόχειρο του, αλλά όταν ο Σπίθας το σκάει, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι κι ολόκληρη η πόλη τον αντιμετωπίζει σαν τέρας.

Trivia/Fun Facts:
•    Ο  κος Ρισκρούσκι, ο καθηγητής φυσικής, κλείνει το μάτι στον Vincent Price, τον ηθοποιό που έγινε γνωστός για τους εμβληματικούς ρόλους του σε ταινίες τρόμου όπως «House of Wax», «The Mad Magician», «The Fly». Το 1982, ο Price ήταν η φωνή του αφηγητή στο «Vincent», ένα μικρού μήκους stop-motion φιλμ για ένα αγόρι που φαντασιώνεται ότι είναι ο Vincent Price (http://www.youtube.com/watch?v=ASHP-vgnjAw). Αργότερα, ο Price υποδύθηκε τον εφευρέτη στον «Ψαλιδοχέρη». Αυτός ήταν και ο τελευταίος ρόλο του ηθοποιού σε ταινία μεγάλου μήκους.
•    Το «Frankenweenie» χρειάστηκε δύο χρόνια για να γυριστεί. Λογικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ένας animator μπορεί να γυρίσει περίπου 5 δευτερόλεπτα δράσης την εβδομάδα, κατά μέσο όρο.
•    Για τον Σπίθα και την Περσεφόνη, τα δύο τετράποδα της ιστορίας, η ομάδα επισκέφτηκε ένα σόου με σκύλους, όπου βιντεοσκόπησε σκύλους εν δράσει. Εκτός αυτού, υποδέχτηκαν ένα μπουλ τεριέ στο στούντιο προκειμένου να καταγράψουν τις κινήσεις του. Το ίδιο έγινε και το ρόλο της Περσεφόνης, για τον οποίο τους επισκέφτηκαν διάφορα κανίς.
•    Τη φωνή του Σπίθα υποδύεται ο Frank Welker γνωστός για τους τετράποδους ρόλους του συμπεριλαμβανομένων του Garfield και του Scooby Doo.
•    33 animators δούλεψαν για την ταινία. Ένα από τα στάδια της δουλειάς ήταν να λασκάρουν ή να σφίγγουν τις βίδες στις κλειδώσεις κάθε κούκλας, ανάλογα με την ακρίβεια ή την ελαστικότητα της κίνησης που επιδίωκαν.
•    Χρειάστηκαν πάνω από 200 κουκλάκια για την ταινία. Ενδεικτικά, κατασκευάστηκαν 18 Βίκτωρες και 15 Σπίθες.
•    Η πρώτη κούκλα που κατασκευάστηκε για την ταινία ήταν ένας Σπίθας, με βάση το μέγεθος του οποίου καθορίστηκαν όλα τα υπόλοιπα μεγέθη της ταινίας. Ο πρώτος Σπίθας δεν ξεπερνούσε τα δέκα εκατοστά, ενώ διέθετε πάνω από 300 αρθρώσεις για να θυμίζει πραγματικό σκύλο.
•    Για τα μαλλιά των ηρώων χρησιμοποιήθηκε φυσική τρίχα. Σε κάθε τρίχα αντιστοιχούσε ένα καλώδιο που χρησίμευε για να δώσει κίνηση στα μαλλιά, όταν ένας χαρακτήρας περπατούσε.
•    Τα μέλη του συνεργείου που είχαν την ατυχία να χάσουν το κατοικίδιο τους, κλήθηκαν να δώσουν τα ονόματα στο νεκροταφείο ζώων που βλέπουμε στην ταινία. Έτσι, πολλές επιτύμβιες πλάκες φέρουν πραγματικά ονόματα κατοικίδιων.
•    Περίπου 200 σκηνικά κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες της ταινίας.
•    Στους τίτλους τέλους της ταινίας ακούγεται ένα τραγούδι που έγραψε ειδικά η Karen O με τίτλο «Strange Love». Η συνθέτης και τραγουδίστρια αλλά και επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος Yeah Yeah Yeahs εμπνεύστηκε από τις αναφορές της ταινίας στα κλασικά φιλμ τρόμου, αλλά και από την καλύψο (το μουσικό είδος) που ακουγόταν στο Σκαθαραζούμη μέσα από τις μελωδίες του Harry Belafonte.

Credits:
Σκηνοθεσία: Tim Burton
Σενάριο (βασισμένο σε ιδέα του Tim Burton): John August
Παραγωγοί: Allison Abbate, Tim Burton
Ακούγονται: Catherine O’Hara, Martin Short, Charlie Tahan, Martin Landau, Winona Ryder, Robert Capron, Conchata Ferrell, Tom Kenny, James Hiroyuki Liao, Atticus Shaffer, Dee Bradley Baker, Jeff Bennett, Frank Welker
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Peter Sorg
Μουσική: Danny Elfman
Διάρκεια: 87’

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ