Εδώ ο «Ύπνος», ένα κύριο όνομα (εξ ου και το άρθρο στον τίτλο), είναι το μυθολογικό παρωνύμιο του συγγραφέα, όπως το «Αλέξανδρος» υπήρξε εκείνο της αντιστασιακής του δράσης. Μια δράση που έν τινι μέτρω ο Ρενέ Σαρ προεκτείνει και συνεχίζει με την έκδοση, αμέσως μετά τη λήξη του δεύτερου μεγάλου πολέμου, αυτού του σημειωματάριου. Γιατί ένα από τα διακυβεύματα του ολιγοσέλιδου αυτού βιβλίου είναι η σύνδεση της ποίησης με τη δράση, του πνεύματος με την πράξη. Και κατ’ αρχήν το παρόν βιβλίο είναι το αποτέλεσμα αυτής της σύνδεσης. Είναι το γεφύρι που ρίχνει καθημερινά ο Σαρ, στα χρόνια της αντιστασιακής δράσης του, ανάμεσα στον καθημερινό εαυτό του της πρακτικής ζωής, μιας ζωής που, για εκείνη την περίοδο, κινείται σαν εκκρεμές από την όχθη της ζωής στην όχθη του θανάτου, και της πνευματικής περιπέτειας στην οποία έχει ριχτεί ήδη πριν από τον πόλεμο. Έτσι και η μορφή που παίρνει η γραφή φέρει το αποτύπωμα αυτής της «λαθραίας», όπως την ονομάζει ο ίδιος, ζωής των ελάχιστων χρόνων που η αντιστασιακή δράση επιτρέπει στη γραφή να «αναπτυχθεί».
από την Εισαγωγή του Θανάση Χατζόπουλου
Ο Ρενέ Σαρ, από τους μεγαλύτερους Γάλλους ποιητές του εικοστού αιώνα και μεγάλη μορφή της γαλλικής Αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής, γεννήθηκε το 1907 στο Λ’Ιλ-συρ-λα-Σοργκ της Γαλλίας και πέθανε το 1988.
Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, τα έργα του: «…Το δέντρο είναι που βλέπει» (μτφρ. Κατερίνα Τρακάκη, Σωτήρης Γουνελάς, εκδ. Αρμός), Ποιήματα (μτφρ. Γιώργος Θέμελης, έκδοση της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης),Το αδέσποτο σφυρί (μτφρ. Σωκράτης Ζερβός, Βιβλιοπωλείον της Εστίας).Ο Θανάσης Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1961 στο Αλιβέρι Ευβοίας. Είναι ποιητής και εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχαναλυτής παιδιών και ενηλίκων.
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Αναγραμματισμοί στη σιωπή. Έχει κάνει τη μετάφραση και το επίμετρο του βιβλίου τού Yves Bonnefoy Η παρουσία και η εικόνα. Και άλλα δοκίμια για την ποίηση, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πόλις.
Η πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή, Φιλί της ζωής, δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Κίχλη.