Ο Olivier Descotes, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου για το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Ο Olivier Descotes ανέφερε:
Στον παλμό του «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014», που προσέλκυσε περισσότερα από 70.000 άτομα, το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέχει την κυρίαρχη θέση στις προτεραιότητες που το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει θέσει, εδώ και πάνω από τρία χρόνια, στον τομέα της πολιτιστικής πολιτικής.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις συζητήσεις ιδεών και ειδικότερα στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, με τη φιλοσοφία να κατέχει εξέχουσα θέση. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Alain Badiou θα εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο, ενώ η Sandra Laugier θα υποκινήσει το ενδιαφέρον μας για την έννοια του «care» (η μέριμνα).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τρείς σύγχρονες κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου, ο Renaud Barbaras, ο Didier Franck και ο Dominique Pradelle θα μας δώσουν την ευκαιρία να αντιληφθούμε τη δυναμική της γαλλικής φαινομενολογίας στις μέρες μας. Θα οργανώσουμε μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στον Jean-Luc Nancy, παρουσία του ιδίου σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Bordeaux, ενώ έχει προγραμματιστεί και ένα διεθνές συνέδριο για τον Deleuze και τον Guattari.
Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχτούμε τον Étienne Balibar στο Ινστιτούτο, ο οποίος θα συζητήσει με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, για το ανησυχητικό ζήτημα του λαϊκισμού στην Μεσογειακή Ευρώπη, ένω με επίκεντρο πάντα τη φιλοσοφία, σαράντα Γάλλοι, Γερμανοί και Έλληνες συμμετέχουν, στις 8 Μαΐου στη Νύχτα της Φιλοσοφίας: μετά την πρωτοφανή επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, η οποία είχε θέμα την έννοια του Λόγου και προσέλκυσε τον περασμένο Μάιο, πάνω από 3.500 επισκέπτες, επιλέξαμε φέτος για τη δεύτερη έκδοση το θέμα Ο Βίος – Ας στοχαστούμε τη ζωή. Η έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Institut και θα συνεχιστεί μέχρι αργά τη νύχτα στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω τον τρίτο κύκλο του Collège de France στο Μέγαρο Μουσικής με τους Gilles Boeuf, Mireille Delmas-Marty, Gérard Berry και Édith Heard, που θα μιλήσουν για ποικίλα και συναρπαστικά θέματα, όπως, η βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πληροφορική και τη γενετική, καθώς και στο αφιέρωμα που θα κάνουμε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον τόσο συγκλονιστικό και στρατευμένο Jean Zay, παρουσία της κόρης του: η επίσκεψη του Jean Zay ως Υπουργού παιδείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών το 1937, επί δικτατορίας Μεταξά, ενθάρρυνε τις αντιδικτατορικές κινήσεις και πυροδότησε διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες νέοι φοιτητές που τον συνόδεψαν από την άφιξή του, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας, μέχρι την αναχώρησή του. Ένα ένδοξο επεισόδιο που οφείλαμε να υπενθυμίσουμε, μερικές ημέρες πριν τη μεταφορά της σορού του στο Panthéon του Παρισιού, στις 27 Μαΐου.
Επόμενος προβληματισμός και αφορμή για άλλες συζητήσεις: η Γαλλία θα φιλοξενήσει το Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι, τη Διάσκεψη για το Κλίμα, με σκοπό τη δέσμευση όλων των χωρών σε μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Θελήσαμε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος να παρουσιάσουμε αυτή τη μεγίστης σημασίας διεθνή διπλωματική ενέργεια μέσω δύο προϊόντων που παράγονται στις χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης: το κρασί και την ελιά. Οι διαλέξεις των εμπειρογνώμων θα πλαισιωθούν από εκδηλώσεις οι οποίες θα συνδυάζουν τη δίψα για τη γνώση με τη γευστική απόλαυση και εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα που θα αναδεικνύουν με συγκεκριμένους τρόπους τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην παραγωγή των δύο αυτών εμβληματικών προïόντων του Μεσογειακού πολιτισμού.
Μια άλλη προτεραιότητα της δράσης μας: το θέατρο που είναι τόσο ζωντανό, τόσο αναζωογονητικό, τόσο ζωτικό, σήμερα στην Ελλάδα. Στηρίζουμε τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης εστιάζοντας στο γαλλικό ρεπερτόριο μέσω τριών πρότζεκτ. Η Διευθύντρια του, Μαριάννα Κάλμπαρη, θα σκηνοθετήσει το αριστούργημα του κλασικού ρεπερτορίου που της προτείναμε, Το Νησί των σκλάβων του Marivaux, με νεαρούς και λαμπρούς ηθοποιούς. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου θα σκηνοθετήσει το Η Λιλά λέει, βασισμένο στο μυθιστόρημα του μυστηριώδους Γάλλου συγγραφέα με το ψευδώνυμο «Chimo».
Επίσης, οι σπουδαιότεροι ηθοποιοί που σπούδασαν στο Θέατρο Τέχνης, μαζί με την ηθοποιό Marie-Armelle Deguy, θα παρουσιάσουν κείμενα του γαλλικού ρεπερτορίου στα πλαίσια μιας βραδιάς αφιερωμένης στο Πάθος.
Το φεστιβάλ Το γαλλικό θέατρο à la grecque επιστρέφει δυναμικά με έξι θεατρικά έργα νεανικών καλλιτεχνικών ομάδων στο Ίδρυμα Κακογιάννη: στο πρόγραμμα το Θέατρα του Olivier Py, Το τέλος του έρωτα του Pascal Rambert, Η θύελλα επιμένει του Enzo Cormann, Burn baby burn της Carine Lacroix, Τ.Ι.Ν.Α. του Simon Grangeat και Απλώς το τέλος του κόσμου του Jean-Luc Lagarce. Τα πρόσφατα μεταφρασμένα κείμενα θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις «Άγρα».
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι οι θεατρικές ανταλλαγές προς τη Γαλλία συνεχίζονται δυναμικά, με την πρόσ-κληση της ομάδας Blitz στην Comédie de Reims καθώς και με το ανέβασμα της παραγωγής του Εθνικού Θεάτρου, Z του Βασίλη Βασιλικού σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, στο Théâtre national de Strasbourg. Σημειώνουμε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιάσουμε έναν τόμο χιλίων σελίδων πάνω σε δέκα θεατρικά έργα του κλασσικού ελληνικού ρεπερτορίου (1830-1960) που θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά από τις εκδόσεις «L’espace d’un instant» τον προσεχή Ιούλιο: μια τιτάνια εκδοτική προσπάθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος που υλοποιήθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Λίγα λόγια για τη μουσική, καθώς η μεγάλη βιολοντσελίστρια Emmanuelle Bertrand θα εμφανιστεί στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία άλλωστε αφιερώνει αρκετές συναυλίες στη γαλλική μουσική, υπό τη διεύθυνση των Μύρωνα Μιχαηλίδη, Στέφανο Τσιαλή, Λουκά Καρυτινό και Eckehard Stier. Η ομάδα ARTéfacts θα δώσει στο auditorium μας συναυλία με ένα έργο – παραγγελία στον Γάλλο συνθέτη Laurent Durupt, ένω ύστερα από πρόσκληση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, θα στηρίξουμε τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα τη μεσογειακή μουσική και ομιλητές από το Πανεπιστήμιο Paris VIII.
Τέλος, θα λάβουμε ενεργό μέρος στα μεγάλα φεστιβάλ. Το δικό μας Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 25 Μαρτίου και αναδεικνύοντας τις καλύτερες πρόσφατες κινημα-τογραφικές παραγωγές. Η Γαλλοφωνία θα έχει άλλωστε την τιμητική της καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Αθήνα. Το θέμα του φετινού εθνικού σχολικού διαγωνισμού, η Πρόσκληση σε ταξίδι, θα αναζωπυρώσει την επιθυμία μας για άλλους προορισμούς.
Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί, έπειτα από πρόταση του Γαλλικού Ινστιτούτου για μια νέα συμπαραγωγή, τον καλλιτέχνη Julien Prévieux, τον οποίο έχουμε ήδη παρουσιάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα τιμηθείς με το βραβείο Marcel Duchamp 2014, ο Prévieux είναι ένας από τους πιο λαμπρούς και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της γενιάς του. Η σεζόν θα ολοκληρωθεί με τα θερινά φεστιβάλ Αθηνών και Καλαμάτας, με το θέατρο και το χορό να έχουν την τιμητική τους σε ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην καινοτομία, την έκπληξη και τον ενθουσιασμό.
Όπως είπε ο Louis Pasteur στην ομιλία αποδοχής του στη Γαλλική Ακαδημία, «οι Έλληνες είναι αυτοί που μας κληροδότησαν την πιο όμορφη λέξη της γλώσσας μας: τη λέξη enthousiasme – από τo ελληνικό εν Θεώ – διότι πράγματι μας ανυψώνει ο εσωτερικός μας Θεός»… Εύχομαι ολόψυχα να μοιραστώ με τους όλο και περισσότερους Έλληνες φίλους μας, αυτόν τον ενθουσιασμό που με ωθεί να υπηρετώ τις ελληνογαλλικές σχέσεις.